Hlavní obsah

Jak vybrat parfém dle znamení? Štírům jasmín, Vahám citrusy

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Výběr správného parfému, který podtrhne vaše celkové působení a budete se v něm cítit dobře, není jednoduchý. Pomoci vám může i to, v jakém znamení jste se narodili. Prozradíme vám, jak si podle něj vybrat vůni sobě na míru.

Článek

Samozřejmě nelze říci, že všichni, kteří se narodili ve znamení Berana, budou mít rádi parfémy takové a všechny Ryby zase makové. Přesto je možné vysledovat určitě charakteristiky vůní, které jednotlivým znamením sedí lépe než jiné. Která je tou pravou zrovna pro vás?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Energičtí Berani jsou jako svěží vítr – rozhýbou všechny stojaté vody a rozvíří atmosféru v místnosti svou pouhou přítomností. A sedí jim podobné vůně – svěží, hravé, energické. Žádné navoněné květinky, ale spíše vůně citrusů nebo také máty či bergamotu. To by ale bylo jen letmé pohlazení, které brzy vyprchá a nijak neosloví. Aby si Berani nějaký parfém oblíbili, musí je svou vůní překvapit – proto se hodí takové, které pod svěžími tóny skrývají hutnější dřevité či kořeněné, které se rozvinou až po nějaké době.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Jestli si někdo dokáže skutečně vychutnávat smyslové prožitky, jsou to právě Býci. Parfém je proto pro ně naprosto zásadně důležitý. Umějí si vychutnávat výrazné luxusní variace, které ostatní naprosto okouzlí. Ve vůních pro toto znamení by měla převažovat tradice okořeněná špetkou smyslnosti, tak se budou cítit nejlépe. Zaměřte se tedy na růži či vanilku, které svou sladkou podmanivostí zamotají hlavu, a okořeňte je kapkou ambry, frézie nebo výraznými tóny santalového dřeva.

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Býci si umějí smyslové požitky vychutnat a výběr vůně je pro ně zásadníFoto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Blíženec (22. 5. – 21. 6.)

