Hlavní obsah

Jak si udržet figuru i po 50 aneb Proč se s věkem hubne hůř?

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Reklama

Každý věk má svá pro a proti. Například s hubnutím to jde s přibývajícími lety většinou hůř. Je proto dobré vědět, na co si dát pozor. Diety, které na vás platily před dvaceti lety, dnes pravděpodobně nefungují. Zhubnout se dá kdykoli, když víte, co si ohlídat!

Článek

Metabolismus funguje mnohem lépe ve 20 nebo 30 než v 50 letech. I proto se redukční jídelníček nedá zobecnit, ale je třeba brát v potaz spoustu individuálních faktorů. Zjišťovali jsme, jak s přibývajícími lety neztloustnout nebo dokonce zhubnout.

Zásadní rozdíl v hubnutí ve dvaceti a po padesátce je ve změně metabolismu. Právě ten totiž s věkem postupně zpomaluje. Přestože budete mít po čtyřicítce příjem i výdej energie stále stejný jako dřív, je pravděpodobné, že začnete pomalu přibírat. A po padesátce ještě rychleji. Jak to tedy dělají všechny ty slavné krásky, které mají i s pěti křížky postavu jak lusk? Musí upravit dosavadní životosprávu.

Kolem padesátky navíc komplikuje situaci hormonální nerovnováha v důsledku klimakteria. Proto dochází k postupnému ukládání tuku v oblasti břicha, což trápí většinu žen. „Během přechodu dochází nejen ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu, ale také k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Projevem této změny bývá úbytek kostní a svalové hmoty a nárůst tukových zásob,“ vysvětluje Hana Ondrušová, výživová poradkyně Cambridge Weight Plan.

Jak cvičit po padesátce

Je dokázáno, že už po 30. narozeninách přirozeně ubývá svalové hmoty a tělo začíná primárně spalovat svaly, ne tuky. V důsledku toho ženy (a nejen ony) tloustnou, i když své stravovací návyky nijak zásadně nezměnily. Spalování tuků je ale ovlivněno také množstvím svalové hmoty. Jednoduše řečeno – svaly pálí tuk. Čím více svalů budete mít, tím méně budete přibírat.

Padesátnice, které se nechtějí smířit ani s gramem tuku navíc, se musí zaměřit ne na kardio cvičení, ale hlavně na budování svalů. Ideální je proto cvičení na strojích nebo s činkami, cviky s vlastní vahou těla, cviky na balanční podložce nebo třeba posilování ve formě pole dance

Pokud ale netoužíte vyloženě po pekáči buchet nebo pár kilo navíc zas tak moc neřešíte, vyberte si jakýkoli pohyb, který vás baví – od chůze přes jógu až po tanec. „Samozřejmě byste se neměly do ničeho nutit, ale vybrat si pohyb, který vám vyhovuje. Možná objevíte zcela nové druhy, na které jste do teď neměly čas. Je velmi důležité se neodbývat a poslouchat vlastní tělo,“ říká osobní trenérka Veronika Jandová.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Jóga a pilates jsou vhodné i pro lidi, které trápí bolest kloubůFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Jak jíst po padesátce

Zapomeňte na jídlo z fast foodů, polotovary, potraviny s rychlými cukry, smažené a fritované jídlo a také na tvrdý alkohol, který obsahuje ohromné množství prázdných kalorií (jak zvládnout přechod na zdravé jídlo). To všechno přispívá k ukládání břišního tuku, kterého se chcete teď zbavit.

Zaměřit byste se naopak měly na suroviny bohaté na fytoestrogeny. Tedy rostlinné látky, které svojí chemickou stavbou připomínají ženský pohlavní hormon estrogen. Mají i v menší míře podobný účinek na ženské tělo. Jsou proto obzvlášť vhodné v době menopauzy, kdy úbytek estrogenu způsobuje zpomalování metabolismu a spalování tuků. Krom toho estrogen pomáhá kontrolovat i hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví kostí.

Mezi potraviny s fytoestrogeny patří luštěniny, produkty ze sóji, lněné či sezamové semínko, ořechy, rýže, česnek, brokolice nebo otruby z ovsa. Obsahují je ale i některé nápoje včetně vína a piva

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

O dvou rohlících k snídani si můžete jen nechat zdát. I jeden je po padesátce mocFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Nedržte hladovky

Také byste se měly snažit zmenšit porce jídla. Pokud si chcete udržet štíhlou postavu i po padesátce, musíte mít zkrátka o dost vyšší výdej energie než příjem. Neznamená to ale, že byste měly hladovět! Hladověním si metabolismus totiž naopak zpomalíte. Zmenšete porce, volte zdravější varianty jídel a zkrátka si místo dvou rohlíků, na které jste byly celý život zvyklé, dejte jen půlku jednoho a k tomu horu zeleniny.

Důležitý je pitný režim

S přibývajícím věkem lidé řeší i ubývající sílu a energii (zpomalte stárnutí meditací). Přitom právě zájem o zdraví a kondici je v tomto věku zásadní. Energie je často přímo úměrná tomu, jakým stylem dotyčný žije. S přibývajícím věkem byste měly zvlášť dbát na to, co jíte a rozhodně byste na kvalitní stravě neměly šetřit. Je třeba dbát na dostatek živin ve stravě a také na pitný režim. Se stářím totiž přirozeně odchází pocit žízně, a lidé často trpí dehydratací.

Pokud nevíte, jak bezpečně cvičit v seniorském věku, koukněte se na cvičení, které zvládnete i s artrózou!

Reklama

Načítám