Hlavní obsah

Je čas předpěstovat rajčata a papriky. Jak na to?

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Reklama

Jestli vám chybí zahradničení, v únoru už zase můžete ponořit ruce do země. Je totiž čas předpěstovat si papriky a rajčata. Poradíme vám, jak to udělat, aby netáhly za světlem, byly zdravé a silné.

Článek

Až se přes Česko přeženou v půlce května zmrzlí muži, můžete do půdy venku vsadit sazenice rajčat a paprik, pohodlně koupené v zahradnictví. Připravíte se ale o malý zázrak, kdy se z drobného semínka vyklube pěkný semenáček. Vypěstovat zdravé a odolné sazenice chce trochu zahradnického umu a osvědčených rad. Jestli už máte semínka po ruce a nemůžete se dočkat, připravte si květináče a půjdeme na to.

Kdy vysévat rajčata a papriky

Papriky můžete vysévat už koncem ledna, nejpozději během února. Potřebují totiž více času než rajčata. Ta mají vegetační dobu 150 dní, takže stačí, když půjdou jejich semínka do hlíny až koncem února či začátkem března.

Základem úspěchu je vždy kvalitní osivo. Proto se v zahradnictví na etiketě přesvědčte, že nekupujete prošlá semena. Z dalších plodin si můžete předpěstovat třeba saláty, kedlubny nebo květák. Případně si můžete vypěstovat zeleninu ze zbytků.

Předpěstování paprik

Papriky a chilli papričky dobře porostou v substrátu s příměsí perlitu, který půdu provzdušní a stabilizuje v ní vlhkost. Zpočátku totiž klíčící rostliny nepotřebují speciální živiny, ale hlavně vláhu (chyby, které děláme při zalévání domácích rostlin).

Semínka můžete vložit po jednom do malých rašelinových květníků, s nimiž se snadno pracuje, protože je při přesazení můžete celé vložit do větších květináčů. Nemusíte je tedy vyklepávat a bát se, že poškodíte jemné kořínky. Pro výsadbu můžete použít i speciální sadbovače nebo malá pařeniště.

Teplota kolem dvaceti

Až budete mít zaseto, postavte květináče nebo sadbovače na světlé místo. Optimální teplota pro papriky je kolem 20 °C. Nezapomeňte je pravidelně zalévat. Půda by měla být vlhká, ale nikoli přemokřená. Po čtyřech až šesti týdnech je třeba přesadit semenáčky do větších květníků zhruba o velikosti jogurtového kelímku. Nyní už je důležité dopřát rostlinám živiny. Proto si připravte substrát obohacený o hnojivo. Víte, že si můžete udělat hnojivo z popele? 

Foto: Nastassia Svechka, Shutterstock.com

Když mají rajčata a papriky dva lístky, přesaďte je do většíhoFoto: Nastassia Svechka, Shutterstock.com

Předpěstování rajčat

Podobně jako papriky si předpěstujte i rajčata. Pokud je budete vysazovat ještě před zmrzlými do skleníku (třeba v polovině dubna), začněte s předpěstováním už v únoru. S venkovními rajčaty počkejte klidně na začátek března.

Semínka uvelebte v substrátu v mini rašelinových květináčcích nebo v sadbovačích. Až vytáhnou, a bude to dříve než u paprik, za nějaké tři až čtyři týdny, přesaďte je do větších nádob. Správná doba na přesazení nastává, když má rostlinka dva lístky. Opět použijte substrát se živinami.

Teplota kolem osmnácti

Zatímco papriky (jak si vypěstovat chilli papričky)  potřebují relativně teplo, rajčatům bude vyhovovat teplota kolem 18 °C. Umístit byste je rozhodně měli na světlé místo. V tmavších koutech budou chřadnout.

Co mají rajčata a papriky společného

Semínka obojího vysévejte řídce, aby rostlinky měly prostor pro vytváření kořenů. A kam s nimi? Zvolte místo, na které dopadá dostatek světla. Vhodný je například parapet. Rostlinkám ale vadí příliš ostré slunce – lepší je okno zakryté záclonou. Kdybyste je dali příliš daleko od okna, rostliny se potáhnou za světlem, budou mít tenké a křehké stonky a možná se i zlomí. Sazeničky trpělivě zalévejte. Substrát nesmí vyschnout.

Před výsadbou ven nebo do skleníků můžete rostliny ještě jednou přesadit, pokud jim budou květníky těsné. A pár dní předem je trochu otužte, třeba tak, že budete častěji větrat.

Těšíte se na svá vlastní rajčata a papriky?

Reklama

Načítám