Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Vidí muži nepořádek jinak než ženy?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Čtenářka Klára je překvapená, že její muž je velmi puntičkářský pokud jde o pořádek v dílně nebo dětské hračky, ale nevadí mu nechat v ložnici pohozené ponožky. Nahlédnout do mužské duše jí umožnil Josef Hausmann.

Článek

Čtenářka Klára napsala na jaktovidichlap@firma.seznam.cz: „Je to hloupost, ale štve mě to. Můj muž je celkem puntičkář. Měl byste vidět jeho dílnu v garáži, jak má srovnané šroubky podle velikosti, nebo pracovní stůl… Taky kuchyň musí být vždy naklizená, když na lince stojí špinavý hrnek od kafe, může se zbláznit, když děti nechají na zemi rozsypanou stavebnici, to samé. Nicméně špinavé ponožky pravidelně hází na zem v ložnici nebo koupelně, nikdy je nedá do koše na špinavé prádlo, stejně tak po sobě nikdy neumyje vanu. Já vím, že je to maličkost, ale nerozumím tomu, že v některých oblastech je pro něj pořádek tak strašně důležitý, ale jinde je mu úplně jedno. Dokonce i když ví, že mě to štve. Vím, že to zní jak z vtipu, ale prostě to nechápu. To chlapi vnímají jen nějaký nepořádek? To některý prostě nevidí? Děkuju za odpověď, Klára“

Vážená paní Kláro,

ano, máte pravdu. Muži ve své hierarchii hodnot vidí jen nějaký nepořádek, jiný nevidí. Buďte ráda, že to tak je. Díky tomu se například nemusíte starat o auto. Kdyby byla obě pohlaví identická a vzájemně se nedoplňovala, lidstvo by disponovalo mnohem omezenějším souborem vlastností důležitých k přežití.

Váš muž by si mohl obdobně stěžovat v opačném gardu na vás: „Jak to, že jí vadí pohozené ponožky, ale je jí jedno, že se v garáži válí po zemi šroubky?“ Jeho stížnost by byla možná i oprávněnější – nepořádek v garáži (nedej Bože v motoru auta) nebo rozsypaná stavebnice mohou mít fatálnější následky, než pohozené ponožky. Stěžujete si ale jen vy – místo abyste zajásala, jak on svou mužskou roli bere vážně a bez pocitu ukřivdění s pokorou přijala svou roli ženskou.

Z těch pár řádků, které od vás čtu, usuzuji, že jste ten typ ženy, který je neustále pronásledovaný pocitem, že „furt dělá někomu služku“. Věci, které dělá váš muž (např. garáž a auto), ovšem považujete za samozřejmost. Služka jste jenom vy, on sluha není. Pracovně tomuto typu ženy říkám „ukřivděná chudinka“.

Suma sumárum – jestliže pro stížnost na manžela musíte sáhnout tak hluboko, jako jsou pohozené ponožky a neumytá vana, daří se vám moc dobře. Na vašem místě bych se šel raději dát na modlení, aby to ještě dlouho vydrželo.

Tisíce jiných žen by s vámi rády měnily.

Reklama

Načítám