Hlavní obsah

Jarní bylinky vás osvěží a probudí. Které jíst?

Foto: HETIZIA, Shutterstock.com

Foto: HETIZIA, Shutterstock.com

Reklama

První jarní paprsky povytáhnou na světlo bylinky, po nichž naše tělo prahne. Pomůžou z těla vyhnat únavu a rozproudit krev. Tyhle tři vylézají ze země nejdřív – jak si je připravit k jídlu a pití?

Článek

Zjara celý svět ožije. Kačeři závodí v potoce, kdo dostihne hezčí kachnu. Ptačí zpěv je veselejší a hravější. Slunce upíjí poslední zbytky zimního deště. Lidské tělo prahne po vitaminech a duše po jarním povzbuzení. Pokud pociťujete únavu, sáhněte po bylinkách. Vybrali jsme tři, které by ve vašem jarním jídelníčku neměly chybět.

Kopřiva pročišťuje

Kopřiva bývá první rostlina, která se na zahradě vyklube. Pokud nemáte zahradu, najdete ji na loukách a kolem cest – samozřejmě ji sbírejte jen v čistém prostředí, ne u rušné silnice (všechno, co potřebujete vědět o kopřivách).

Mladé kopřivové listy pročišťují organismus a snižují hladinu cukru v krvi. Pomáhají při potížích s močovými cestami. Blahodárně působí na játra. Zlepšují pleť a prospívají vlasům. To jsou zaručené zkušenosti našich (pra)babiček.

Jak kopřivu konzumovat

Z kopřiv si můžete připravit čaj. Hrst čerstvých kopřiv stačí zalít čtvrt litrem vody a nechat asi čtvrt hodiny vylouhovat. Bylinkářky doporučují popíjet ho dvakrát denně po dobu tří týdnů. Pak je očistná kúra hotová.

Kopřivové listy jsou skvělé i jako jídlo. Dobře známé jsou kopřivy na způsob špenátu. Přihodit je můžete i nasekané do zeleninových salátů. Vždy je ale nakrájejte nadrobno a přelijte je vroucí vodou, aby vás v ústech nepopálily. Pokud máte rádi italské jídlo, připravte si domácí noky s kopřivovými chipsy. A určitě je přidejte do velikonoční nádivky!

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Protože nemají výraznou chuť, můžete kopřivy přidat prakticky kamkoliFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Popenec pomáhá proti chřipce

Šmak každému jídlu dodá popenec obecný. I tahle léčivka je jedna z prvních jarních bylinek. Kvete drobnými modrými kvítky a pro léčivé účely se sbírá nať v době květu – to je zhruba od poloviny dubna do poloviny července. Popenec detoxikuje játra, posiluje plíce, pomáhá v boji s chřipkou a tělu vyprahlému po dlouhé zimě přináší vitaminy.

Jak popenec konzumovat

Můžete ho přidávat do smoothies nebo do salátů, zdobit s ním polévky, těstoviny, rizota, dát si ho na chleba s máslem. A určitě ho nasekejte do jarní pomazánky, třeba do té s brynzou a pečeným česnekem nebo do tvarohové pomazánky s kysanou smetanou. 

Foto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Popenec po zimě povzbudí organismus a pomáhá i v boji s chřipkouFoto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Řeřicha je plná vitaminů

Divoká řeřicha roste kolem potoků, proto se jí říká také potočnice. V jejích listech se skrývá obrovské množství vitaminů a minerálních látek. Podle vědecké studie profesorky Jennifer Di Noia z William Paterson University v New Jersey stačí 100 g řeřichy denně, abyste tělu zajistili přibližně 20 % denní dávky všech důležitých látek.

Pokud se vám po ní nechce pátrat kolem břehů, vypěstujte si řeřichu doma na parapetu (jak vypěstovat bylinky pro začátečníky). S vypěstováním drobných lístků nebudete mít téměř žádnou práci. Potřebovat budete jen misku. Do ní vložte vatu, zvlhčete ji a hustě na ni rozprostřete semínka. Misku postavte na světlé a teplé místo. Semínka nesmí vyschnout, proto je pravidelně vlhčete. Řeřichu budete sklízet asi za sedm dnů.

Jak řeřichu konzumovat

Lístky jsou plné vitaminu C. Můžete je přidávat do salátů, sypat je na jídlo nebo jen tak na chleba s máslem. Z řeřichy také můžete uvařit skvělou originální bramboračku se zakysanou smetanou.

Foto: larry mcguirk, Shutterstock.com

Podle některých odborníků přes výživu je řeřicha jedna z největších superpotravinFoto: larry mcguirk, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám