Hlavní obsah

Jak vypadá ideální dům pro ženy?

Foto: BAHAL ČR

I v přízemním bungalovu lze vytvořit útulné bydlení pro dvě rodinyFoto: BAHAL ČR

Reklama

Čtyři ženy a jeden dům: myslíte si, že to nemůže nikdy fungovat? Naopak! Pojďte na návštěvu do typového domu, který měl původně dispozice 4 + kk. Na přání budoucích majitelek zde vznikly dva samostatné třípokojové byty. Zařízeny jsou vkusně, krásně a ideálně pro ženy!

Článek

Hledání, shánění, přemýšlení, objíždění veletrhů – to vše absolvovaly sestry Zuzana a Taťána, když hledaly ideální bydlení pro sebe a své dcery. Domům stavěným na klíč velké šance nedávaly. Přestavba na dvě bytové jednotky si žádá určité úpravy a u typových projektů – jak se mylně domnívaly – něco podobného moc dělat nejde. Jaké bylo jejich překvapení, když zjistily, že u přízemního bungalovu Constance není problém takové změny dispozic provést. Jeho pasivní provedení, a tedy minimální náklady na provoz, byly velmi příjemný bonusem. Po třech měsících se mohly stěhovat.

Foto: BAHAL ČR

Dům Constance je konstruován jako energeticky pasivníFoto: BAHAL ČR

Dlažbu si pokládaly samy

Udělat z jednoho domu dva byty sice znamenalo uskromnit se, ale čtyři ženy tu mají vše, co potřebují, včetně vlastních ložnic, komor, úložných prostorů a dvou teras, kterým říkají kafíčková a grilovací. Interiér si zařizovaly samy. A nejen to: jejich dílem jsou i obklady v koupelně a dlažba, kterou zvolily kvůli vytápění podlahovým topením do celého domu. Zvládly si ji položit zcela samy.

Podlahy, dveře a dražší kusy nábytku zvolily v neutrálních a přírodních odstínech. U všeho ostatního včetně výmalby sáhly po výrazných odstínech i zajímavých detailech. „Ráda zařízení obměňuji. Kdybyste přišli třeba za rok, barvy tady budou úplně jiné,“ říká Zuzana. Právě teď má červené období. „Když jsem vybírala květinovou tapetu umístěnou za krbem v obýváku, zalíbila se mi výrazná a velmi živá červená, a podle toho už jsem pak vybírala doplňky.“ I když krb je pouze biometanový, pasivní dům s téměř nulovými úniky tepla zvládne i vytopit.

Foto: BAHAL ČR

Obývák jednoho z bytů je laděn do bílo-červeno-černé barvyFoto: BAHAL ČR

Obývací pokoj je propojený s kuchyňským a jídelním koutem. Ačkoli kuchyň vypadá na první pohled bílá, zdobí ji jemné šedé proužky barevně sladěné s pracovní a obkladovou deskou. „Na tuto kuchyňskou linku jsme se sestrou natrefily už ve fázi stavebního povolení domu. Donesly jsme si projekt a podle toho jsme si kuchyň samy navrhly. Po zkušenostech s panelákovou kuchyní jsem neměla problém s tím, abych sem umístila vše, co potřebuji,“ podotýká majitelka.

Digestoř je recirkulační, přesto problém se zápachem nebo zvýšenou vlhkostí v kuchyni ani jinde v domě není. O čerstvý a čistý vzduch se stará řízené větrání. „Díky němu se nestane, že by byl v interiéru vydýchaný vzduch. Tato technika se řídí obsahem oxidu uhličitého, a zajistí tak přívod čistého vzduchu,“ vysvětluje Stiva Jokeš ze společnosti BAHAL ČR, která tento dům stavěla.

Foto: BAHAL ČR

Nejen v zelené ložnici je položena dlažbaFoto: BAHAL ČR

Zelená, nebo fialová?

