Hlavní obsah

Jak zpracovat nadúrodu jablek a švestek? Pyré, povidla, džem nebo klevala to jistí

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Reklama

Dostali jste košík jablek nebo švestek a nevíte, jak je rychle zpracovat, aby se nezkazily? Připravte z nich skvělé pyré anebo klevelu. Zavařovat se totiž dá jednoduše – bez vážení a třeba i bez cukru.

Článek

Patříte mezi ty šťastné, kteří mají zahradu plnou ovocných stromů, které plodí na podzim? Nebo se k vám dostal koš plný jablek či švestek? Poradíme vám, jak tyto chutné plody zpracovat. Jestli vás nebaví odvažovat ingredience na gramy a poté hodiny prostát u míchání horkého ovoce a slyšíte hlavně na jednoduchost, naše nápady se vám budou zamlouvat.

Povidla, džem, nebo klevela? 

V džemu najdete kousky ovoce nebo celé plody a mívá rosolovitou strukturu. Klevela je rozvařené ovoce lehce zahuštěné cukrem – používá se třeba na lívance či sladké knedlíky. Pyré má řidší a jemnější konzistenci, zahušťuje se odpařením vody stejně jako povidla, která jsou ale hustší.

Ovoce můžete zavařit mnoha způsoby. Někdo ho jen rozvaří s trochou cukru, nebo cukr nepoužije vůbec a ovocnou hmotou naplní sklenice, které ještě steriluje kvůli delší trvanlivosti.

Jak zužitkovat jablka

Jablíček je letos hodně. Napečete štrúdl, uvaříte kompot… Ale co dál? Udělejte si jablečné pyré! Můžete si na něm jen tak pochutnávat, nebo jím vylepšit palačinky, jogurty či kaše. 

Jak na jablečné pyré?

Oloupaná jablíčka bez jádřinců nakrájejte na kousky, přidejte koření (buď pár hřebíčků, nebo mletou skořici, vlastně cokoliv, co máte rádi), podlijte trochou vody s citronovou šťávou – jen na dno – a přiveďte k varu. Občas promíchejte. Rozvařené ovoce oslaďte podle chuti a znovu povařte, dokud se tekutina neodpaří.

Jablka obsahují pektin, takže směs bude sama houstnout. Až bude mít pyré konzistenci marmelády, naplňte jím vymyté sklenice. Zavíčkujte a na pár minut postavte dnem vzhůru. Cukr funguje i jako konzervant, takže pokud ho vynecháte, vyplatí se pyré ještě zavařit: stačí asi 20 minut při 80 °C. Tak by mělo vydržet celou zimu.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Jablečné pyré či přesnídávka nejsou na přípravu nijak složité a rodina je oceníFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Zavařování bez cukru

Dětem, a koneckonců i sobě, můžete zavařit zdravé svačinky. Na přesnídávky si kromě jablek připravte ještě dostatečně zralé a hlavně sladké ovoce, například švestky či hrušky. Tentokrát totiž budete zavařovat zcela bez cukru. Kousky oloupaných jablek poduste s trochou vody doměkka. V druhém hrnci stejně upravte sladké ovoce, vypeckované, případně pokrájené na menší kousky – dělá se zvlášť kvůli rozdílné konzistenci.

Obě směsi rozmixujte tyčovým mixérem, smíchejte a společně chvilku povařte. Přesnídávku plňte do vymytých sklenic, zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost sterilujte dvacet minut při 80 °C – takto zavařené ovoce by mělo přečkat až do jara.

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Na přesnídávku využijete sladké druhy ovoce. Zcela bez cukru lze vyrobit i povidlaFoto: ratmaner, Shutterstock.com

Švestková paráda na lívance i pod maso

Nevíte, co se švestkami? Uvařte si jednoduchou švestkovou klevelu se skořicí. Využijete ji na lívance, palačinky, do kaše, do jogurtů i jako základ na omáčky k masu. Anebo jen tak, když na vás přijde mlsná. Ze snadných receptů můžeme zmínit ještě švestková či hrušková povidla, která se připravují v troubě bez míchání, případně pikantní čatní – většinou se prostě podusí pár ingrediencí a naplní se skleničky. Čerstvé švestky využijete v rychlém cibulovém čatní s ovocem.

Máte chuť si trochu „zavařit“? Zkuste tradiční švestková povidla.

Reklama

Načítám