Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč se mnou nechce mít další dítě?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Plánované těhotenství má tu výhodu, že si vyberete čas, který se vám hodí. Jenže můžete mít plán chytrý, jak chcete, když je váš muž proti, máte smůlu. Nebo ne? Jak přesvědčit muže, že je, i vzhledem k práci, právě ten nejvhodnější čas na druhé dítě, ptá se čtenářka Alena.

Článek

Čtenářka Alena napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz: „Vážený pane Hausmanne, ráda bych, abyste mi poradil, co mám dělat. Jsme s manželem 8 let, z toho 5 let jsme manželé, máme jednoho dvouletého syna. Mně je 33 a manželovi 35 let. Za půl roku mi končí rodičovská dovolená a měla bych jít do práce, kam se, upřímně, moc netěším. Mluvili jsme s manželem o druhém dítěti, ale manžel je proti, tedy ne proti druhému dítěti jako takovému, ale teď nechce. Že prý by počkal alespoň rok. Já mu vysvětlovala, že by to bylo lepší teď kvůli mému věku, také by pěkně navazoval jeden rodičovský příspěvek na mateřskou, děti by byly k sobě věkem blíž, nemuseli bychom řešit školku... Prostě celé by to do sebe hezky zapadalo. Pak bych šla samozřejmě do práce, ale nyní mi to přijde fakt nesmyslné, na pár měsíců... Prosím, poraďte mi, jak ho přesvědčit, času moc nemám. Děkuju moc, Alena.“

Vážená paní Aleno,

oceňuji vaši přirozenou snahu být s dětmi co nejdéle v domácnosti na úkor pracovní kariéry. Přítomné feministky si jistě rvou vlasy, ne každá žena však má jako ony teplý kancl na některé fakultě sociálních věd, kde si nikdo ani nevšimne jejich čtrnáctidenní absence kvůli nemocnému dítěti.

Když jste to s manželem řešili, jistě se neomezil na úsečné „ne“, ale s nějakými argumenty se vytasil. Ty jste bohužel zamlčela, takže pro mě vymyslet protiargumentaci je obtížné. Zvlášť, když – jak říkáte – „není proti dítěti jako takovému“. Proč nechce teď hned, když mu to může být jedno kdy, víte bohužel jen vy. Fakt, že by druhé dítě do schématu školka – rodičovská dovolená – nový pořádek doma zapadlo mnohem přirozeněji teď než za pár let, a manžel je proti, vnáší do vašeho příběhu cosi podezřelého.

Co je to, neznáme a já mohu jen spekulovat. Veškeré argumentace vašeho manžela (kromě finanční nouze, o které se nezmiňujete) však také mohou být pouhé výmluvy. Možná celé vaše těhotenství bylo pro něj jedním velkým stresem, na jehož opakování ještě nemá sílu. Možná má vztek, že musí chodit do práce, zatímco vy „se válíte doma“. Možná ho nebaví dřít bídu z jednoho platu, jezdit obouchaným autem, o dovolené sedět doma na zadku. Možná skutečně nechce už další dítě a bojí se vám to říci zpříma. Možná – a na to pozor – si potají říká, že kdyby se někdy zakoukal do jiné, tak opustit ženu s jedním dítětem by bylo snazší, než se dvěma dětmi. Možná se už zakoukal…

Manžela můžete přesvědčit jen rozumnou argumentací a zpochybněním jeho námitek. A prevencí proti jeho eventuálnímu zakoukání se jinam. Jakou? No přece poskytováním mu nevšedních rozkoší, jaké by jinde neměl!

Reklama

Načítám