Hlavní obsah

Jak využít kůru z citrusů? Tohle by vás možná nenapadlo

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Je vám líto vyhazovat kůru z citrusů? Máme pro vás několik tipů na její využití. Bude se vám hodit při úklidu, ochrání vás proti hmyzu a vaše pokojové rostliny proti zvědavým útokům domácích mazlíčků.

Článek

Jedním z důležitých antioxidantů, díky němuž posílíte imunitní systém, aby byl odolný proti všem nepřátelským virům, je vitamin C. A proto by na vašem stole nemělo chybět ovoce, které vitamin C obsahuje, například citrusové plody. Ovšem čím víc jich zkonzumujete, tím víc kůry oloupete. A co pak s ní? Určitě je škoda ji jen tak vyhodit do odpadků. Můžete ji totiž zužitkovat a my vám poradíme jak.

1. Domácí čisticí prostředek

Z citrusové kůry si jednoduchým způsobem vyrobíte účinný přírodní prostředek na úklid domácnosti. Na půl litru čistidla potřebujete kůru asi z pěti větších citronů. Rozkrájejte ji na větší kusy a vložte do zavařovací sklenice. Naplňte ji až po okraj bílým (vinným) octem, a jestli vám nevadí výrazné aroma, můžete použít i běžný lihový ocet. Pak zašroubujte víčko a uložte do chladu a temna alespoň na čtrnáct dní. Tekutinu poté sceďte, nalijte do láhve s rozprašovačem, přidejte stejné množství vody, protřepejte a používejte k čištění povrchů. Tento čisticí prostředek si poradí s běžnou špínou a ještě příjemně provoní celý byt. Citrusy také skvěle bojují proti šmouhám, proto tento přípravek určitě oceníte i při mytí podlahy a oken.

Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Přírodní úklidové prostředky s citronem počítají. Tak proč ne i s dalšími citrusy!Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

2. Přírodní odpuzovač hmyzu

Posezení na balkoně či na zahradě dokáže pěkně znepříjemnit drobný bodavý hmyz, zvláště komáři. Těm naštěstí citrusové plody vůbec nevoní, proto se také prodávají svíčky proti hmyzu s citronovým aromatem. Ale je tu mnohem levnější pomůcka. Komáři se vám obloukem vyhnou, když na misku rozkrájíte kůru z citrusů. Pokud chcete zvýšit její účinnost, tak ji dejte předtím, než si půjdete sednout ven, na minutu do mikrovlnné trouby, aby se víc rozvoněla.

3. Jak zabránit kočce hrabat hlínu v květináči

Láká vaši kočku zemina v květináčích s pokojovými rostlinami nebo ve venkovních truhlících a neustále ji rozhrabává? I tady se dá s úspěchem použít citrusová kůra. Dejte pár kousků do každého květináče a uvidíte, že kočka se k nim už ani nepřiblíží. Má totiž velmi citlivý čich a citrusy jí prostě nevoní.

4. Jak vyrobit levné potpourri

Asi nejjednodušší způsob, jak zužitkovat kůru z citrusů, je nakrájet ji na kousky a usušit. Ať ji dáte na topení či na slunečný parapet, vždy bude krásně vonět. Po usušení ji můžete promíchat s oblíbenými sušenými bylinkami nebo kořením, promnout a dát na misku. A jestli chcete docílit intenzivnějšího aromatu, přidejte do směsi pár kapek oblíbeného éterického oleje. Nechce se vám citrusovou kůru sušit? Pak ji dejte do prodyšných plátěných sáčků a zavěste blízko topení. Tyto sáčky s kůrou můžete použít také k provonění skříně či botníku: stačí váček připevnit na závěsnou tyč nebo vložit přímo do bot.

Foto: Oliver Wilde, Shutterstock.com

Ať dáte kůru na topení, nebo parapet, určitě bude krásně vonětFoto: Oliver Wilde, Shutterstock.com

5. Uvařte si osvěžovač vzduchu

Jestli máte víc času, připravte si vlastní osvěžovač vzduchu. Kůra z citrusů je pro to díky svěží vůni ideální ingredience. A jak na to? Povařte pomalu ve vodě kůru spolu s voňavým kořením, například použitým vanilkovým luskem, badyánem nebo skořicí. Až se směs dokonale rozvoní, nechte ji vychladnout a přeceďte. Pak ji nalijte do láhve s mechanickým rozprašovačem. Získáte tak příjemný a ekologický osvěžovač na toaletu či do koupelny a můžete jím i provonět ložní prádlo.

A ještě tip na závěr: Máte na radiátorech odpařovače? Přidejte do nich kromě vody i pár kapek toho přípravku. Bude se pomalu odpařovat a přitom příjemně provoní celou místnost.

Reklama

Načítám