Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Chce teplé večeře, i když chodím do práce

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Vařit, či nevařit teplé večeře, když oba pracujeme? A může mi manžel poručit, v kolik mám chodit z práce domů? Na to se zeptala naše čtenářka Kateřina. A dost to schytala.

Článek

Čtenářka Kateřina napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz: „Vážený pane, vaše odpovědi mě někdy štvou. Nejsem feministka, ale někdy jste i na mě moc mačo. Možná právě proto byste ale mohl rozumět mému problému, tak se na vás, s dovolením, obrátím s dotazem. Jsem vdaná deset let. Devět let jsem byla doma s dětmi a před rokem nastoupila do práce. Můj muž ale pořád trvá na teplých večeřích a na tom, že musím být vždycky v půl páté kvůli dětem doma (i když on sám už třeba z práce doma je). Připadá vám to normální? Děkuji za odpověď. Kateřina (35 let).“

Vážená paní Kateřino,

na tom, co mně připadá normální, nezáleží. Je to od vás řečnická otázka sdělující posluchači: „Mně to teda normální nepřipadá“.

Teplých večeří (což bývala dříve samozřejmost, chleba s máslem se jedl ve výjimečných případech) se muž dožaduje z několika důvodů: Zažil to u svých rodičů, kvůli zdraví svému a svých dětí (minimálně jedno teplé jídlo by mělo být) a kvůli atmosféře domácího krbu, která kolem stolu prostřeného pro celou rodinu vzniká.

V drtivé většině padá tento úděl na ženy. Zato nemusejí do válek, do dolů, na ropné plošiny či do byznysové konkurenční džungle, jako muži, a požívají luxusu možnosti volby takových povolání, která nevyžadují tolik úsilí a stresu. (To, že tuto volbu neprovedou, je jejich věc, na rozdíl od mužů však tuto volbu mají). Šťastné ženy se domů těší – na děti, manžely i ke stolu, který prostřou. Jsou šťastné v tom, že dovedou svůj úděl ženy nést po žensku. Nepotřebují si cestou domů nafukovat ego (třeba tím, že si sjedou slalomový kanál v Tróji jako já a podobní mačové). Kam byste tak asi chtěla cestou z práce chodit? Víte, kolik neprovdaných a bezdětných žen vám vaše starosti závidí?

Na rozdíl od zvířat může člověk svůj úděl částečně zmírnit, žena například výběrem partnera. Líná (pokud je dostatečně krásná) se poohlédne po bohatém, který jí dopřeje služebnictvo, sexuálně náruživá nebude strádat, protože si vybere partnera s příslušnou fyzickou dispozicí bez ohledu na jeho zjev či postavení. Ženy si vybírají  podle preference hodnot. Vy jste zřejmě provedla špatnou volbu partnera, abyste mohla zmírnit svůj úděl ženy, s nímž evidentně nejste spokojena. Všechny přehmaty žen nakonec „vyžerou“ muži – od nabouraného auta po špatně zvolenou dovolenou. Přehmat s volbou partnera je snad jediný, který si žena „vyžere“ sama. Na to nejste pochopitelně zvyklá, proto se bouříte.

Člověk by čekal, že když máte doma muže a děti, budete se tam těšit a pospíchat nejkratší cestou. Vy to berete jako křivdu. Vaší rodiny je mně líto. 

Reklama

Načítám