Volba parfému je pro Blížence neobvykle obtížná kvůli jejich přelétavé povaze a názorům. Bude jim to, co si vybrali dnes, vonět i zítra? Jsou pro ně proto vhodné zejména takové vůně, které se postupně rozvíjejí a skrývají v sobě všechny možné rozmanité tóny z celé široké palety aromat. V parfému by se tak měla snoubit čistota a svěžest se silně květinovým srdcem, které na dlouho ulpí a nakonec se rozvine do smyslného dřevitého základu. Jasmín, vodní meloun i růžový pepř rozhodně budou fungovat.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je u vůní nejdůležitější určitá jemná něžnost. Nepotřebují nic příliš komplexního a opulentního, právě naopak – nejlépe se budou cítit v jednoduchých a lehkých květinových vůních, bez zbytečných komplikací. Vybírejte z široké nabídky, která rozhodně začíná nádherně vonnou konvalinkou a přes fialkové tóny se dostává k lučním květům a růži. Naštěstí mají Raci v tomhle ohledu skvělou intuici a téměř vždy sáhnou po vůni, která jim sedne. Parfémy navíc příliš často nestřídají.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi potřebují parfém, který za ně bude hovořit stejně jasně a působivě, jako to dokážou oni sami. Jejich vůně by měla být originální a zapamatovatelná, taková, kterou si pak s nimi lidé budou okamžitě spojovat. Nemyslete si ale, že je proto třeba volit složité kombinace. Lvi se budou nejlépe cítit v čistém a jednoduchém parfému s několika málo složkami, které jsou však vybrány velmi pečlivě a působivě. Ideální jsou květy pomerančovníku, mošus nebo svůdná ambra.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Svěží vůně citrusů je skvělá pro energické BeranyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny vůně příliš nestřídají. Když najdou tu „svou“, drží se jí klidně celý život, protože jim zkrátka sedí. Proto mohou klidně investovat i do dražších a luxusnějších parfémů, které jim budou opravdu vyhovovat se vším všudy. Pro Panny jsou vhodné spíše decentnější jemné vůně, jež hned nepraští do nosu, ale zaujmou – cokoli s kapkou pačuli bude mít úspěch, ani klasika typu vanilka rozhodně není mimo, například s podtóny kůže nebo originální špetkou šafránu.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy mohou váhavým vybíráním parfému strávit klidně celé hodiny, proto je pro ně nejlepší držet se osvědčené řady či značky, aby se jim možnosti trochu zúžily. Velmi harmonicky na ně působí vůně dřevité, ale na první dobrou je u parfému vždycky zaujme hlavně svěžest a čistota. Proto jsou pro ně ideální citrusy, ale také neroli, bergamot nebo broskev, které se dále rozvinou do santalu, pižma, ebenu nebo cedru. Vyhnout by se měly sladké vanilce, s níž by už byl parfém na něžné Váhy příliš těžký.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři se budou cítit nejlépe ve vůních, které naprosto očarují smysly a utkví vám nadlouho v paměti. Hodí se k nim parfémy exotické a smyslné, nemusejí se bát ani těžších vůní. Sázkou na jistotu je u nich rozhodně jasmín, který je velmi intenzivní a působivý, ale také parfémy začínající vůní orchideje nebo bílé frézie. Srdce vůně by ale mělo být orientální, ať už v něm budou hřejivé tóny santalového dřeva, pačuli, vanilka, anebo také trochu neobvyklejší skořice, vanilka, kardamom či nejrůznější druhy pepře.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci si nepotrpí na komplikované parfémy, jejich vůně by měla být přímá a jasná, pevně stojící na jedné hlavní složce, ať už sáhnou po klasice, jakou je osvědčená růže, nebo po něčem originálnějším: pivoňce, černém rybízu nebo ostružinách. Ovocné vůně vůbec nejsou špatnou volbou, hravým Střelcům budou přinášet radost a dokážou je nosit se ctí. Střelcům také sednou „lesní“ tóny přírody: silná jalovcová, cypřišová či pryskyřičná linie.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Vodnáři si často potrpí na extravagantní vůněFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi by měli vždycky sáhnout po klasice a nezkoušet žádné velké experimenty – v komplikovaných experimentálních parfémech se nebudou cítit pohodlně. Sedí jim elegantní a ladné vůně s růží, jasmínem či vanilkou, zkrátka tradiční a ozkoušené parfémy. Nezklame je ani karafiát, ylang ylang nebo sladší broskev. Vyhovovat jim budou pomalu se rozvíjející kreace, které se během dne mění – díky tomu Kozorohy neomrzí, i když je nebudou příliš střídat.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři potřebují vůni originální, extravagantní, výraznou, zkrátka takovou, která vybočuje ze zavedených škatulek. Právě takové parfémy podpoří a podtrhnou jejich nespoutanou a originální osobnost a jedině takové Vodnáře nepřestanou okamžitě bavit. Velmi specifický kosatec, pronikavá levandule, heliotrop, galbanum, rozmarýn – to všechno jsou originální složky, které nezvládne každý, ale Vodnáři ano. Vždy u nich jde především o jedinečnou kombinaci, která je musí oslovit na první nadechnutí.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Rybám nejvíc sedí harmonické a svěží parfémy, nic těžkého a výrazného, ale spíše jemné a něžné tóny, které budou souznít s jejich citlivou povahou. Svěží podtóny jim dodají švih a Ryby je rozhodně dokážou ocenit. Hodí se pro ně proto třeba zelená mandarinka nebo leknín – zkrátka takové parfémy, které na první nadechnutí obklopí člověka svěžestí a čerstvostí. Dál se však můžou rozvíjet do dřevitých vůní cedru nebo jalovce, pudrové a hedvábné podtóny zase vůni zjemní a zlahodní.

A který parfém jste si oblíbili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám