Hlavní obsah

Jednou za den konzistence banánu! Jak poznáte, že (ne)trpíte syndromem líných střev?

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Věčné sezení negativně ovlivňuje mnoho oblastí života – včetně vyprazdňování. Špatně se o tom mluví, ale zácpa umí pořádně zavařit. A čas od času trápí skoro každého. My naštěstí víme, jak s ní zatočit a líná střeva rozpohybovat.

Článek

Věčné sezení, stres a nedostatek vlákniny ve stravě. To vše se promítá do stavu střev, která lenivějí a nepracují tak, jak mají. Kvůli tomu potom trpíte zácpou a s ní spojeným krvácením z konečníku, pocity plnosti a těžkosti žaludku i střev. Co dělat, abyste byli zdraví a cítili se fajn?

Jak poznáte líná střeva

MUDr. David Frej z centra funkční a holistické medicíny v Praze říká, že k vyprázdnění střev by mělo dojít přibližně jednou až dvakrát za den. Je-li to méně, pak už se dá hovořit o zácpě, s níž se pojí i názvy líná či ochablá střeva. „Jedná se o poruchu v pohybu střev, jimiž stolice prochází méně než jedenkrát denně,“ vysvětluje lékař zabývající se celostní medicínou.

Konvenční medicína uvádí laskavější číslo: podle ní trpíte zácpou tehdy, když jdete na velkou méně než třikrát týdně a sami to již vnímáte jako problém – cítíte, že pohyb střev je spojený s velkou obtížností a namáháním. Výkaly jsou suché a tvrdé, tedy není výjimkou, že způsobí krvácení konečníku. „Ideální konzistence stolice je jako banán,“ doplňuje David Frej.

Foto: anucha maneechote, Shutterstock.com

Chodíte na velkou méně než jednou denně? Možná trpíte zácpouFoto: anucha maneechote, Shutterstock.com

Na projímadla nespoléhejte

Příčiny zácpy mohou být různé – od sedavého životního stylu přes stres a nedostatek vlákniny až po užívání projímadel. Ta obsahují chemikálie, které pohyb střev zrychlí a vyprázdnění zjednoduší. Častým užíváním projímadel se však střeva odnaučí pracovat samostatně a po vysazení často stávkují.

„Další důležitou příčinou může být potlačování nutkání na stolici například při cestování nebo stresu s ranním vstáváním a spěšným odchodem do práce,“ doplňuje David Frej. Jak popisuje v knize „Zdravé střevo“, podle novějších poznatků je původcem zácpy i narušená střevní mikroflóra vlivem nevyvážené stravy s nadbytkem cukrů a obilovin či opakovaným podáváním antibiotik. S tím částečně pomohou probiotika.

Rozhýbejte střevo jednou provždy

Abyste se zácpy zbavili, bude nutná postupná a trvalá změna nejen stravovacích, ale i pohybových návyků. Je to běh na delší trať. Představte si, jak dlouho střevo trápíte ne úplně vhodným životním stylem... Pak je jasné, že náprava nebude trvat dva dny. Buďte trpěliví a vyčkejte několik týdnů. Když se situace ani pak nezlepší, poraďte se s odborníkem.

  • Dbejte na stravu - Jezte pravidelně s nejméně tří- až čtyřhodinovým odstupem, v poledne si dávejte hlavní jídlo.
  • Přijímejte vlákninu - Do jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny. Podle Davida Freje je ovoce, zelenina, ořechy a luštěniny vhodnější než otruby a cereálie.
  • Pijte průběžně - Pijte nejméně 1,5 litru vody během dne, nikoliv před jídlem a po něm, případně večer, kdy doháníte nedostatek přijatých tekutin. Chcete po ránu probudit střeva? Pak vyzkoušejte radu Davida Freje a vypijte jednu až dvě sklenice teplé vody s aloe vera, nebo s citronem a trochou medu.
  • Hýbejte se - Pravidelná fyzická aktivita může pomoci při regulaci střevní aktivity.
  • Zvykněte si - Navštěvujte toaletu v určitých časech během dne, i když se vám nechce na stolici, abyste podpořili vytvoření zdravého vyprazdňovacího reflexu. Nejlépe hned ráno po probuzení. „Po jídle stolice moc zdravá není, narušuje trávení,“ upozorňuje lékař.
Foto: Chayathorn Lertpanyaroj, Shutterstock.com

Pocity těžkosti a plnosti nejen po jídle. To všechno mají na svědomí lenivá střevaFoto: Chayathorn Lertpanyaroj, Shutterstock.com

Bylinky a koření podpoří pohyb střev

Podle bylinkářky Lindy Mahelové proti zácpě skvěle fungují i bylinky. „Libeček pomáhá při nadýmání, bolestech břicha a upravuje činnost střev,“ vysvětluje odbornice. Jako balzám na lenivá střeva účinkuje směs sušených bylin s kůrou krušiny olšové, která má laxativní účinky, podporuje vylučování žluči, užívá se k léčbě zácpy a při jaterních poruchách.

  • Připravte si 10 g listů máty peprné, 15 g natě řebříčku obecného, 15 g semen fenyklu a 20 g kůry krušiny olšové. „Všechny bylinky smíchejte a jednu polévkovou lžíci směsi povařte 10 až 15 minut v 250 ml vody pod pokličkou. Nechte vyluhovat 10 minut a přeceďte. Užívejte dva- až třikrát denně po dobu 10 až 14 dní,“ radí Linda Mahelová. -

A jak bojujete se zácpou vy?

Reklama

Načítám