Hlavní obsah

Jak oslavit Den včel? Dejte ven misku s vodou!

Foto: etraveler, Shutterstock.com

Foto: etraveler, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včela je oficiálně nejdůležitějším organismem na světě. Lidstvo by bez ní nemělo šanci přežít. To je dobře si připomínat, protože včely rychle vymírají. Jak jim pomoci? Připomeňme si to dnes, ve Světový den včel.

Článek

Včela medonosná byla vědci vyhlášena nejdůležitějším organismem na světě – bez ní nemá lidstvo šanci přežít. Přesto, že létáme do vesmíru, laškujeme s genetikou nebo transplantujeme orgány, včely nahradit neumíme. Albert Einstein prý řekl, že kdyby včelstvo vymřelo, lidstvo by jej následovalo za čtyři roky. A ačkoli se tato věta v žádných z písemností po slavném fyzikovi nezachovala, není tedy jisté, zda ji vůbec řekl, její poselství by nám uniknout nemělo.

Na opylení včelami je totiž závislá většina druhů rostlin (přes 80 %) a včely tak vlastně krmí až devadesát procent populace. „Včely jsou také jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka – med,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc. Při pokusu vyčíslit hodnotu, kterou svou činností včely vytvoří, se došlo jen v Evropě k částce kolem 14 miliard eur, ale to zdaleka nedokladuje její důležitost.

Včela jako ohrožený druh

Považujete poletující včely za samozřejmost? Bohužel to tak nemusí být napořád. Podle posledních studií se včelí populace zmenšila v posledních letech o 90 %! Z valné většiny za to může to, co člověk dělá s krajinou a přírodou – používá stále víc chemie na ošetření polí, likviduje lesy, ničí louky a omezuje množství květů, vysazuje jeden druh plodin na velké plochy, pěstuje geneticky modifikované rostliny. To všechno ubírá včelám nejen zdroje potravy, ale oslabuje i jejich imunitu, takže je častěji napadají choroby, na které vymírají celá včelstva. Když si k tomu přidáte změny klimatu, sucho a šíření nepůvodních a včely ohrožujících druhů, je to katastrofa (jak se bránit suchu).

Foto: Sushaaa, Shutterstock.com

Za poslední léta zmizelo tolik včel, že se dostaly na seznam ohrožených druhůFoto: Sushaaa, Shutterstock.com

Jak včelám pomoci?

Všichni můžeme přispět k tomu, aby bylo včelám lépe. Stačí dávat ven misku s vodou, hlavně na jaře nesekat trávník, dokud v něm něco kvete, vysazovat víc druhů květin vedle sebe. „Osobně bych se přimlouval za zasetí přirozené květnaté louky, pokud máte tu možnost, a v létě ji nesekat. Nemusí to být lán, počítá se každý kvítek,“ radí včelař Milan Pleva z Medařství Pleva. Dobré je také kupovat med od místních včelařů. Jistě v okolí nějakého najdete, v republice jich je přes 60 tisíc – patříme totiž mezi světovou špičku ve včelařství.

Pro mnohé bude překvapením, že jeden z nejlepších medů produkují včely v Praze. Úly vlastní například Národní divadlo, Pražský hrad nebo Letiště Václava Havla. Ale najdete je i v dalších českých městech, stejně jako světových metropolích.

Městské včely dokazují, že jim smog nevadí a neprojevuje se ani na kvalitě medu. Hůř jsou na tom paradoxně včely na venkově, kde je ohrožují chemické postřiky a také to, že na polích nenajdou pestrou nabídku plodin, ale velmi často jen jednu, což oslabuje jejich imunitu.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Jeden z nejkvalitnějších medů pochází překvapivě od včel, které se „pasou“ na pražské zeleniFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Zajímavosti o včelách

Že jsou včely společenský hmyz, a že každý úl má svou královnu, neboli včelí matku, to asi ví všichni. Je ale spousta zajímavostí, které jste možná netušili:

  • Nejstarší fosilii včely našli archeologové ve 100 milionů let staré pryskyřici.
  • Včela dělnice žije asi 42 dnů (polovinu tráví prací v úlu, druhou sbíráním pylu), zimní generace asi 8 měsíců, matka asi 5 let, trubec měsíc.
  • Při výrobě 1 kg medu včely nalétají 200–300 tisíc kilometrů.
  • Létá rychlostí až 29 kilometrů za hodinu.
  • Jedna včela vyprodukuje za život asi 9 gramů medu.
  • Charakteristické bzučení způsobuje pohyb křídel – mávnou asi 180x za vteřinu.
  • Matka vylétá z úlu jednou až dvakrát za život a přitom se spojí až ze 17 trubci – jejich sperma si schová a čerpá z něj po celý život, kdy klade vajíčka – i přes 2 000 denně.
  • Matka se neumí najíst sama, musí ji krmit ostatní včely.
  • Jedovou žlázu mají jen dělnice a matka, její žihadlo je bez háčku.
  • Včely nespí, jen občas odpočívají.
  • Dorozumívají se pomocí feromonů a „tance“, tedy dotyků a pohybů.

Světový den včel

Před čtyřmi lety byl 20. květen vyhlášen Světovým dnem včel. Souvisí to s narozením slovinského včelaře Antona Janši (1734–1773), který působil ve Vídni a je považován za zakladatele moderního včelařství. Přednášky, které o včelařství pořádal, prý navštěvovala i Marie Terezie.

Když mluvíme o včelách, musíme zmínit i jejich produkty. K čemu všemu se dá využít med, mateří kašička, propolis nebo pyl? 

Reklama

Související témata:

Načítám