Hlavní obsah

Jak vypadá ideální kuchyně podle Čechů?

Foto: Thinkstock

Kuchyně už není jen místem pro vaření, ale i pro společná setkáníFoto: Thinkstock

Reklama

S trendy v bydlení je to jako s trendy v oblékání, jen se nestřídají tak často. Některé výstřelky uplynulé dekády se v průběhu let osvědčily, jiné selhaly. Podle průzkumu agentury Ipsos Tambor plánovala v letošním roce rekonstrukci kuchyně téměř třetina českých domácností. Jaký vkus Češi mají, které barvy a materiály nejčastěji volili v roce 2011 a co nás čeká v roce příštím?

Článek

Díky mohutné propagaci moderní gastronomie v sobě stále více lidí objevuje kuchařské sklony. Už se nenechají opít rohlíkem, zajímají se o kvalitu potravin, vracejí se k poctivému vaření a i do vybavení nové kuchyně jsou ochotnináležitěinvestovat. „Kuchyň už není pouhou praktickou přípravnou pokrmů, ale i vaší vizitkou a sebeprezentací. Musí být moderní, bezpečná, čistá a tichá, abyste si zde mohli užívat přítomnost rodiny a přátel,“ říká Milan Landa, odborný školitel společnosti Electrolux. Podívejte se, jak mohou moderní kuchyně tvořit dokonalý celek s obývákem v článku Kuchyňský nábytek v obýváku? Proč ne!.

Foto: Thinkstock

Bílá barva a vysoký lesk – takové kuchyně se v roce 2011 prodávaly nejvíceFoto: Thinkstock

Lesklé lamino levnější než lak

„V roce 2011 lidé nejčastěji kupovali kuchyně v moderním stylu, největší oblibě se těšily bílé kuchyně s lesklými lakovanými dvířky. Na druhém místě je tradiční masiv ve vzoru antik,“ říká Petr Chadraba, mluvčí IKEA Česká republika. Stejné trendy potvrzuje i Miroslav Pašek, ředitel studia Moderní kuchyně.cz: „Nejvíce prodáváme kuchyně v jednoduchém, elegantním designu. Velmi oblíbená jsou dvířka z lesklého lamina, která jsou levnější než lakovaná, ale oproti obyčejnému laminu vypadají exkluzivněji. Z barev je jednoznačně nejvíce v kurzu bílá, následovaná krémovými odstíny typu café latte či vanilka a pistáciovou.“

A dodává, že většina lidí, kteří přijdou do interiérového studia, je připravena dát za novou kuchyň částku v rozmezí 50 až 100 tisíc. Přicházejí ale i zákazníci, jež na kuchyni nešetří a jsou ochotni do ní investovat i 250 až 500 tisíc korun. Klientů, kteří si kupují kuchyně v cenách od 100 do 250 tisíc je podle něj úplné minimum.

Foto: Thinkstock

Ostrůvek musí ze všech stran obklopovat alespoň metr prostoru!Foto: Thinkstock

Barvy a exotika

Také populární červená na výsluní ještě zůstane, ale nově spíše v tlumeném odstínu korálové. V nových kolekcích se hodně objevuje také elegantní fialová, často kombinovaná s černou nebo antracitově šedou. Ozdobné ornamenty, které jste dosud znali hlavně z tapet, lze nově spatřit i na kuchyňských dvířkách. Nejmodernější barevné dekory se kombinují s dřevěnými dýhami, velké oblibě se bude i nadále těšit exotické wenge, zebrano a makasar, novinkou je pak například meděný a stříbrný dub, ořech dijon nebo výrazná indická jabloň.

Vaření pro profíky

Od kuchyňských pomocníků dnes zákazníci žádají elegantní ucelenost – celý set spotřebičů musí mít stejný design. „Moderní spotřebiče také začínají nabízet funkce, které byly dříve v provozu jen v profesionálních kuchyních, například přípravu v páře, sondy do masa, nízkoteplotní pečení nebo přesnou a rychlou indukci,“ říká Milan Landa z firmy Electrolux.

Desky a stěny: vede sklo

Vývoj pracovních desek má jasný cíl: nezničitelný, na dotek příjemný materiál, ideálně ekologický, lehký a snadno přizpůsobitelný. Podle prodejců více než polovina lidí, kteří si kupují novou kuchyň, volí za pracovní desku sklo. Jde o kalené sklo, podobné jako známe z výplní dveří vestavěných skříní. Lidé, kteří šetří, si pořizují zástěnu z laminátu.

Naopak do vyšší cenové kategorie patří umělý kámen, známý například pod jmény corian, kerrock, hi-macs, fragranit, silgranit a podobně. „Ten lze vyrobit do jakéhokoli tvaru bez jediného spoje, což usnadňuje údržbu pracovní desky, a výhodou je také integrovaná okapová lišta,“ říká Miroslav Pašek. Kvůli obtížně čistitelným spárám už podle něj lidé odstupují od klasických dlaždiček na stěně za pracovní deskou, případně volí ty velkoformátové s kalibrovanou hranou, které se dají lepit téměř beze spár.

Foto: Thinkstock

Nadčasové přírodní barvy z katalogů v roce 2012 rozhodně nevymizíFoto: Thinkstock

Malý ostrůvek – velký nepořádek

Uživatele nepřesvědčily dvou- či třístupňové ostrůvky, v nichž je varná zóna spojená se sedacím nábytkem, který je přístupný z druhé strany. „Návštěvu radši usadím tak, abych na ně při vaření viděla, i pro ně je to tak pohodlnější a nebublá jim nad hlavou jídlo v hrncích," říká čtyřicetiletá návštěvnice kuchyňského studia Marcela.

Ostrůvkové řešení je moderní, ale ne vždy výhodné, a pokud nebudete brát ohledy na dispozice a velikost místnosti, bude vaše kuchyň s ostrůvkem vážně k vzteku (více v článku Kuchyň s ostrůvkem? Už nikdy!). „Ostrůvek je velmi praktickým doplňkem, ale nehodí se tam, kde ho nemůže obklopovat ze všech stran alespoň metr prostoru. A rozhodně se neosvědčují ostrůvky s varnou deskou, které jsou příliš úzké, neboť při smažení pak prská olej na zem. Proto musí být ostrůvek široký alespoň 90 až 120 centimetrů, aby svou funkci splnil,“ varuje Miroslav Pašek.

Z kuchyní ustoupily výrazné barvy i dlaždičky, trendem příštích let budou světlé skříňky, do posledního detailu promyšlené spotřebiče a čistá elegance. Vyhovuje tenhle styl i vám?

Reklama

Načítám