Hlavní obsah

Jednoduchá technika vás zbaví kil navíc: Jak na to?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Češi tloustnou. To je fakt, který dokazují výzkumy. Ne vždy je ovšem za kila navíc zodpovědný mlsný jazýček. Často lidé prostě jídlo moc nevnímají a bezmyšlenkovitě si ho vkládají do úst. V takovém případě je řešení nadváhy jednoduché! Zkuste metodu vědomého jedení.

Článek

Určitě se vám stávalo, že jste po příchodu ze školy nedokázali odpovědět na otázku: „Co jste měli k obědu?“ A snaha vyjmenovat, co všechno jste snědli včera, vás dost možná potrápí i dnes. A to může být důvod, proč se vám na břiše udělala nevzhledná pneumatika a nejde s ní hnout. Přitom existuje docela snadné řešení.

Proč tloustnu? Spěcháte a uždibujete

Jednou z příčin přibírání je nevědomé jedení. Lidé jedí v poklusu, vestoje, při posílání SMS zpráv, při čtení novin či sledování televize, při řízení... A přitom nevnímají, co a v jakém množství si vkládají do úst. „Je známo, že pocit sytosti se nedostaví ihned, ale až po několika minutách. Proto lidé, kteří jedí ve spěchu a stresu, toho často zkonzumují více,“ vysvětluje nutriční terapeutka Veronika Vohlídalová.

Než mozek přenese do žaludku signál, že jste sytí, trvá to i dvacet minut. Do kalorického nadbytku se tak dostanete, ani nemrknete. „Když jíte ve spěchu, dost často nehledíte na složení a skladbu stravy, což může mít za následek nejen tloustnutí, ale i různé formy trávicích potíží,“ varuje odbornice.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Lidé často jedí a přitom se věnují i dalším činnostem, a tak si většinou neuvědomí, kolik toho do sebe dostanouFoto: baranq, Shutterstock.com

Vědomé jedení vás osvobodí

Poznáváte se? Pak se vám bude hodit metoda vědomého jedení. Přispěje k úbytku kilogramů i zlepšení zdraví – zcela nenásilně omezíte kalorický příjem, navíc začnete víc promýšlet, co jíte. „Vědomé jedení je pro mě návratem k lidské přirozenosti v oblasti výživy. Je důležité naučit se vnímat míru hladu a sytosti, poznat chvíli, kdy je optimální se najíst, rozkrýt pohnutky, které vedou k přejídání nebo závislosti na některých potravinách,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Přibylová.

Ideálem je dosáhnout stavu, kdy budete jíst pomalu a bez rozptylování. Budete vnímat chutě, barvy a textury pokrmů. Poznáte hlad i okamžik nasycení, rozlišíte mezi hladem a chutí a poznáte, jak na vás různé suroviny a pokrmy působí.

Hřešte otevřeně a čestně

Základem vědomého jedení je princip všímavosti (mindfulness), tedy pěstování schopnosti soustředit se na přítomný okamžik a plně ho prožít. Jídlo si zaslouží zamyšlení už ve fázi výběru. Pečlivě zvažujte, na co máte chuť, co vás déle zasytí, po čem se budete cítit lépe nebo čím prospějete zdraví. Každému pokrmu věnujte maximální pozornost, které jste schopni, a naplno a hlavně bez výčitek si ho užijte. A to i tehdy, když jednou za čas padne volba třeba na smažený sýr s hranolky.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vědomé jedení je skvělá dieta. Co vám chutná, si opravdu užijeteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak si vychutnat každé sousto

  • Jídlo oceňte a v duchu za něj poděkujte.
  • Než se do pokrmu pustíte, pečlivě si ho prohlédněte.
  • Na jídlo se plně soustřeďte.
  • Všechny ostatní aktivity odložte na později. Ztlumte si telefon a buďte tu pár minut jen pro jídlo.
  • Vychutnávejte si každé sousto, odhalujte skryté chutě, textury a vůně.
  • Jezte po malých soustech a odkládejte mezi nimi příbor.
  • Důkladně žvýkejte.

Zhubněte bez diety

Pozornost věnujte jídlu, obzvlášť když se snažíte hubnout. Není problém si k obědu vychutnat kousek čokoládového dortíku nebo domácí jitrnici – k večeři vás ale nejspíš čeká salát. Stačí trochu přemýšlet a kalkulovat. Když vás přepadne neodolatelná chuť na čokoládu, vědomě si ji povolte, ale vnímejte množství, které uspokojí vaši chuť, a přestaňte v momentě, kdy už se jen ládujete.

Začíná to nákupem

Výživová specialistka Lilian Cheung z Harvardovy univerzity dala dohromady jednoduché tipy, které vám pomohou uvést vědomé jedení do praxe. První rada je nakupovat podle seznamu a u každé položky zvážit vliv na zdraví. Vyhnete se tak impulzivnímu pořizování něčeho, co je zrovna ve slevě, ale jíst to možná ani nechcete.

Důležitá je i pravidelnost. Jezte, když pocítíte mírný hlad, a nenechávejte to zajít tak daleko, až jste ochotní slupnout cokoli! Ujistěte se, proč se chystáte jíst: je to opravdu hlad, nebo jen chuť, která se dá překonat?

Divy dokáže i velikost nádobí. Vždy si nejprve naložte menší porci. Začněte například s dezertním talířkem. Budete-li jíst pomalu a všímavě, postupně zjistíte, že vám k nasycení stačí mnohem menší množství, než jste si mysleli.

Dokážete si pokrm pomalu vychutnat? Chcete jíst víc a přitom hubnout?

Reklama

Načítám