Hlavní obsah

Revma trápí hlavně ženy. Jak se projevuje?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Revmatoidní artritida, lidově revma, je zánětlivé onemocnění kloubů. Přestože by se mohlo zdát, že postihuje především starší lidi, není to tak úplně pravda. Podle Světové zdravotnické organizace trápí celé jedno procento populace a výjimkou nejsou ani děti. Víte, jak ho poznat?

Článek

Sice se projevuje obvykle až po čtyřicítce, s revmatoidní artritidou se však léčí často i mnohem mladší lidé – týká se také dětí, třetina z nich onemocní dokonce už v předškolním věku. A až třikrát vyšší riziko propuknutí potíží mají ženy. Mezi příčiny patří narušená imunita, geny i životní styl.

Co je revmatoidní artritida

Chorobou trpí asi 100 tisíc Čechů. Jedná se o autoimunitní onemocnění postihující synoviální tekutinu (= kloubní maz, který vyplňuje kloubní pouzdra). Nevratně narušuje jak chrupavky, tak i klouby a postihuje i další části těla. „Artritida může poškodit tkáně životně důležitých systémů, jako je kardiovaskulární či dechová soustava nebo oční tkáň,“ potvrzuje fyzioterapeutka Tereza Novotná.

Nemocní tak mají kvůli rozšiřujícímu se zánětu v těle vyšší sklony k vysokému tlaku, infarktu a plicním chorobám. Revma je do jisté míry dědičné, ovšem zatím nelze říct, kdo má větší pravděpodobnost, že se u něj nemoc projeví. Dodnes se neprokázalo u žádné vnější okolnosti, že by byla pro vznik artritidy opravdu riziková, kromě jediné: kouření. Jaké jsou projevy revmatoidní artritidy?

1. Specifická bolest

Jak odlišíte revma od jiných kloubních onemocnění? „Revmatoidní artritida se dá poznat podle toho, že pacienta bolí více kloubů – nikdy ho nebolí jen jeden. Nemoc zpravidla nepostihuje koncové klouby na prstech, tedy ty před posledními články a v místě bolesti není žádné zarudnutí,“ vysvětluje MUDr. Petr Werner z ambulance ze Stráže nad Nežárkou. Objevují se i otoky, horkost a snížená funkčnost – lidé kvůli bolestem někdy nejsou schopni ani základních úkonů, zánět může dokonce zdeformovat klouby. Potíže i bolesti obvykle přibývají a bez léčby se stav zhoršuje.

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Revma napadá nejčastěji malé klouby na prstech u rukou, ale jen málo kdy se to týká i těch posledních článků. Výjimkou však nejsou ani kyčleFoto: AstroStar, Shutterstock.com

2. Ztuhlost a bolest, která přes den nemizí

Problémy se mohou projevit na malých kloubech rukou, ale i na kyčlích, kolenou či ramenech – a také na páteři. Jedním z hlavních příznaků revmatu jsou ztuhlé bolavé klouby po ránu, zvláště mladší lidé to mylně považují za namožení po fyzickém výkonu – to ale odezní obvykle do týdne. Někdo zase revma zaměňuje za osteoartrózu, což se však dá odlišit mimo jiné podle délky bolesti: artrotické bolesti poleví během první ranní půlhodiny, revmatické trvají většinu dne. (Víte, jak cvičit při nemoci kloubů?)

3. Problémy s očima

Nemoc zasahuje i oči. Nemocní mívají nedostatek slz, pocit suchých očí nebo přítomnosti cizího tělesa. Pomoci mohou umělé slzy a vysazení léků, které suchost očí zhoršují, jsou to například prášky na alergii a odvodnění či hormonální antikoncepce. Dalším problémem může být skleritida, zánět bělma. Mezi příznaky patří zarudnutí, silná bolest a slzení a zvýšená citlivost na světlo. Pokud se skleritida neřeší, může dojít až k proděravění oka!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

I tak vzdálený problém, jako je třeba bolest očí, může souviset s revmatemFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

4. Chudokrevnost

Jedním z projevů revmatoidní artritidy je i chudokrevnost neboli anémie – postihuje asi pětinu nemocných. Kromě bledé pokožky patří mezi příznaky také velká únava a malátnost.

5. Kožní potíže

Že je s klouby něco v nepořádku, lze poznat i podle revmatoidních uzlů. Vypadají jako podkožní bulky, obvykle se nacházejí blízko postižených kloubů a měří několik milimetrů až centimetrů. Nejčastěji se objevují až v pokročilejší fázi nemoci a obvykle bolí na pohmat.

Jak se léčí zánět kloubů

Revmatiky zatím nelze zcela uzdravit, včasným zahájením terapie se však dá průběh a postup nemoci výrazně zpomalit. „Léčba se skládá z režimových opatření, jako je klid nebo pobyt v lázních, fyzikální léčba – například aplikace laseru, léky a chirurgická léčba. Někomu ke zmírnění bolestí pomůže rehabilitace, jinému laser a ve vážnějším případě je nutné přistoupit k náhradě kloubu,“ uzavírá Petr Werner. Prevencí před vysycháním synoviální tekutiny je jemné cvičení – pilates anebo jóga.

Reklama

Načítám