Hlavní obsah

Jak umýt okna za pět minut?

Foto: Mona Martinů

Profesionál zvládne okna umýt za pět minut. A vy?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět minut – tolik stačí profesionálovi, aby dokonale umyl okno z obou stran včetně rámů, a ještě ho k tomu krásně vyleštil. Že vám to trvá mnohem déle? Od teď už ne! Naučte se s námi, jak to také zvládnout snadno, rychle, a hlavně dokonale!

Článek

Šmouhy, fleky, zaschlé kapky vody – také tak vypadala vaše okna, když jste je myli jenom vodou a leštili modrým ironem a zmuchlanými novinami? Naštěstí dneska už to jde mnohem jednodušeji. Speciální čisticí prostředky, hadry z mikrovlákna, stěrka a také naše praktické rady zkrátí tuto ne vždy příjemnou práci jen na pár minut.

Leštěte s alkoholem

I když se mytí oken značně v posledních letech zjednodušilo, bez vody to stále nejde. „Nejprve dokonale namočte skleněnou část okna a nechte odmočit všechny zaschlé nečistoty. Mezitím hadrem, nejlépe z mikrovlákna, které nepouští chlupy, omyjte rámy a kličky. Pak setřete hadrem skleněnou plochu,“ nabízí jednoduchý, ale osvědčený postup Vladimír Kalát z úklidové firmy Dalolesk. Na závěr pak doporučuje sklo nastříkat lešticím sprejem na okna a papírovými utěrkami vytřít a vyleštit do sucha. Nezapomeňte ani na parapety.

Foto: Mona Martinů

Dokonalý lesk dodají sklu lešticí přípravky s alkoholem a papírové utěrkyFoto: Mona Martinů

Je však důležité správně vybrat lešticí přípravek. Ideální je takový, který po nastříkání vytvoří pěnu, a proto ani ze svislé plochy nestéká. Zároveň si ověřte, zda obsahuje alkohol. Ten totiž způsobuje rychlejší odpařování leštidla ze skla. Proto vám nestačí prostředek na okně zaschnout a nevytvoří na něm nepěkné šmouhy.

Ale pozor, voda ani čistič nesmějí zaschnout příliš rychle! „Z toho důvodu bych rozhodně nedoporučoval mýt okna ve chvíli, kdy na ně bude svítit přímé sluníčko. Voda se saponátem by v tomto okamžiku zasychala příliš rychle a vy byste je nestačili dokonale vyleštit,“ upozorňuje Vladimír Kalát na jednu z chyb, kterých se člověk při úklidu často dopouští. Zde je seznam těch dalších!

Foto: Mona Martinů

Na mytí oken zvolte čistič, který na skle vytvoří pomalu stékající pěnu. Lépe se s ním pracujeFoto: Mona Martinů

Kouzlení se stěrkou

Že si nemá většina lidí proč stěžovat, když má v bytě pět oken, a i s jejich mytím dělá cavyky? To vy, majitelé domů s francouzskými okny přes půlku obýváku, máte teprve co naříkat, že? Ale i pro vás máme tip! Naučte se pracovat se stěrkou. Dokáže mytí oken značně zrychlit a dosáhnete s ní pěkně vysoko a daleko. „Nejprve vezměte rozmývák, laicky řečeno hadr na násadě, a okno jím namočte, aby se špína opět odmočila, a pak vodu s nečistotami jen stáhněte stěrkou dočista a dosucha,“ vysvětluje postup Vladimír Kalát. Žádná leštidla ani papírové utěrky k dokonalému lesku už nepotřebujete. A pokud se se stěrkou naučíte, vyzkoušejte ji i při úklidu koupelny!

Foto: Mona Martinů

Okna můžete leštit i za pomocí rozmýváku a stěrky. Je to rychlé a účinnéFoto: Mona Martinů

Aby lesk vydržel dlouho

Zatímco mnohé zákony neplatí, na jeden se můžete stoprocentně spolehnout: jakmile umyjete okna, za den či dva bude stoprocentně pršet! A skla budou špinavá jako před mytím. Ale i zde existuje pomoc. Na trhu se už objevilo několik speciálních prostředků odpuzujících vodu. Patří mezi ně nejen ty s obsahem alkoholu, ale i s tensidy, které už známe z leštidel do myčky. Tyto látky snižují povrchové pnutí vody, přesněji řečeno dokážou to, že voda stéká z oken mnohem rychleji, a kapky tak nestačí na skle zaschnout.

Foto: Mona Martinů

Pokud na závěr přeleštíte skla například nanočističi, nezůstanou na nich zaschlé kapky po deštiFoto: Mona Martinů

Ještě dokonalejší jsou přípravky, které obsahují ony stále zázračnější nanočástice. Ty se po skle „roztáhnou" a vytvoří rovnoměrnou vrstvu. Na té se i drobné kapky rychle spojí, tím stékají rychleji a na povrchu po nich nezůstanou skoro žádné stopy. Na rozdíl od prvních prostředků mají mnohem delší životnost, vydrží na skle několik týdnů až měsíců.

Náš odborník prý zvládne umýt okno za pět minut. Vám to určitě bude trvat s naším návodem mnohem kratší dobu! Držíme palce!

Reklama

Související témata:

Načítám