Součástí prvního bytu jsou i dvě ložnice o velikosti dvanáct a čtrnáct metrů čtverečních – jedna patří matce, druhá dceři. Zuzanina ložnice má světlý nábytek a podlahu i křesla v tmavším odstínu. Výrazný prvek zde tvoří zelená stěna a stejný koberec. Dcera obývá fialový pokoj a stejně jako její matka se i budoucí módní návrhářka zapojila do výzdoby, když na stěnu nakreslila draka a doplnila ho hodinami s čínským znakem. Tmavý nábytek a podlahu zjemňují bílé doplňky a koberec.

Foto: BAHAL ČR

Mladší generace dala přednost ladění pokoje do trendové fialovéFoto: BAHAL ČR

Obě dámy mají k dispozici jednu koupelnu, Zuzana pro ni zvolila kontrastní červeno-černo-bílou kombinaci. Dominantou koupelny je „vanosprchový“ kout se sedátkem, takže na malém prostoru můžete využít výhod koupání i sprchování.

Foto: BAHAL ČR

Koupelnu si majitelky obkládaly samyFoto: BAHAL ČR

Foto: BAHAL ČRBarvy přivítají návštěvy už v předsíni prvního z bytůDruhý byt září žlutou

Stejné dispozice – tedy propojený obývací pokoj s kuchyní a dvě ložnice – má i druhý byt, který vznikl přepažením původního typizovaného prostoru. Největší místnosti dominuje sytě žlutá barva, která prostor rozjasňuje a kontrastuje s černým pruhem na stěně a doplňky. Zvolený odstín natolik rozsvěcuje prostor, že si majitelka mohla dovolit zvolit i tmavou kuchyň. Jeho volba však nebyla náhodná. „Zpravidla si lidé pořizují nádobí tak, aby jim ladilo se zařízením domu. Já jsem postupovala přesně opačně a zařídila si dům podle žlutého a modrého nádobí, které jsem měla,“ popisuje majitelka.

Foto: BAHAL ČRPřepažením velkého prostoru vznikl v domě obývák druhého z bytůZ jedné ložnice dvě

Ložnice Taťány i její dcery jsou stejně velké, neboť vznikly přepažením jedné místnosti na dvě menší. Stísněně se zde necítí, protože oba pokoje jsou nadstandardně prosklené. „Velká prosklená plocha je jednou z důležitých vlastností pasivních domů, protože právě díky nim může sluníčko efektivně vytápět dům. Myslí se přitom také na letní přehřívání interiéru, kterému kromě kvalitního izolačního skla brání rolety či předokenní žaluzie,“ vysvětluje Stiva Jokeš.

Foto: BAHAL ČR

Tmavou podlahu v ložnici druhého bytu doplnil světlý nábytekFoto: BAHAL ČR

Nejen vás i návštěvy možná překvapí jídelní stůl v ložnici majitelky. Ta si ho nemůže vynachválit. Snídaně v ložnici o samotě je čas od času příjemná, a protože se s ním snadno hýbá, není ho, když přijde návštěva, problém přenést do obýváku a rozložit. Dcera zvolila do své ložnice bílou a červenou barvu. Společná koupelna je tentokrát laděna do teplého pastelového tónu zelené. Majitelka vybírala barvu, kterou má spojenou s vodou a nepůsobí studeně jako například modrá. Na první pohled upoutají živé rostliny, kterým se zde dobře daří, neboť koupelna má okno.

Líbila se vám dnešní návštěva? Prohlédněte si i ty minulé! Dům, který zařídila módní návrhářka, Byt se dvěma terasami: Znáte hezčí? nebo Jak se bydlí v luxusním loftu?

Foto: BAHAL ČR

Dcera svůj pokoj s tmavou podlahou a nábytkem zjemnila bílým kobercemFoto: BAHAL ČR

Foto: BAHAL ČR

V druhé koupelně se daří živým rostlinám, neboť je zde oknoFoto: BAHAL ČR

Foto: BAHAL ČR

Žlutá malba rozjasnila jinak tmavou kuchyňFoto: BAHAL ČR

Reklama

Související témata:

Načítám