Hlavní obsah

Jak vybírat kontaktní čočky?

Foto: Thinkstock

Kontaktní čočky nosí stále více lidíFoto: Thinkstock

Reklama

Na trhu je k dostání nepřeberné množství typů kontaktních dioptrických čoček. Ale který z nich se hodí právě pro vás? Přečtěte si naše srovnání, dozvíte se, kdy ušetříte a kdy naopak zbytečně vyhazujete peníze!

Článek

Běžné kontaktní čočky rozdělujeme na jednodenní, čtrnáctidenní a měsíční. K některým z nich je třeba i speciální roztok, do kterého se na noc namáčí, jiné v oku naopak vydrží delší dobu nebo po dni používání letí rovnou do koše. Vyberte si podle toho, které se vyplatí právě vám!

Jednodenní (bezstarostné) kontaktní čočky

Jednodenní pár kontaktních čoček bývá také někdy označován jako bezstarostný pomocník. Proč? Jejich používání je totiž nejhygieničtější a patrně také nejsvobodnější. Chcete je nosit? Jednoduše otevřete balení a nandáte si je do očí. Raději si vezmete brýle? Žádný problém – čočky necháte v uzavřeném originálním pouzdru, kde vydrží klidně i 3 roky.

Pro jednodenní čočky se většinou rozhodují lidé, kteří je chtějí používat opravdu jen příležitostně – na večírek, diskotéku, sport nebo jednou za čas do práce. Jedno balení, ve kterém je ukryto 30 průhledných kousků, vás přijde zhruba na 450 Kč (liší se značky i obchody), cena dvou čoček, které na jeden den potřebujete, je tedy 30 korun.

Čtrnáctidenní kontaktní čočky (kompromis)

Dvoutýdenní čočky jsou kompromisem mezi měsíčními a jednodenními – jsou vhodné pro nositele, kterým měsíční pomocníci nevyhovují a kterým se současně ty jednodenní nevyplatí. Na trhu jsou k dostání i verze, které (po konzultaci s lékařem), můžete mít kontinuálně v oku třeba celý týden. Po uplynutí dvoutýdenní lhůty však musí rovnou do koše.

Cena balení šesti kontaktních čoček se pohybuje kolem hranice 600 Kč, jeden pár vás tedy přijde na 200 Kč. Pokud částku vydělíte dvěma týdny, jste na hodnotě 14 Kč. K tomu však nezapomeňte připočítat roztok, do kterého je každý večer musíte ponořit – na jejich noční koupání, resp. dezinfekci, si připravte 7 Kč. Celkový náklad na den je 21 Kč.

Měsíční čočky (vyžadují největší péči)

U měsíční varianty kontaktních čoček máte hned dvě možnosti – buď ty, jež se vyndávají na noc z oka, a pak také ty, které necháváte v očích. Při používání těch vyndávacích musíte skutečně dbát na pečlivou hygienickou manipulaci a dodržování základních pravidel. Jakých? To se dozvíte ZDE!

Relativní novinkou jsou čočky, které v oku vydrží celý měsíc. „U tohoto způsobu kontinuálního nošení je však podle studií až desetinásobně vyšší riziko infekčních komplikací a je dokonce méně bezpečné než laserová korekce zraku,“ upozorňuje optometristka Regina Klemensová z Evropské oční kliniky Lexum, „proto bych nošení kontaktních čoček přes noc rozhodně nedoporučovala.“

Balení měsíčních čoček pořídíte už za 600 Kč (s 6 kusy uvnitř), průměrná cena nošení na den včetně roztoku je tedy 14 Kč. Nezapomínejte na to, že je čočce jedno, zda ji za měsíc nosíte jednou nebo každý den, po uplynutí 30denní lhůty musí nemilosrdně do koše. Čočky pro měsíční kontinuální nošení na noc i den nabízejí internetové obchody za cca 800 Kč (balení se třemi čočkami). Jeden den jejich nošení vás tak pak přijde na 18 Kč.

Co by vás ještě mohlo zajímat: 3 otázky pro Reginu Klemensovou

Odkdy můžou čočky nosit děti? „Obecně lze říci, že s jejich nošením je možné začít v okamžiku, kdy je dítě schopné samo zvládnout manipulaci s nimi a zodpovědně o ně pečovat – to bývá tak ve věku 10 let. Jsou také ovšem situace, kdy je pro velmi malé děti aplikace kontaktních čoček jedinou možností zrakové korekce. V těchto případech to musejí za ně zvládnout rodiče.“

Jak dlouho musí být čočka v roztoku? „Záleží na typu roztoku, ale obvykle to bývá alespoň 6 hodin.“

Nese nošení barevných kontaktních čoček s sebou nějaká rizika?„Samozřejmě záleží na typu a technologii výroby. Existují čočky, které jsou celé jen lehce tónované a pouze zvýrazňují přirozenou barvu světlých očí - tyto se od těch klasických příliš neliší. Pokud si ovšem někdo přeje barvu duhovky zcela změnit, je to složitější. U některých jedinců s širší zornicí totiž mohou zužovat zorné pole a vyvolat při dlouhodobém nošení diskomfort.“

A jaké kontaktní čočky nosíte vy? Se kterými jste spokojené a které vám naopak nevyhovovaly? Připojte své zkušenosti do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám