Hlavní obsah

Jak využít chladného počasí k redukci hmotnosti?

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Řešíte, že byste ještě před Vánocemi rádi něco zhubli a obáváte se, že vám plány překazí zima? Omyl! Chladné počasí přeje redukci hmotnosti, a dokonce ji podporuje! Tak toho využijte.

Článek

Pro tělo je přirozené zůstat v teple – a právě toho lze při „zimním“ hubnutí skvěle využít. V mrazivém počasí totiž začne organismus rychleji spalovat energii, aby udržel tělesnou teplotu. Pokud tedy chcete podpořit redukci hmotnosti, vystavujte se chladu, jak jen to půjde. A kdy jindy k tomu máte lepší příležitost než právě v zimě?

1. Začínejte postupně

Pokud patříte mezi otužilce, pohyb na chladném vzduchu vám není vůbec cizí. Jestliže si ale lebedíte spíše v přetopených místnostech, měli byste se otužovat postupně. Určitě nechcete po prvním týdnu skončit v posteli s virózou. Začněte na půl hodince a čas postupně prodlužujte. Oblečte si raději více tenkých vrstev, lépe se zahřejete a svršky můžete odkládat. Bude se vám také lépe hýbat, než kdybyste měli pod bundou dva tlusté svetry.

Blahodárná je také studená sprcha nebo pravidelné návštěvy sauny. Sprchujte se nejlépe ráno, začněte otužovat nohy a ruce a postupně celé tělo. Studená voda probere váš metabolismus.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Zimní chlad podpoří vaše snahy o hubnutí. Vyrazte na běžky, lyže nebo jen na dlouhou svižnou procházkuFoto: Maridav, Shutterstock.com

2. Venku byste měli strávit ideálně 50 minut

Pokud se dostanete na necelou hodinku, budete se cítit skvěle a výsledky se dostaví. Podle podologa Jiřího Antonína Marka byste měli pohybem trávit alespoň 50 minut denně. Stačí, když budete aktivní – věnujte se zejména joggingu a rychlé chůzi. Ale i pohyb uvnitř, třeba v krytém bazénu, má něco do sebe. Po plavání jste unavenější, a když si prodloužíte cestu domů, vaše tělo musí na zahřátí vydat další energii.

„V zimním období je i procházka náročnější. Tělo musí vynaložit více energie na udržení tělesné teploty,“ vysvětluje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy. „Jen pozor, abyste pak energii nedoplnili větší dávkou svařáku nebo čokoládou,“ varuje. Po výkonu byste si raději měli dopřát polévku nebo sacharidy, jako je ovoce, ovesné vločky, těstoviny, celozrnné pečivo.

Cestou z práce nebo do práce se projděte, běžte si zaběhat, zabruslit, o víkendu vyrazte na běžky či lyže. Uvidíte, že tělo se na chlad i mrazivý vítr adaptuje a po chvíli vás příjemně zahřeje zevnitř.

3. Méně topte

Teplomilům se taková rada může zdát hodně krutá. Časem si ale zvyknete. Samozřejmě, že JEN kvůli tomu, že termostat nastavíte na 21 °C, nezhubnete. Pokud odoláte pokušení se přiobléknout nebo si vzít deku, donutí vás chladnější pokojová teplota zahřát se například nějakou domácí prací. Ta zafunguje podobně jako kardio cvičení a pomůže vám spálit nějaké kalorie navíc. „Důležité je ale zvolit nějakou fyzicky náročnější a časově delší domácí práci, jako je třeba vysávání, vytírání nebo mytí oken,“ doporučuje Monika Tělupilová, výživová poradkyně z Brna.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Domácí práce v méně vytopeném bytě funguje jako kardio cvičeníFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

4. Nezapomínejte pít

Že se při běhu v zimě nezpotíte jako v létě, je logické. I tak ale potřebujete doplňovat tekutiny, aby tělo bylo funkční a schopné vykonávat aktivitu, kterou po něm vyžadujete. Voda navíc podpoří spalování kilokalorií, protože udržuje všechny procesy organismu v chodu. Napijte se před výkonem i po něm, a pokud plánujete delší výšlap, vezměte si pití s sebou na cestu.

A kolik spálíte kilokalorií? „To je individuální. Kolik kdo spálí se liší pohlavím, množstvím svalové hmoty, trénovaností, celkovou váhou a tím, jaké máte termoregulační schopnosti,“ vysvětluje Radka Pamětická. Výdej se pohybuje mezi  36–120 kcal za hodinu.

„Vnímejte i ostatní benefity: duševní svěžest, zlepšování kardiovaskulárního systému i vitální kapacity plic, pozitivní ovlivnění hormonálního a lymfatického systému,“ uzavírá odbornice.

Nic se ale nemá přehánět. Víte, že pohyb se může stát i drogou?

Reklama

Načítám