Hlavní obsah

Nejtrendovější ledový nápoj léta je espresso tonic

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na šálek cappuccina je v létě moc horko? Zchladit se můžete ledovou kávou či frappé nebo naprostým hitem letošní sezony – espresso tonicem. Překvapí vás výrazně hořkou chutí a spolehlivě zažene únavu.

Článek

Možná jste i ve vaší oblíbené kavárně v nabídce zaznamenali espresso tonic, jen jste zatím nenašli odvahu ho vyzkoušet. Je rozhodně na čase, překvapí výraznou chutí, a navíc úžasně vypadá. V nabídce ho má čím dál více kaváren.

Ledové osvěžení ze severu

Osvěžující ledový nápoj espresso tonic se zrodil v roce 2007 v kavárně Koppi Roasters ve švédském Helsingborgu. A vznikl náhodou – po večírku unavení přátelé potřebovali kávovou vzpruhu a dochutili a zjemnili ji tím, co zbylo po propařené noci, tedy právě tonikem a ledem (jak na pravý gin s tonicem). Brzy se drink rozšířil po celé Skandinávii a postupně se dostal do celé Evropy.

Jak připravit kávu s tonicem

Potřebujete širší skleničku (doporučuje se velikost 350 ml) a celkem čtyři suroviny: led, plátek citronu, kávu a tonic. Základem je espresso (45 g, může být i dvojité). Pak potřebujete dobře vychlazený tonic (klidně vyzkoušejte i ten ochucený ovocem, pepřem nebo zázvorem).

Skleničku naplňte ledem, nalijte zhruba do poloviny tonic a až přestane pěnit, pomalu vlévejte kávu.

Nespěchejte, ať se tekutiny nepromísí a dosáhnete kýženého efektu, kdy je čirý tonic dole a temná káva nahoře a pomalu klesá. Pomoci si můžete naléváním přes lžičku. Poté dozdobte plátkem citronu. Můžete místo něj použít plátky grepu, pomeranče nebo snítku rozmarýnu, krásně rozvinou hořkou chuť nápoje.

Foto: IvanZivkovic, Shutterstock.com

Nalévejte pomalu ať se tekutiny hned nepromísíFoto: IvanZivkovic, Shutterstock.com

Do kávu můžete přidat gin

A jak má espresso tonic chutnat? Hořce a kysele zároveň, chuť má být příjemně osvěžující. Pokud by pro vás byl nápoj příliš hořký, můžete si ho dosladit. Ideálně nikoli cukrem, ale sirupem, zajímavá kombinace je například s bezinkou, kokosem, rybízem nebo višněmi.

Kdo by si chtěl nápoj přiostřit, může do tonicu přilít malé množství ginu, který je rovněž hořký a s kávou i tonicem si bude chuťově rozumět, nebo trochu nealkoholické ovocné grenadiny. Mimochodem víte, co na vás prozradí drink, který si dáváte v baru?

Další varianty 

Espresso tonic není jediný kávový mix, který si můžete na osvěžení dopřát. Z filtrované kávy a Aperolu se míchá nápoj Marcello, ozdobený kousky meruněk a plátky citronu. Klasikou je irská ledová káva, ve které nesmí chybět kvalitní irská whiskey a smetana. Ochutnat můžete i mix kávy a šampaňského, ale i piva nebo coly.

A jestli kávu neradi, podívejte se na 5 letních drinků, které můžete i při dietě.  

Reklama

Související témata:

Načítám