Hlavní obsah

7 triků, jak přežít vedro

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Vypadá to, že léto se konečně ukáže v plné síle. V lese či ve stínu u rybníka to nemusí být nijak nepříjemné, ale jak je přežít v běžném pracovním procesu, v rozpálených ulicích a podobně? Tyhle tipy vás určitě překvapí.

Článek

Sluníčko a vysoké teploty k létu patří, ale pro mnoho lidí to může být hodně nepříjemné. Pokud se nemáte kde schovat, budete trpět. Staří lidé, miminka, chronicky nemocní lidé (obzvlášť ti se srdečními problémy) jsou pak v opravdickém ohrožení. Tohle jsou tipy, jak organismus před přehřátím ochránit, které možná neznáte. Aktuální počasí můžete sledovat zde.

1. Pivo? Jedině nealkoholické!

Že se má ve vedrech dodržovat dostatečný pitný režim, to není žádná novinka (Nečekejte na žízeň! Jaké jsou signály, že málo pijete?). Stejně tak, že představa oroseného půllitru se zlatavým mokem je lákavá.

Ale dobrý nápad to není. „Alkohol omezuje činnost antidiuretického hormonu a podporuje odvodňování, všichni asi znáte nutkavý pocit na toaletu po vypití u někoho už jednoho piva,“ říká mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Zmíněné pivo vám sice přinese okamžitou úlevu, ale je to jen pocit, ve skutečnosti váš organismus o tekutiny připraví.

Zajímavé ale je, že nealkoholické pivo je naopak ve vedrech rozumnou alternativou. „To tekutiny nejen doplní, ale může pomoci doplnit i hladinu pro tělo potřebných minerálů, obzvlášť pokud se rozhodnete i v takto horkém počasí sportovat,“ radí Jana Poštová.

Foto: Jordi Prat Puig, Shutterstock.com

Pivo může pomoci, ale jen nealkoholickéFoto: Jordi Prat Puig, Shutterstock.com

2. Čaj v horku? Ano!

Nevypadá to úplně logicky, ale je to tak. Ve vedrech byste měli zapomenout na studené a obzvlášť pak ledové nápoje. Naopak vezměte si příklad z beduínů žijících na poušti, kteří skoro stále popíjejí vlažný čaj.

Prudké zchlazení organismu po vypití něčeho opravdu ledového nemusí způsobit jen nachlazení (to je ten menší problém). Tělu tím totiž vyšlete falešnou zprávu o tom, že nebezpečí v podobě horka pominulo, a přestanete se potit. Jenže právě pocení je nejúčinnější a nejpřirozenější způsob, kterým organismus ochlazuje sám sebe.

Takže pijte buď vodu pokojové teploty, nebo vlažný čaj (samozřejmě bylinkový či rooibos, který neobsahuje thein, protože ten dehydruje). A mimochodem, s čajem se dá zhubnout. Víte, který spálí nejvíc tuků?

3. Plenka na kočárku? Raději ne!

Malé děti, obzvlášť pak miminka v kočárcích, jsou ve velkém riziku, snadno se přehřejí. „Před přímým sluncem je potřeba je chránit nejen v době, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, tedy mezi 11. a 15. hodinou, ale po celý den,“ říká Jana Poštová.

Tím se ale dostáváme k léty zažitému zvyku, kdy se přes boudičku kočárku přehazuje plenka ve snaze ochránit dítě před sluncem. Stín tak dítěti sice zajistíte, ale bohužel ho připravíte o volně proudící vzduch, který ho vlastně ochlazuje.

Takže ideálně buďte ve stínu a plenku potřebovat nebudete, pokud je to nutné, nikdy s ní kočárek vyloženě neutemujte, dovolte vzduchu, aby se dostal k vašemu dítěti.

Foto: SERKAN TOREZ, Shutterstock.com

Miminka by neměla být vůbec vystavena přímému slunciFoto: SERKAN TOREZ, Shutterstock.com

4. Černé oblečení? Ano, ale…

Je všeobecně známo, že černá barva přitahuje světlo (sluneční záření), kdežto bílá (a obecně světlejší barvy) ho odrážejí. Takže v černém tričku vám bude o dost větší hic než v bílém.

