Hlavní obsah

Jak vybrat správnou barvu pro váš byt?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Přemýšlíte o tom, že by vašemu bytu či domu prospěla změna v podobě nových stěn, respektive jejich nátěru? Pak pro vás máme pár tipů, jak vybrat tu nejlepší barvu!

Článek

Při výběru barev v bytě se samozřejmě řídíme tím nejdůležitějším – svým vkusem. I když víte, že by se vám do obýváku skvěle hodila třeba zelená, pokud tuhle barvu nemáte rádi, rozhodně si stěny jako brčál nebo pistáciová zmrzlina nepořizujte. I kdyby vám bytový architekt přísahal, že bude nejlepší. Nebude. Nemá cenu koukat se další tři (a více) let na stěny, jež se vám protiví.

Ovšem na druhou stranu to neznamená, že pokud máte rádi třeba ohnivě rudou, že byste si ji měli natřít na stěny. Jsou interiéry, kde bude působit jako pěst na oko. A z oblíbené barvy se velmi rychle může stát barva nenáviděná (což by byla jistě škoda... o nevzhledném interiéru ani nemluvě).

Jak se rozhodnout

Pokud bydlíte sami, máte celou věc o něco snazší než například rozvětvená rodina bydlící pod jednou střechou, která se musí shodnout na jediném odstínu do kuchyně či obývacího pokoje. Protože v potaz musíte vzít skutečně názor všech, kteří se v daném prostoru pohybují.

Že jsme vám situaci příliš neusnadnili? Pak vám pomohou následující tipy!

1. Vždy vezměte v úvahu již existující zařízení pokoje

Samo malování je zásah do života (a peněženky), a tak si vystačíme jen s ním – většinou už neměníme zároveň nábytek a doplňky, které se v dané místnosti nacházejí. A právě ty je třeba brát při výběru barvy v úvahu. Aby váš obývák vypadal po malování jako hodně barevný papoušek, po tom touží jen málokdo. Máte-li například výraznou barvu pohovky, zvolte na stěny spíše jemnější odstíny (ostatně naopak to funguje také).

2. Řiďte se světlem

Respektive tím, zda pokoj, který se chystáte vymalovat, je světlý díky velkým oknům či orientaci na jih, nebo má okna malá a slunce do něj celý rok prakticky nezasvítí. Pokud totiž do tmavého pokoje zvolíte temnější barvu, proměníte ho v tmavou (a lehce depresivní) kobku. Syté barvy si naopak můžete dovolit v pokoji, kterému vévodí velká okna a dostatek slunečních paprsků.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

3. Využijte vzorníky – a odneste si je domů

V hobbymarketech jsou k dispozici vzorníky barev. Tak si je vyzvedněte a odneste domů. Prohlížet si je v obchodě totiž zdaleka není to samé jako v pokoji, který se chystáte malovat. Proč? Protože zde vládne zcela jiné osvětlení a regály plné zboží vám těžko připomenou vybavení, které v dané místnosti máte doma.

4. Pamatujte na ostatní místnosti

Barvy na stěnách dodávají osobité kouzlo a atmosféru celému bytu. Proto zvažujte i barvy v jednotlivých místnostech. Pokud například kuchyň v ostře oranžové sousedí se zeleným obývacím pokojem, mohou se barvy navzájem „rušit“ a nebudou působit útulným dojmem.

5. Není bílá jako bílá

Pokud nejste příznivcem různobarevných stěn a raději zůstáváte u bílé, zkuste se podívat v obchodě, jakou bílou nabízí. Protože nemusíte mít na zdech jen onu klasickou, zářivě až ostře bílou. Sáhnout můžete třeba po smetanové, slonové kosti, bílé s nádechem modré nebo třeba růžové.

Malé „vychytávky“

Pokud toužíte ve své kreativitě při malování zajít ještě dál, můžete zkusit například…

...vymalovat strop stejnou barvou jako stěny. To se doporučuje především u světlých barev – tmavá barva na stropě by místnost opticky zmenšila a také ztmavila.

...starý známý váleček – válečky jsou zase v módě! Tytam jsou vzory, jež si pamatujete z dětství z babiččiny chalupy. Dnes seženete spoustu moderních a hravých vzorů. Jen pamatujte, že ne každý práci s válečkem zvládne, možná budete muset povolat odborníky.

...tabulovou či magnetickou barvu. Oceníte ji třeba na části stěny v kuchyni či předsíni – alespoň už nikdy nezapomenete koupit všechny ingredience na sobotní oběd a nezapomenete odejít z domu bez dokladů.

...lesklé či metalické barvy. Nedoporučují se ovšem na celou místnost, spíše vyberte jednu stěnu, které dodáte lesk a třpyt.

Reklama

Načítám