Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Dcera chodí se ženatým, pomozte!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Proč chodí dvaatřicetiletá dcera paní Aleny se ženáčem, když se zařekla, že by to nikdy neudělala? Bojí se, že už nikoho nepotká a nebude mít s kým otěhotnět, nebo vážně nejsou chlapi na ženění?

Článek

Alena napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz:

„Pane Hausmanne, píši vám ohledně mé dcery, na které mi moc záleží, nechci, aby si zkazila život. Před měsícem jsem se totiž od ní dozvěděla, že má za partnera ženatého muže, že je do něho velmi zamilovaná a on do ní prý také. Vídají se přes půl roku. Hodně mě to zaskočilo, protože vždy mluvila o tom, že něco takového by nedopustila, i se v minulosti dokonce přestala stýkat s jednou kamarádkou, která měla poměr se ženatým mužem. Naprosto ji odsoudila, a teď sama udělá tohle?

Ten muž je ženatý 15 let, má dvě děti a je to její kolega. Dceři je 32 let. To přece není tak moc na to, aby měla pocit, že jí ujel vlak, ne? Je pravda, že zatím měla jen jednoho partnera, lásku z vysoké školy, ale rozešli se před 5 lety. Od té doby žádného partnera neměla, tedy co já vím, až teď tohoto. Mám velký strach, že s ním otěhotní a že bude nešťastná, protože já osobně nevěřím na to, že se ženatí muži rozvádějí kvůli milenkám. Prosím, poraďte mi, jak jí to mám vysvětlit a zkusit ji přesvědčit, aby ho nechala, dokud je čas. Děkuji, Alena.“

Vážená paní Aleno,

dceři to budete rozmlouvat jen velmi těžko. Je bohužel obecným rysem lidské povahy, že do toho si nikdo „kecat nenechá“. Ve dvaatřiceti už vůbec ne. Říkám bohužel, protože by to ušetřilo aktérům i zúčastněným spoustu peripetií, bolesti a opožděných výčitek.

Váš pocit, že se ženatí muži kvůli milenkám nerozvádějí, je správný a statisticky drtivě dokázaný. Ten „váš“ má ještě dvě děti – zač by potom stál.

V dnešní (zvrácené) době, kdy čtyřicátníci bývají ještě děti na mámině krku, věk přes třicet tolik neznamená a máte pravdu, že není důvod k panice. Jestliže však není důvodem k panice (zestárlého panice) věk, pak je jím zoufalý stav dnešního seznamovacího trhu, a to hned ze dvou důvodů. Jednak nabídkou (nedospělí mamánci, sobečci trajdající po světě místo budování hnízda, počítačoví závisláci, rachitičtí konzumenti internetového porna, nezaměstnatelní lenoši všeho druhu...), jednak jeho zhroucenou strukturou – pryč jsou místa pro přirozené seznamování jako kavárny s živou taneční hudbou, odpolední čaje, kultivované plesy, všem finančně dostupné sportovní a zájmové oddíly, ano – třeba i něco jako rekreace ROH (nekritičtí zastánci pokroku nezblázněte se!). V nastálé situaci se holce nelze divit, že s povděkem sáhne i po tom, co by nám dříve připadalo „nejedlé“. A to řešíme vaši dceru. Jak je asi manželce jejího nápadníka, jestli o jeho dilematu ví.

Téma starosti matky o to, aby dcera neotěhotněla s někým „nechtěným“, tady již bylo. V podstatě jde nakonec o to, že radost z vnoučete přebije všechna negativa. A z možných variant není zdravý potomek ta nejhorší...

Vím, že jsem vám moc neporadil. Těžko hasit jeden plamínek, když hoří celý les. Těžko řešit jeden osud v rozpadajícím se systému. A na systémové řešení jsme krátcí.   

Reklama

Související témata:

Načítám