Jenže proč tedy v jižních zemích a arabském světě, kde je vedro vlastně pořád, chodí lidé převážně v černém oblečení? Kromě toho, že je to věcí jejich kultury, tak za určitých podmínek v něm totiž může být příjemněji! Jde o to, že jejich oblečení je volné a z materiálů, které nepřilnou k tělu. „Černá látka se sice ohřeje až o šest stupňů více, toto teplo ale volná róba nepředá přímo tělu, ale vrstvě vzduchu mezi róbou a tělem. Teplejší vzduch ale stoupá rychleji vzhůru, pro vhodný střih je to až komínový efekt, a vzniklé proudění ochlazuje povrch těla a usnadňuje pocení,“ vysvětlil Jiří Houska z katedry fyziky Fakulty aplikovaných věd západočeské univerzity v Plzni.

S našimi střihy a materiály je tedy na černé oblečení lepší zapomenout, pokud byste ale ve skříni našli třeba nějaký arabský model, rozhodně v něm vedra přečkáte lépe.

5. Pokrývka hlavy? Ano!

Chránit hlavu před přímými slunečními paprsky je nutné, jinak vám hrozí úžeh. Klobouk (slamák je například klasika, která z módy nevyjde) či kšiltovka jsou rozumná volba, ale popřemýšlejte i o v minulosti tolik oblíbených deštnících (slunečnících). Ty vás udrží mimo dosah slunce, ale zároveň nezamezí proudění vzduchu k pokožce hlavy, což je rozhodně příjemné.

Navíc jsou k dostání i deštníky s UV ochranou. „Jsou ideální hlavně pro citlivé lidi či lidi se slunečními alergiemi. Slibují až 95procentní UV ochranu. Odráží sluneční paprsky, proto samozřejmě chrání i před samotným vedrem,“ vysvětluje Tomáš Kříž z e-shopu Kvalitní deštníky.

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Pokrývka hlavy je vedrech samozřejmostíFoto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

6. Ledová koupel? Ne!

Utéct vedru a skočit šipku do studeného bazénu či rybníka je tak lákavé. Ani to vlastně ale není dobrý nápad, tohle ochlazení je stejně šokové a kontraproduktivní, jako když na ex vypijete sklenici ledové vody. Opět se vaše tělo přestane potit, což nechcete.

Takže ideální je vlažné sprchováni a ještě lepší je pak tělo omývat jemnou žínkou či houbou (opět vlažnou vodou). Nejen že se tím ochlazujete, ale uvolňujete i póry pokožky, která pak lépe dýchá a potí se.

7. A co zvířata?

Vedro samozřejmě není jen vám, ale i vašim zvířecím mazlíčkům. I ti potřebují ochránit před přehřátím. „Je to vlastně stejné jako u lidí. Neměli byste s nimi chodit ven v tom největším parnu, vyhledávat místa, kde je stín a třeba i přirozený zdroj vody, vyvarovat se větším fyzickým aktivitám,“ radí pražský veterinář Aleš Müller. Takže žádné dlouhé procházky, divoké aportování a podobně.

I zvířata pak samozřejmě potřebují dodržovat pitný režim. Pokud odcházíte, nechte jim doma klidně dvojitou dávku vody, mohou ve vedrech pít víc než jindy. Voda by měla mít pokojovou teplotu, ledová přímo z kohoutku jim uškodí stejně jako vám. Rizikové jsou i přechody z vedra do klimatizací extrémně vychlazeného auta či domu. „Ochlazování by mělo být vždy postupné,“ říká Aleš Müller.

Dávejte pozor i na to, co jíte. Tohle jsou Nejlepší jídla do veder: 6 potravin, které vás ochladí. A jak se chovat v extrémně horkém počasí v autě? Ty nejlepší tipy najdete zde.

Reklama

Související témata:

Načítám