Hlavní obsah
2,9
(137)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Kdo má rád vaření pod širým nebem, pro toho je jako stvořený recept na řeckou specialitu. Balkon nebo terasu krásně provoní a budete se alespoň chvíli cítit jako na slunné pláži.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Souvlaki
  • 600 g jehněčího hřbetu
  • 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks bílá paprika
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Tzatziki
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Jehněčí maso (hřbet nebo panenku) nakrájejte na kostičky a nejlépe šest hodin před vařením marinujte v olivovém oleji s citronovou šťávou, pepřem a oreganem. Nejnáročnější část receptu tím máte za sebou. 

02.

Když máte namarinováno, zbývá už jen kostičky masa napíchat na špízové jehly a střídat je s plátky cibule a papriky. Pokud budete vařit pro rodinu, pak vám v této fázi mohou pomoci děti. 

03.

Maso dejte grilovat, osolte až nakonec.  

04.

Ze salátové okurky vyndejte semínka a okurku nastrouhejte. Osolte a vodu, kterou okurka pustí, slijte. Do misky s okurkou přidejte jogurt, jeden až dva stroužky česneku, hrst sekaného kopru, dvě lžíce olivového oleje a jednu lžíci bílého vinného octa. Osolte a opepřete.

05.

Hotové maso servírujte s tzatziki a pita chlebem, který je další nepostradatelnou součástí řecké kuchyně. 

Máte chuť na řeckou dobrotu? Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí.

Reklama

Související témata:

Načítám