Hlavní obsah

Jak se bydlí v luxusním loftu?

Foto: EXX Petr Janžura

Otevřený prostor - to je charakteristika loftůFoto: EXX Petr Janžura

Reklama

Velká okna, vysoké stropy, otevřený prostor – to jsou znaky charakteristické pro loftové bydlení. Už skoro sto let se na takové byty přestavují staré a opuštěné továrny, které tak dostávají nové a krásné využití. Jenže ne všude mají k dispozici opuštěné fabriky, a tak loftové byty vznikají i v novostavbách. Pojďte do jednoho takového na návštěvu!

Článek

Pokud byste striktně posuzovali dispozice tohoto loftu před jeho zařízením, napočítali byste jednu velkou místnost. Stěny zde totiž nebyly, architekt měl k dispozici jen velkou „místnost" s plochou 200 metrů čtverečních. Tu rozdělil několika málo příčkami a nábytkovými stěnami na byt se čtyřmi místnosti – dvě ložnice, pracovnu a velký obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní. Ukázal tak, že loftové byty jsou vhodné třeba i pro rodiny s dětmi. Kdo chce, může zůstat u původního řešení, které dělí jen několik nosných sloupů.

Interiéru dominuje bílá barva, kterou na několika místech oživují černé prvky. Například bílou kuchyňskou linku doplňují černé spotřebiče a pracovní deska i bočnice ostrůvku z umělého kamene. Přitom do ostrůvku umístila architektka varné i mycí centrum. Dělení na horní a dolní skříňky tady ale nehledejte. „Do kuchyňské části jsem zvolila vždy vysoké skříňky přes celou plochu zdi. V bočních jsou vestavěné spotřebiče – klasická a mikrovlnná trouba, kávovar i chladnička s mrazničkou – část za ostrůvkem celá slouží jako úložný prostor,“ popisuje interiérová designérka společnosti EXX Magdalena Hopkins, která byt zařizovala.

Foto: EXX Petr Janžura

Kuchyň je v kombinaci bílé a černéFoto: EXX Petr Janžura

Foto: EXX Petr Janžura

Na kuchyň a jídelnu navazuje obývák s velkou knihovnouFoto: EXX Petr Janžura

Foto: EXX Petr Janžura

V ložnici nenajdete žádnou skříň, jen noční stolkyFoto: EXX Petr Janžura

Přes velký kuchyňský stůl z Corianu pro šest lidí – černou zde najdete na konstrukci jídelních židlí – se dostanete do obývacího pokoje. I zde designérka zvolila skříňovou sestavu přes celou stěnu, tentokrát jde ale o krásnou knihovnu. Ani zde nechybí černá – touto barvou je vymalovaná menší stěna, na níž visí televize. Dostatek pohodlí při jejím sledování nabízí dvě dvojpohovky a křesla. Zajímavé určení zde mají taburety. Poslouží nejen k podepření nohou, ale také nahrazují konferenční stolky.

Postel z Anglie se vyráběla ručně

Bílá, tentokrát ve spojení s hnědou, se objevuje i v ložnici. Bílý rám dostala postel Savoir Beds, ručně vyrobená v Anglii. Doplňují ji dva noční stolky s lampami. Osobitý charakter dodávají místnosti tapety přes celou stěnu a barevně sladěné závěsy a koberec.V celém bytě je na podlahách položený bělený dub.

Skříně zde nejsou. Na ložnici totiž navazuje prostorná šatna vybavená jak klasickými policemi a zásuvkami, tak tyčemi na zavěšení ramínek. Úložné prostory vůbec jsou velkým benefitem tohoto bytu. Kromě této šatny se zde nachází ještě „komorošatna“ ve vstupní části a naproti budou mít majitelé k dispozici technickou místnost s přívodem vody. Může zde být umístěná pračka i takzvané špinavé umyvadlo například na mytí bot, napouštění kýble na vytírání a podobně.

Foto: EXX Petr Janžura

Prostorná šatna nabízí police, zásuvky i tyče na ramínkaFoto: EXX Petr Janžura

Foto: EXX Petr Janžura

Koupelna je vybavena moderní sanitární keramikouFoto: EXX Petr Janžura

Koupelna pro majitele i hosty

Je celkem logické, že má-li ložnice vlastní šatnu, bude mít i koupelnu. Tato „velká“ koupelna, je vybavená vanou a nízkým umyvadlem z Corianu, kde klasický odtok nahrazuje odtoková drážka. I ta je zařízená v černobílé kombinaci. Bílou sanitární keramiku doplňuje načerno vymalovaná stěna.

Sprchový kout je umístěný do druhé, „malé“ koupelny. Je přístupná jak z druhé ložnice navazující na kuchyň, tak z pracovny. Z ní je pak vstup na terasu.

Právě terasy jsou výhodou nových lofotvých bytů a najdete je nejen u tohoto projektu 12 LOFTS. U těch původních, továrenských, nebyly.

Kde byste bydleli raději, v novém bytě, nebo ve staré továrně?

Reklama

Související témata:

Načítám