Hlavní obsah

Nesnášíte cvičení? Známe způsoby, jak zůstat fit i bez toho

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud rádi sportujete, asi nemáte problém najít si ve svém denním programu čas na pohyb. Hezkou figuru ale můžete mít i bez cvičení. Jestli patříte k těm, kdo ve svém volném čase posilovnu právě nevyhledávají, udržujte se ve formě jinak – tancem, uklízením nebo sexem!

Článek

Štíhlou postavu si přeje většina žen i mužů. Pokud vás ale cvičení nebaví, může být náročnější si figuru uhlídat. Víme, jak pálit nadbytečné tuky, pokud se vám už jen ze slova „sport“ nedělá úplně dobře.

Tančete a zhubnete

Klíč k hubnutí je jednoduchý – mít vyšší výdej energie než příjem. To je důvod, proč můžou ti, kteří se pravidelně hýbou, sníst téměř cokoli a svou váhu si udržují bez problémů, a naopak. Lidé, kteří se nezvednou celý den ze židle, mohou mít potíž shodit nabraná kila, a to i přesto, že za celý den nevezmou do úst nic jiného než zeleninu.

Pohyb totiž nepálí jen kalorie, ale také díky němu rostou svaly, které tuk ničí. Základem hubnutí je proto rozhýbat tělo. A jak by to šlo lépe než na hudbu? Zapněte si oblíbenou muziku a tančete s partnerem, nebo i samy! Za hodinu rychlejšího tancování spálíte kolem 300 až 400 kilokalorií, což je stejně jako za hodinu běhání. Ale pozor, u ploužáků to moc neplatí.

Vsaďte na chůzi

Chůzi snad nikdo za sport považovat ani nemůže. Je to nejlevnější a nejsnazší druh pohybu, a přesto patří k jedněm z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit kil navíc a posílit svaly na celém těle. Navíc nezatěžuje klouby a díky tomu je  jedním z nejzdravějších druhů pohybu vůbec. Choďte na delší procházky se psem, vyměňte lodičky za pohodlné boty a naučte se chodit pěšky do práce. Každý krok se počítá! Za 60 minut svižnější chůze spálíte kolem 300 kilokalorií.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Choďte do práce, na schůzky i pro děti do školy po svých! Spálíte tuky a posílíte svalyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Kolo jako dopravní prostředek

Cyklistika vždy neznamená pestrobarevný dres a elasťáky. Využijte kolo jako dopravní prostředek. Místo metra nebo tramvaje můžete do práce jezdit na kole. Pokud jste z menších měst a dojíždíte dál, dojeďte si na kole alespoň na nádraží nebo popojeďte o vesnici dál. Místo benzínu začnete spalovat vlastní tuky, a ještě ušetříte. Za hodinu jízdy na kole spálíte kolem 400 kilokalorií. A prospějete svému tělu i srdci. Na kole si totiž procvičíte a posílíte celou spodní část těla – kyčle, kolena, hýždě a stehna. Cyklistika je šetrná k páteři, neboť při ní nehrozí žádné otřesy, a je proto vhodná i pro starší lidi.

Uklízejte v tempu

Sami víte, že když se pustíte do úklidu opravdu s vervou, jste za chvíli celí zpocení. Pokud mezi vaše nejoblíbenější činnosti nepatří sport, zrovna tak jako úklid, musíte ale přiznat, že uklízení jednu nespornou výhodou má – výsledky jsou vidět okamžitě. A pokud šůrování bytu šikovně nakombinujete se cvičením, ani vám nebude připadat, že za sebou máte celkem náročný trénink. Pořádným úklidem spálíte přes 300 kilokalorií za hodinu, a to není málo!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Při náročném úklidu spálíte za hodinu víc kilokalorií, než za 30 minut běháníFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Hubněte v posteli

Milováním s partnerem lze za půl hodiny spálit až 100 kilokalorií. To sice není moc, ale lepší než nic. A jde o jednoznačně nejpříjemnější způsob hubnutí ze všech zmíněných… Sex navíc přispívá ke kvalitnějšímu spánku, který hubnutí také ovlivňuje. A co myslíte, hubne se i masturbací?

Pijte méně alkoholu

Tuhle radu asi každý neocení, ale je třeba ji uvést. Pravidelný pitný režim vám sice hubnutí usnadní, ale nesmí obsahovat alkohol. (Dá se zhubnout díky vodě s citronem?) V tom se totiž skrývá ohromné množství takzvaných prázdných kalorií. A nejde jen o panáky! Pokud holdujete vínu každý den, byť jen při večeři, dostáváte do sebe s každými dvěma deci sladšího bílého kolem 200 kilokalorií. Půllitr piva má kolem 200 kilokalorií. Krom toho, pití alkoholu podporuje chuť k jídlu a ranní kocovina může za tu neutuchající potřebu po tučném a sladkém jídle.

Reklama

Načítám