Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Muž má kamarádku, ale prý s ní nic nemá

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Martina žila skoro dvacet let ve spokojeném manželství. Jenže před časem si její muž našel přítelkyni, s níž tráví opravdu hodně času – nicméně tvrdí, že je to jen kamarádka a jejich vztah je zcela nevinný. Martina manželovi sice věří, ale i tak ji situace hodně štve. Co jí poradí Josef Hausmann?

Článek

Naše čtenářka Martina se ocitla ve složité situaci. Zlobí se na manžela a je bezradná. Proto na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz napsala tento dopis:

„Dobrý den, jsme s manželem spolu 18 let. Náš vztah je založený na vzájemné úctě a důvěře. Manžel vždy hlásal morální zásady a nevěru (myšleno mimomanželský sex) odsuzoval. Máme tři děti, nejmladší dcera je šestiletá. Manžel oslavil 50 let.

Před čtyřmi měsíci potkal jinou ženu (rozvedenou a bezdětnou), která žije sama. Pocítil velké souznění a začal ji navštěvovat, pomáhat jí a jezdit s ní na výlety. Mně se s tím svěřil. Ona ví, že je ženatý, a prý ho bere jako kamaráda. Jen o mně nechce mluvit ani se se mnou seznámit.

Já jsem se zpočátku snažila situaci ustát a dát manželovi prostor, aby si ujasnil, co chce. Dala jsem mu volnost a čekala jsem, že se rozhodne: buď zůstane s rodinou, anebo odejde. I on sám byl z nastalé situace bezradný. Říkal, že mě má rád, ale ji potřebuje jako kamarádku.

Já jsem to zvládala chvíli lépe a chvíli hůře. Před měsícem jsem to již nezvládla, a když mi manžel oznámil, že z plánovaného výletu se musíme vrátit včas, protože chce odjet na dva dny s kamarádkou, odrovnalo mě to. Manžel s ní byl již jednou na třídenním výletu. Ubytovaní byli zvlášť, každý na svém pokoji. Teď by s ní chtěl jet znovu na několikadenní dovolenou na termální koupaliště a v létě na týden do Chorvatska. S rodinou na dovolenou chce jet také. Diví se, že nejsem schopná tuto situaci akceptovat, když jejich vztah je čistě přátelský.

Již jsem byla rozhodnutá pro rozvod a požádala jsem ho, ať se odstěhuje. On nevidí důvod, prý jsem zbytečně žárlivá. Ona ho jako partnera prý nechce, a tak není třeba bořit rodinu. Ale já žárlím, ano. Dětem jsme to zatím neřekli, ale už vnímají, že se něco děje. Pod vlivem okolností jsem několikrát vybouchla. Teď jsem ve fázi, kdy váhám, zda to kvůli dětem neustojím. Mají tatínka velmi rády a já manželovi věřím a i si ho vážím za to, že k fyzické nevěře nedošlo. Nevím si rady. Martina“

Vážená paní Martino,

už sama skutečnost, že váš manžel jezdí na výlety s tou druhou, svědčí o jeho prioritách. Musí to být zdatný manipulátor, když věříte, že jezdí na týdenní výlety s „kamarádkou“ a po nocích se modlí otčenáš každý v jiné místnosti. Proč by tam jinak s ní jezdil? To by mohl jet přece rovnou s kamarády! Že ona ho nechce jako partnera? Tak proč by s ním jezdila a mařila čas!

Jako chlap na tom neodsuzuji ten čin sám, ale že to provádí takhle zupácky a nepokrytě. Navíc musí přece vědět, že vás to trápí. Ta neúcta by mně vadila více než za těchto okolností nedůležitý detail, zda spolu opravdu spí čili nic. Hlavně však odsuzuji fakt, že s výlety upřednostňuje ji před vlastními dětmi. Když už jsme v tom souzení, mohli bychom se pustit i do té neznámé dámy. Víme však, že žena ve svatém boji o urvání muže nezná bratra (tedy sestru) a každý prostředek je předem posvěcen. S ohledy na nějakou manželku by daleko nedošla…

Fakt, že manželovy nesmysly vůbec citujete, svědčí o tom, že jim chcete věřit. Není divu, člověku ve vaší situaci nezbývá než se chytat stébla. Ale ne donekonečna! Dokud budete doufat, že k nevěře nedochází, nevyhrabete se z toho. Připusťte si konečně, že ano, a uleví se vám. Přestanete trnout strachy, že k tomu dojde. Jako v čekárně u zubaře… Technicky vzato je to stejně jedno – doma chybí, do termálů a do Chorvatska vezme místo dětí a vás ji (je jedno, že tam pak ještě jednou pojede s vámi). Jaký je v tom rozdíl, jestli si v tom Chorvatsku lehne k ní, nebo do vedlejšího pokoje (cha cha!)? A ještě vám řekne, že jste zbytečně žárlivá – a vy se tím zabýváte!

Co s tím? Vím, že jsem s tím všem protivný, ale na prvním místě by měl být zájem dětí. Za všech okolností, i kdyby to mělo být v příkrém rozporu se zájmem rodiče. Říkáte, že děti mají vašeho muže rády, takže v zájmu dětí je mít doma tátu. I takového, který je nevezme do termálů kvůli nějaké ženské. V diskuzi pod článkem vám budou ženy houfně radit, abyste ho okamžitě vyhnala. Tím byste ovšem sobecky nadřadila zájem svůj nad zájem dětí.

V každém případě nejednejte ukvapeně, teď když máte čerstvé rány, nevymyslíte nic moudrého. Ani pomsta nic neřeší. Dejte tomu čas, ten řešení přinese. Nespoléhejte se ale alibisticky na to, že to vyřeší váš muž. On to řešit nebude – status quo mu totiž vyhovuje.

Reklama

Načítám