Hlavní obsah

Sluneční brýle: Pořiďte si ty nej!

Foto: Thinkstock

Sluneční brýle nejsou jen pro okrasuFoto: Thinkstock

Reklama

Přestože má většina z nás sluníčko ráda, zraku příliš dobře nedělá. Pokud oči nebudete chránit, můžete si vykoledovat zánět spojivek, poškození sítnice či šedý zákal. A proč to riskovat, když jsou brýle zároveň luxusním módním doplňkem?

Článek

Stejně jako chráníme svou pokožku, měly bychom myslet i na náš zrak. Neřiďte se proto jen tím, jak brýle vypadají, ale sledujte i to, jaké mají parametry.

Brýle musí plnit svou funkci...

Brýle by měly primárně sloužit jako ochrana očí před ultrafialovými paprsky, vybírejte proto kvalitní kousky a rozhodně se vyhněte brýlím z tržnice. To, zda brýle odpovídají stanoveným normám, poznáte podle označení CE. Často je také na stranici brýlí uvedeno UV a číslo kategorie filtru. Existuje pět stupňů (0 4), které informují o propustnosti světla. Čím vyšší toto číslo je, tím méně světla čočka propouští a tím vás také intenzivněji chrání. Kategorii 0 1 je vhodné nosit pouze při slabším slunečním záření, číslo 2 při středním záření, čísla 3 a 4 přibalte k moři nebo do hor.

Pozor! Pokud řídíte, volte brýle s nižší propustností světla. Vyhněte se brýlím se zabarvenými sklíčky a také brýlím širokým, se kterými se zhoršuje vaše periferní vidění. Ideální jsou například kouřová skla.

...a dobře sedět!

Brýle vám musí stoprocentně sedět. Nedejte jen na jejich vzhled, a sledujte, zda vám dobře sedí na nose, za ušima a jestli vás nikde netlačí. Také zkuste naklonit hlavu dolů, neměly by vám padat. Věděla jste, že vám nevhodné sluneční brýle mohou přivodit i bolesti hlavy?

Sledujte tvar svého obličeje

Řiďte se jednoduchým pravidlem, že byste neměla volit podobné tvary brýlí, jaké má váš obličej. Nejvíce druhů brýlí bude slušet oválné tváři, čtvercový obličej je dobré zjemnit oválnými či kulatými obroučkami, kulatý zase naopak hranatými či obdélníkovými brýlemi. Pokud máte podlouhlý obličej, vybírejte větší brýle, které budou v poměru s vaší protáhlejší tváří.

Tip: Máte web kameru? Podívejte se na „virtuální zrcadlo“ zde. Můžete si tak vyzkoušet různé typy brýlí, aniž byste vyšla z domu.

Foto: Thinkstock

Velké brýle jsou letos inFoto: Thinkstock

Které brýle pofrčí letos?

Brýle XXL Letos rozhodně platí čím větší, tím lepší. Takzvané „muší“ brýle skvěle plní svou funkci, díky své velikosti oči opravdu dobře ochrání. Nebojte se jich ani vy a vyberte si z velké škály typů ty, které vám budou sedět.

„Plastovky“ Nosí se i brýle s plastovými rámy a to ve všech možných odstínech a tvarech. Poslouží tak i jako módní doplněk, kdy je můžete sladit se zbytkem outfitu. Jste-li konzervativnější, vyzkoušejte elegantní a vysoce trendy bílou.

„Pilotky“ Brýle, které proslavil Tom Cruise v kultovním Top Gunu, byly velkým hitem v osmdesátých letech. Nosili je zejména piloti americké armády, ale dnes „pilotky“ nosí i spousta žen. Sluší totiž téměř všem.

Retro brýle V kurzu jsou i brýle, inspirované šedesátými i sedmdesátými lety, kdy se nosili silnější hranaté obroučky. Seženete je ve všech možných barvách a vzorech!

A přes jaká skla se letos budete dívat vy?

Reklama

Související témata:

Načítám