Hlavní obsah

Jarní únava není výmysl. Tohle se po zimě děje ve vašem těle!

Foto: thinkstock

Na únavu vám pomůže i horká voda s citronem: zbavuje napětí a rozpouští hlenyFoto: thinkstock

Reklama

Setkali jste se s ní téměř všichni. Ano, jarní únava skutečně existuje a my máme důkazy! Víme, proč ji máte, co se vám děje v těle a jak se jí vyhnout!

Článek

Faktory, které můžou za to, že se nyní cítíte vyčerpaní, jsou vám asi známé: chladné počasí, málo slunce, nedostatek vitaminů, málo přirozeného pohybu… „Jde o vyčerpání po fyzické i duševní stránce,“ vysvětluje MUDr. Jan Hlusička. Kolega MUDr. Martin Nouza, CSc. z Centra klinické imunologie ho doplňuje: „Rozhodně ale jarní únava není jevem pouze moderní doby, postihovala již v dávných dobách naše předky.“ S čím ale konkrétně bojuje vaše tělo?

Jak to tedy je?

Nakolik na vás jarní únava sedne, je záležitostí nejen toho, jak jste se ke svému tělu chovali v zimě, ale i toho, jak jste citliví na změny. Je to jako s nemocí: někdo může s teplotou 38 stupňů Celsia fungovat, jiný nepřejde ani pokoj v bytě. Pokud jste jedli zdravě, neholdovali pitkám, chodili včas spát, cvičili, jezdili na hory a prožíváte-li šťastné období, možná o žádné únavě ani nevíte. Každopádně i vám v těle probíhají níže uvedené procesy. Proto se jarní únavě zcela vyhnout nelze, lze ji však výrazně zkrátit i zmírnit.

Foto: thinkstock

Kvalitní spánek pomůže při mnoha potížíchFoto: thinkstock

Není to výmysl, ale fakt

Ve chvíli, kdy pociťujete únavu, už organismus jede ve všech směrech na rezervy. Váš imunitní systém pracoval v zimě na plné obrátky, aby vás například ochránil proti různým nemocem i rizikovým situacím, mezi něž patří: „Chřipkové epidemie, snadnější šíření respiračních infekcí v těsnějším kontaktu mezi lidmi v dopravních prostředcích, delší pobyt ve vytopených interiérech, snadnější prochlazení v exteriéru,“ vyjmenovává lékař Martin Nouza. Vysoké nároky byly kladeny nejen na obranyschopnost, lymfatický systém, ale i na energetické zásoby: potřebovali jste jich více, aby se tělo umělo bránit chladu.

Pomohly vám, teď vy jim

Další zatížení, jak je nově prokázáno, pak zažívaly také orgány – játra, žlučník a žaludek –, které musely zpracovávat těžší jídla, více sladkého, kávy, ale možná i více alkoholu. Proto teď potřebují lehčí stravu, třeba i pročišťovací čaje (ostropestřec, pampeliška) či medicinální houby (hlíva ústřičná, reischi). „Ideální podporou jater a žlučníku jsou odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků, omezení solení a přidání zelených potravin, rašících výhonků,“ radí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová.

Foto: thinkstock

Se začátkem jara vsaďte spíše jen na zelenou zeleninu. Ostatní stále ještě nemá chuť, ani energii ze slunceFoto: thinkstock

A budiž světlo

Dráhy oslabených jater a žlučníku jsou zodpovědné i za kolísání nálad či deprese, které nyní možná pociťujete. Na to vám může pomoci akupunktura, výtažek rostliny echinacea, která pomáhá vylepšovat nervový systém, anebo příjemný pohyb, nejlépe tanec – přinese vám radost. Ale také prodlužování dne a více světla. Brzy se přidají i sluneční paprsky!

Tohle pomůže nejvíce

Ve zmírnění jarní únavy jsou důležitá i tato opatření. „Kuřáci by měli přemýšlet o skoncování se svou závislostí, důležitý je také pohyb na čerstvém vzduchu a jarním slunci," popisuje Martin Nouza. Podle něj je optimální vyjet si například na víkend hory nebo si vzít pár dní volna a věnovat se svým zálibám.

Unavení dlouho? Zbystřete!

Odborníci se shodují na tom, že únavu trvající déle než šest týdnů není dobré podceňovat. Může to signalizovat závažnější onemocnění, například depresi, chudokrevnost, onemocnění štítné žlázy, choroby srdce... Tohle už tedy řešte s lékařem.

Jak zvládáte jarní únavu vy a co vám na ni funguje?

Reklama

Načítám