Hlavní obsah

Jaké muže ženy chtějí? Víme to!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Jaké muže mají ženy rády? Co je přitahuje, co pokládají za atraktivní? To je otázka, kterou si jistě klade řada pánů, ale položili si ji i vědci. Jaký je výsledek jejich dosavadního bádání a průzkumů?

Článek

Je to bujná kštice, svaly, inteligence, nebo krásné modré (hnědé, šedé…) oči? Co pokládají ženy na mužích za atraktivní? To zkoumala řada odborníků a leckdy z toho vzešly zajímavé informace. Mužskou přitažlivost prý ženy hodnotí takto:

Červená je sexy

Žena v červených šatech je pro řadu mužů neodolatelná. To se obecně ví, není to nic nového. Ale zdá se, že to platí i opačně, že muži v červené se zase líbí ženám.

Tvrdí to alespoň studie z roku 2010, kterou zmiňuje deník „The Independent“. Vědci tehdy ukazovali ženám z USA, Anglie, Německa a Číny fotografie, kdy v jednom případě na sobě měl muž zelenou košili, ve druhém červenou. A hádejte, kdo tuhle „soutěž krásy“ vyhrál? Ano, jednoznačně ten v červené!

Tahle barva je nejspíš obecně sexy, přitahuje pozornost, nikoho v červené zaručeně v davu nepřehlédnete. A o to možná jde, upoutat pozornost, zaujmout na první dobrou.

Foto: InnervisionArt, Shutterstock.com

Červená je jednoduše přitažlivá, a neplatí to jen pro ženy. Umí upoutat pozornostFoto: InnervisionArt, Shutterstock.com

Dobré postavení

Tohle není pro mnohé zas takové překvapení, i když to samozřejmě nahrává všem řečem o zlatokopkách. Ale je to tak, vysoké postavení, dobrý společenský status a finanční zázemí mužům na atraktivitě přidává.

Dokazuje to další studie, opět z roku 2010, kterou zpracovali odborníci z univerzity ve Walesu. Ti dali ženám jiné dvě fotografie – na jedné byl muž stojící u luxusního stříbrného vozu Bentley, na druhé pak stál muž u obyčejného červeného Fordu Fiesty. Dámy pak měly říct, který z mužů se jim víc líbí, a ano, ten u Bentley zvítězil.

Buďme ale fér, nejde jen o peníze, tak jednoduché to není. Jde i o vysoké postavení a určitou společenskou důležitost, kterou může mít třeba i významný vysokoškolský profesor s nízkým platem. To vše totiž podprahově v ženách vyvolává pocit, že jsou tihle muži schopní „samci“, a když zvládají významnou a složitou práci a orientují se ve světě, dokážou se určitě postarat i o rodinu. Takhle ženy prostě naprogramovala sama prozíravá příroda.

Extrémní sporty

Muži sportovci jsou obecně ženami hodnoceni většinou lépe než gaučoví povaleči. Ale tahle atraktivita se ještě zvyšuje, když se muž věnuje nějakému extrémnímu sportu. Horolezectví, hlubinné potápění, extrémní sjezdy na horských kolech či skákání s padákem budou prostě vždy víc sexy než ping-pong či skok o tyči.

Tvrdí to vědci z univerzity na Aljašce, podle nichž jde o pozůstatek preferencí našich předků, kdy ženám se líbí muži, kteří na sebe umí vzít rizika lovce. Dnešní ženy samozřejmě nepotřebují, aby pánové dokázali ulovit bizona, ale přece jen v nich tyhle extrémní sporty podvědomě vyvolávají pocit, že tenhle chlap zvládne leccos a dá se s ním přežít třeba i apokalypsa. A že i když bude konec světa a nebudou žádné supermarkety, tenhle muž nakonec toho bizona někde uloví.

Foto: Maciej Kopaniecki, Shutterstock.com

Sportovci jsou obecně v kurzu, ale ti extrémní ještě vícFoto: Maciej Kopaniecki, Shutterstock.com

Jizvy? Ano!

Když má žena jizvy, většinou z nich není nadšená, nebývají úplně spojovány s přitažlivostí. U mužů je to ale jinak. Vědci z univerzity v Liverpoolu a univerzity ve Stirlingu totiž v roce 2009 digitálně upravili fotografie mužů tak, aby na nich měli jizvy. Jakmile nějaké ty šrámy pánové měli, ženy je okamžitě hodnotily jako přitažlivější.

Přece jen je tam ale jeden menší zádrhel. Muži se vzhledem drsňáka se ženám sice líbili, ale nikoli pro dlouhodobý vztah. Přiznaly, že jako krátkodobý románek či flirt jsou tihle pánové neodolatelní, ale jinak spíš ne.

Správná délka vousů

Podle studie z roku 2013, kterou opět zmiňuje deník „The Independent“, ženy také velmi pozitivně hodnotí delší strniště. Ženy v ní hodnotily fotografie mužů s různou délkou vousů (hladce vyholená tvář, jemné strniště, výraznější strniště a plnovous) a jednoznačnými vítězi se stali pánové s přerostlým strništěm.

Důvod? Podle vědců jsou vousy v určité míře známkou vyzrálosti, mužnosti, ale také dominance a agresivity. Když je toho všeho příliš (plnovous), není to dobré, ale když je toho málo (hladká tvář či chmýří), taky to není nic moc. Takže dobrá zpráva pro muže, stačí se pár dní neholit, a rázem jsou z vás v očích žen větší fešáci.

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Trochu bujnější strniště? Pro ženy značka ideálFoto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Síla

Podle vědců z Griffith university v Queenslandu mají ženy jednoznačně rády silné muže, kteří vypadají fyzicky zdatně. Takže raději mírná nadváha než vychrtlost, ale rozhodně to chce svaly. Podle vědců jde opět o jakési prastaré instinkty, kdy si ženy hledaly silné jedince, s nimiž měly větší šance na přežití v nelítostném pravěku.

Umění partnerku rozesmát

Tohle je šance pro všechny muže, kterým se třeba nechce začít s potápěním a nebaví je posilovna. Ženy totiž na mužích také dost oceňují smysl pro humor a jejich schopnost je rozesmát. Jednoduše řečeno, chlap, co vám vykouzlí úsměv na tváři, je prostě sexy!

A co se na mužích líbí vám?

Reklama

Načítám