Hlavní obsah

Nej koupelna: Pro vás i vašeho psa

Foto: Kaldewei

Někteří psi koupání milujíFoto: Kaldewei

Reklama

Podle odhadů žijí v Česku zhruba dva miliony psů. A tak to jistě znáte i vy. Několikrát denně umýt pejskovi tlapy, osušit. A nejen to, správná péče je i o pravidelném koupání, šamponování, stříhání drápů... Co ale na to říká vaše koupelna? Vana je poškrábaná, odpady ucpané zvířecími chlupy... Už ale nemusí! Když ji díky našim tipům uzpůsobíte potřebám domácích mazlíčků.

Článek

Pozor na drápy!

Ostré psí drápy dokážou zanechat na dně vany či sprchové vaničky rýhy, kterých se jen těžko zbavíme. Toto nebezpečí hrozí hlavně u levnějších akrylátových van, je proto třeba od samého začátku do nich dát podložku, abychom zabránily přímému kontaktu drápů s plastem.

Existují však i materiály, které ani ostré drápy neohrozí. Do této kategorie patří třeba quaryl. „Je to materiál, který kombinuje vynikající vlastnosti akrylu a tvrdost a odolnost minerálního křemene," popisuje Jiří Duchoň ze společnosti Villeroy & Boch. Navíc lze tento materiál označit jako protiskluzový, proto to psům ani nám lidem nebude klouzat. Lidé zas ocení to, že je vana příjemně teplá, tlumí hluk a je možné ji opravovat.

Soužití se zvířetem bez problému přežijí vany a vaničky ze smaltované oceli o síle 3,5 mm. Jsou odolné nejen vůči zvířecím drápům, ale i kyselinám, proti poškrábání a odření. Mnozí psi však mají problémy s hladkou plochou smaltové sprchy nebo vany. „V tomto případě bych doporučil zvolit smalt s úpravou Antislip, která zabrání jak ,ujíždění' tlapek, tak nohou. Koupání je tak pro psy příjemnější a pro lidi bezpečnější,“ říká Jaroslav Řehůřek ze společnosti Kaldewei.

Foto: Villeroy a Boch

Zapuštěná vana je vhodn pro větší plemenaFoto: Villeroy a Boch

Pokud nám to dispozice dovolují, je dobré zohlednit velikost a hmotnost psa a podle toho si vybrat, zda je pro nás lepší vana nebo sprchový kout. Jakmile máme většího a hlavně těžšího psa, doporučuje se sprcha. Do té si zvíře vleze samo a my tak nebudeme muset stále namáhat svoje záda. Navíc současné trendy preferují vaničky nízké jen několik centimetrů, které se zabudovávají do jedné roviny s podlahou. To je vhodné zvlášť pro zvířata, která koupání moc nemilují. Můžeme doufat, že když nebudou překonávat „schod", ani si nevšimnou, že jsou ve sprše.

Dopřejte svému psovi trochu relexace

Existují však i psi, kteří vodu milují a taková koupel jim udělá stejnou radost jako nám. Víme ale, jak v takovém případě postupovat?

Chceme-li zvířeti dopřát příjemnou koupel, měli bychom ho nejprve osprchovat mírným proudem vlažné vody. Dále namydlit šamponem pro psy, který má na rozdíl od toho lidského neutrální pH. Blahodárně na srst i pokožku působí vmasírování šamponu. Na závěr ho ale samozřejmě důkladně spláchneme a ručníkem psa opatrně osušíme.

Foto: Villeroy a Boch

Šikovný etažér na pomůckyFoto: Villeroy a Boch

Důležité ale je, abychom po takové koupeli nemuseli dlouhou dobu mýt vanu. V tom mohou pomoci výrobky se zušlechtěnými, takzvanými „protišpinícími“ povrchy. Ty jsou dokonale hladké, proto voda z vany odteče i s částečkami nečistot a drobnými chlupy, na ty velké je samozřejmě dobré použít sítko, aby se nám odpad neucpal.

Koupelna extra pro psa

Pokud vlastníme rodinný dům, je velmi praktické pořídit si extra koupelnu pro psa právě v technickém zázemí domu. Není to tak drahé – sprchová vanička a baterie přijdou zhruba na tři tisíce korun – a hlavně takovou koupelnu využijeme mnohem častěji, než si dokážeme představit. Snadno zde umyjeme i boty, sportovní vybavení, zahradní náčiní a podobně.

Reklama

Související témata:

Načítám