Hlavní obsah

Jak se letos vyhnout klíšťatům? Vyrobte si přírodní repelenty

Foto: Profimedia

Bojíte se, že chytíte klíště? Poradíme vám několik čistě přírodních metod, které je od vás odpudíFoto: Profimedia

Reklama

Proč byste si měli před výletem do přírody nacpat kapsy fenyklem, tymiánem nebo levandulí? Protože se vám díky nim klíšťata vyhnou obloukem!

Článek

V posledních letech si před klíšťaty nemůžete být jisti nikde – přinesete si je z parku uprostřed města, stěhují se i do vyšších nadmořských výšek. Můžete se s nimi potkat i na dovolené – například Chorvatsko, tedy hlavně jeho vnitrozemí, je velmi rizikové z hlediska přenosu klíšťové encefalitidy.

„Riziko je vyšší v listnatých a smíšených porostech, hlavně na okrajích zarostlých křovinami a bujnou bylinnou vegetací, včetně okrajů cest. Pozor na různé strže a prohlubně zarostlé vegetací a břehy vodních toků a ploch,“ uvádí RNDr. Milan Daniel, DrSc. ze Státního zdravotního ústavu.

Jak klíšťata odpudit?

Metod, jak snížit riziko, že se stanete hostitelem klíštěte, je několik. Prvním krokem je správně se obléci. Ideální je volit oděvy světlé, na kterých lezoucí klíště hned uvidíte a můžete se ho zbavit. Výhodou jsou dlouhé rukávy a nohavice, nejlépe z hladké látky bez chloupků, protože na ní se klíšťata hůř udrží.

Ideální je pak tento základ doplnit i o repelenty, tedy látky odpuzující klíšťata. Nespornou výhodou je, když zvolíte takové, které současně neodpuzují ani vás – tedy například ty čistě přírodní.

Foto: Profimedia

Chtěli byste místo chemických repelentů využít přírodní? Vsaďte na bylinkyFoto: Profimedia

Odežeňte je vůní!

Klíšťata nevyhledávají některé vůně, které jsou nám naopak příjemné. Na prvním místě to je levandule. Právě proto je součástí směsí na jejich odpuzení, například ve spojení s tea tree olejem nebo citronovou trávou. Esence stačí vmíchat do rostlinného oleje. Na 10 ml oleje dejte kapku levandule a kapku tea tree, citronové trávy stačí kapka na 25 ml oleje. Tento repelent lze použít bez omezení, jen není vhodný pro děti pod dva roky.

Na odpuzení klíšťat lze ale použít i další silice – tymián, mátu peprnou, eukalyptus. Silice můžete kápnout na kapesník, který si ovážete kolem kotníku a zápěstí, můžete je nanést třeba i na popruhy batohu, kožený pásek hodinek nebo na boty a rukávy.

Podle zkušeností dobře funguje i odvar z rozmarýnu – klidně kupte sušený. Do litru vody nasypte sáček koření, přidejte asi lžíci vinného octa a přiveďte k varu. Poté odstavte, nechejte postupně vychladnout, přeceďte a máte hotovo. Odvar můžete v lednici schovávat celé léto a přelévat si ho do rozprašovače, kterým ho naneste na tělo před cestou do lesa – a klidně i během ní.

Foto: Profimedia

Klíšťatům naštěstí vadí hodně vůní, které jsou vám naopak velmi příjemnéFoto: Profimedia

Ještě snadnější je použití fenyklu. Ten stačí rozdrtit a prostě nasypat do kapes, ale i do bot. Podle zkušeností se mu klíšťata ráda vyhnou.

Další klíšťatům nevonící bylinky jsou i citronela, pelyněk, meduňka, bazalka, ale i hvozdík karafiát a vratič. Uspějete i se silicemi vřesu, cypřišku nebo rojovníku bahenního.

Pomůže i homeopatie

Jestli sázíte na homeopatii, pak vám může pomoci i s bojem proti klíšťatům. „Podle dlouholetých zkušeností lze použít i homeopatika, která fungují i na odpuzování komárů. Klíšťata se většinou nezakousnou,“ říká homeopat MUDr. Tomáš Karhan.

Foto: Archiv firem

Trápí vás v létě hmyz? Spolehněte se na náramek, který odpudí komáry, anebo vyzkoušejte praktický lapač. A když už vám hmyz nějakou tu paseku udělá, třeba na autě, pomocí spreje vše bez problémů odstraníteFoto: Archiv firem

Jaké repelenty proti klíšťatům používáte? Napište nám, které opravdu fungují!

Reklama

Načítám