Hlavní obsah

Jaké hygienické zásady dodržovat při nákupu potravin?

Foto: PERO studio, Shutterstock.com

Foto: PERO studio, Shutterstock.com

Reklama

Vedle hygieny rukou je v době koronavirové velkým tématem i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v supermarketech? Jaké hygienické zásady dodržovat, abyste si domů nepřinesli koronavirus a další původce různých onemocnění? V neumytých slupkách totiž na vás může ledacos čekat. Takže věnujte potravinám pozornost i po příchodu z nákupu.

Článek

Koronavirus přinesl řadu opatření, která se dotkla i hygieny potravin. Připomenul, jak důležitá je pravidelná a správná očista rukou, i že umýt například ovoce ledabyle pod proudem vody a poté jej hned sníst, není dobrý nápad.

Na rohlík se nesahá

Že se na rohlík nesahá holou rukou, která byla před tím například na vozíku, už většina lidí chápe. V podstatě se jedná o zásadu, která by se měla dodržovat neustále a nejen v době, kdy hrozí nějaká virová či jiná nákaza. „Jestli koronavirus přinesl něco pozitivního, tak je to fakt, že jsme si zopakovali základní hygienické návyky, které by měly být automatické a na které někteří lidé ještě pořád zapomínají,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Na pečivo v obchodě byste nikdy neměli sahat holýma rukama, ale jedině v rukavicích nebo pytlíkem. Na rozdíl od zeleniny a ovoce ho totiž nemůžete umýt pod tekoucí vodou. Je také potřeba jej pořádně zabalit. „Není dobré, pokud nám například kus bagety čouhá ze sáčku a během nákupu se dotýká košíku nebo nejrůznějších výrobků,“ vysvětluje Bebová.

Foto: Maria Sbytova, Shutterstock.com

Slupka ovoce nebo zeleniny přichází do kontaktu s mnoha lidmi a místy, proto představuje rizikoFoto: Maria Sbytova, Shutterstock.com

Jak ošetřit slupku

Ohledně nebezpečnosti jsou v době koronaviru diskutované zejména dvě skupiny potravin – ovoce a zelenina (jedna skupina) a pečivo. Musíme mít na paměti, že slupka je styčná plocha mezi vnějškem a vnitřkem – tedy tím, co jíme. A než se plod po utržení dostane na talíř, uplyne poměrně dlouhá doba, během níž přijde do kontaktu s mnoha lidmi a místy.

Ke slupce je proto dobré přistupovat jako k něčemu potencionálně nebezpečnému – plody je nutné pečlivě umýt (dlouze pod proudem tekoucí vody a střídat přitom teplou a studenou), pak ještě nechat odmočit v octové vodě a kde to lze, tak slupku odstranit, nebo, pokud to nelze, ji vyčistit kartáčkem (třeba broskev).

Po loupání pomeranče si umyjte ruce

Kromě koronaviru ve slupce na nás číhá i chemie z postřiků, jejímž úkolem je uchránit plody před různými kazy. Zejména slupky citrusů a jablek bývají bohaté na nejrůznější pesticidy. Proto je dobré si po oloupání slupky před vlastní konzumací pomeranče, mandarinky, grepu či banánu znovu umýt ruce, abyste na dužinu plodu nesahali rukama, které se dotýkaly slupky.

Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Na pečivo byste nikdy neměli sahat holýma rukamaFoto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Co udělat po příchodu domů

V obchodě ale nenakupujete jen ovoce, zeleninu a pečivo. Jak postupovat u ostatních potravin? „Pokud jste vyložili nákup nejprve na linku, a teprve pak potraviny uložili, je dobré linku pořádně utřít a samozřejmě následně si opět dobře umýt ruce,“ radí doktorka Bebová.

Profesor Libor Grubhoffer, přední český virolog a ředitel Biologického centra AV ČR, doporučuje na dva až tři dny potraviny, u kterých je to možné, uložit do vymezeného karanténního prostoru (volná místnost, pokud máte k dispozici) a ty méně trvanlivé (mléčné výrobky, uzeniny a další podobné) před uložením do lednice přetřít dezinfekčním ubrouskem.

„Mějme však na paměti, že i pro dezinfekci a pravidla jejího použití platí ono známé všeho s mírou. Neměli bychom podlehnout fobii, která by naše jednání nežádoucím způsobem omezovala,“ upozorňuje Grubhoffer.

Reklama

Načítám