Hlavní obsah

Je to infarkt? Tyhle 4 nemoci se projevují bolestí na hrudi

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Cítím silnou bodavou bolest na hrudníku... Vstávají vám vlasy hrůzou při představě, že tahle slova slyšíte od svého blízkého? Intenzivní bolest za hrudní kostí je typickým příznakem infarktu nebo jiné vážné srdeční nemoci. Avšak zdaleka ne vždycky. Co to tedy jiného může být?

Článek

Když vám vaše maminka nebo babička řekne, že ji začalo silně bolet na hrudi, pravděpodobně vám pěkně zatrne. Infarkt myokardu! To nemůže být nic jiného než infarkt!

Ve skutečnosti to ale může být něco jiného, a to s nemalou pravděpodobností. Namáhavá bolest v oblasti hrudníku je symptom, který se spojuje s řadou dalších nemocí, které nemají nic společného s infarktem ani žádnou další srdeční chorobou. Mimo jiné jsou to například tyhle...

Kostochondritida

Kostochondritida je zánět chrupavky v hrudním koši – té, která spojuje žebra na hrudní kosti. Bolest způsobená touto nemocí bývá velmi podobná bolesti při infarktu nebo jiné srdeční nemoci – je silná, pálivá. Nejčastěji potkává jedince nad 45 let, o něco častěji ženy.

Praktický lékař nemoc diagnostikuje fyzickými zkouškami, kdy testuje bolestivost hrudní kosti. V případě, že je kostochondritida potvrzena, předepíše vám patřičné léky. Při mírnějších bolestech se nezřídka doporučují běžně dostupné protizánětlivé léky, jako je obyčejný ibuprofen, neboť většina případů této nemoci nemá zjevný důvod, proto hlavním cílem léčby je zmírnění bolesti.

Refluxní nemoc jícnu

Důvodem bolesti hrudníku je v případě tohoto běžného zdravotního problému návrat refluxu neboli žaludečních šťáv do jícnu. Běžně je jícen od žaludku oddělen svalovým svěračem, který propustí potravu do žaludku, nikoli však nazpět.

Ovšem v případě, kdy svěrač nefunguje, jak má, může se kyselý obsah žaludku vracet do jícnu a poškozovat jeho stěnu. To bývá spojené se známým pálením žáhy, ale také náhlou bolestí na hrudi. Ta může být natolik prudká, že připomíná infarkt. Jako pomoc od tohoto problému se běžně doporučuje užití jedlé sody. Další tipy proti pálení najdete také v tomto článku.

Bolesti od páteře

Nejčastější příčinou hrudní bolestivosti není infarkt ani jiné srdeční choroby, avšak hrudní páteř a nervová vlákna v této oblasti. Typické pro tyto bolesti je, že jsou bodavé a často vystřelují ze zad dopředu na hruď. Nebývají sice životu nebezpečné, zato dovedou nemocného pěkně potrápit. Jedinou možnou léčbou je klid a čas, případně užití běžných prášků na bolest.

Při akutním problému je nejlepší klid, cvičení nebo rehabilitace jsou dobré spíš jako prevence nebo až ve chvíli, kdy problém ustupuje. Navíc bolest od páteře může být způsobena nejen špatnými návyky, ale třeba i přetížením při cvičení atd.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Ano, i od páteře vás může bolet na hrudiFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Panická ataka

Za infarkt se mohou mylně považovat i nemoci duševního charakteru. Nejčastěji se tak stává u panické poruchy. Ta se projeví krátkým, zato velice intenzivním, atakem úzkosti.

U ataku jsou přítomny především somatické příznaky, jako je právě silná bolest na hrudi, dále pak pocení, motání hlavy a neschopnost se nadechnout. Nediagnostikovaný pacient se tak obvykle obrací na lékaře, protože nabude přesvědčení, že právě dostal infarkt.

Ač celý tenhle problém začíná a končí v hlavě, rozhodně by se neměl podceňovat. Ze všech výše uvedených příčin hrudních bolestí je zdaleka nejvážnější. Pacient totiž bývá okolím i lékaři nezřídka označován za hypochondra, co si myslí, že má infarkt, přitom mu není vůbec nic. Když ale panická porucha není odhalena, pacienta čeká její chronický průběh s vážným dopadem na všechny aspekty života.

Je vám silná bolest na hrudi známá?

Reklama

Související témata:

Načítám