Hlavní obsah

Jak zpracovat velkou hromadu jablek a švestek? Víme!

Foto: Chamille White, Shutterstock.com
8. 9. 2018

Větve se letos pod tíhou ovoce pořádně prohýbají. Dostali jste košík padanek nebo švestek a nevíte, jak je rychle zpracovat, aby se nezkazily? Připravte z nich skvělé pyré anebo klevelu. Zavařovat se totiž dá jednoduše – bez vážení a třeba i bez cukru.

Článek

Příroda je letos štědrá a hloupý, kdo nebere. Kdyby se podle množství ovoce, bobulí a ořechů dala odhadovat budoucnost, pak by před námi byla asi opravdu dlouhá a bílá zima. A to se potom hodí mít ve spíži džemy, pyré nebo marmelády. Jestli vás nebaví odvažovat ingredience na gramy a poté hodiny prostát u míchání horkého ovoce a slyšíte hlavně na jednoduchost, naše nápady se vám budou zamlouvat.

Marmeláda, nebo džem?

Ovoce můžete zavařit mnoha způsoby. Někdo ho jen rozvaří s trochou cukru, nebo cukr nepoužije vůbec a ovocnou hmotou naplní sklenice, které ještě steriluje kvůli delší trvanlivosti. Jiné domácnosti dávají přednost džemům, jinde se vaří marmelády.

Marmeláda je tužší než džem, připravuje se hlavně z ovocných protlaků nebo šťáv, například z odšťaveného rybízu. V džemu najdete kousky ovoce nebo celé plody a mívá rosolovitou strukturu. Klevela je rozvařené ovoce lehce zahuštěné cukrem – používá se třeba na lívance či sladké knedlíky. Pyré má řidší a jemnější konzistenci, zahušťuje se odpařením vody stejně jako povidla, která jsou ale hustší.

Jablka houstnou sama

Jablíček je letos hodně. Napečete štrúdl, uvaříte kompot... Ale co dál? Udělejte si jablečné pyré! Můžete si na něm jen tak pochutnávat nebo jím vylepšit palačinky, jogurty či kaše. Oloupaná jablíčka bez jádřinců nakrájejte na kousky, přidejte koření (buď pár hřebíčků, nebo mletou skořici), podlijte trochou vody s citronovou šťávou – jen na dno – a přiveďte k varu. Občas promíchejte. Rozvařené ovoce oslaďte podle chuti a znovu povařte, dokud se tekutina neodpaří. Jablka obsahují pektin, takže směs bude sama houstnout. Až bude mít pyré konzistenci marmelády, naplňte jím vymyté sklenice. Zavíčkujte a na pár minut postavte dnem vzhůru. Cukr funguje i jako konzervant, takže pokud ho vynecháte, vyplatí se pyré ještě zavařit: stačí asi 20 minut při 80 °C. Tak by mělo vydržet celou zimu.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Jablečné pyré či přesnídávka nejsou na přípravu nijak složité a rodina je ocení

Pro děti: zdravě a jednoduše

Dětem – a koneckonců i sobě – můžete zavařit zdravé svačinky. Na přesnídávky si kromě jablek připravte ještě dostatečně zralé a hlavně sladké ovoce, například švestky či hrušky. Tentokrát totiž budete zavařovat zcela bez cukru. Kousky oloupaných jablíček poduste s trochou vody doměkka. V druhém hrnci stejně upravte sladké ovoce, vypeckované, případně pokrájené na menší kousky – dělá se zvlášť kvůli rozdílné konzistenci. Obě směsi rozmixujte tyčovým mixérem, smíchejte a společně chvilku povařte. Přesnídávku plňte do vymytých sklenic, zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost sterilujte dvacet minut při 80 °C – takto zavařené ovoce by mělo přečkat až do jara.

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Na přesnídávku využijete sladké druhy ovoce. Zcela bez cukru lze vyrobit i povidla

Švestková paráda na lívance i pod maso

Nevíte co se švestkami? Uvařte si jednoduchou švestkovou klevelu se skořicí. Využijete ji na lívance, palačinky, do kaše, do jogurtů i jako základ na omáčky k masu. Anebo jen tak, když na vás přijde mlsná. Ze snadných receptů můžeme zmínit ještě švestková či hrušková povidla, která se připravují v troubě bez míchání, případně pikantní čatní – většinou se prostě podusí pár ingrediencí a naplní se skleničky. Čerstvé švestky využijete v rychlém cibulovém čatní s ovocem.

Jaké snadné recepty na zpracování a uchování ovoce používáte vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama