Hlavní obsah

Jen 33 metrů a spousta požadavků. Do garsonky se nakonec vešlo všechno!

Foto: Vojtěch Herout (18x)

Garsonka v historickém domě na Smíchově je velká pouhých 33 metrů čtverečních. Vešlo se do ní ale vše potřebnéFoto: Vojtěch Herout (18x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garsonka v historické zástavbě prošla již několika rekonstrukcemi, které ale zničily celé její kouzlo. To se jí rozhodl navrátit současný majitel, který si ji však pravděpodobně užije až v důchodu.

Článek

Malinká garsonka se nachází v činžovním domě z konce 19. století, který stojí nedaleko Janáčkova nábřeží na Smíchově. Po revoluci prošla několika poměrně necitlivými přestavbami, z původního zařízení se nezachovalo vůbec nic, na podlahách byl laminát a zrekonstruována byla i koupelna.

Současný majitel si přál vrátit interiéru noblesní atmosféru a zaplnit jej historickými prvky, které má velmi rád, ale zároveň chtěl, aby byt působil moderně a byl praktický pro život.

Garsonka na důchod

Na internetu ho zaujala práce Hedviky Novotné ze studia NovoDesign, kterou se svými konkrétními představami o rekonstrukci oslovil. Věděl, že sám si garsonku bude užívat pravděpodobně až v důchodu, nyní je pracovně velmi vytížený a často pobývá v zahraničí, proto ji pronajímá. „Zařizoval jsem ji ale tak, aby v budoucnu vyhovovala mně. Chtěl jsem, aby tu vznikl zejména dostatek úložných prostor a v kuchyni byly veškeré elektrospotřebiče. Protože mám velmi rád víno, přál jsem si také, aby se tu našlo místo pro vinotéku,“ shrnuje majitel.

Foto: Archiv studia

Nad stolkem získali cenné úložné místo, další odkládací plochy jsou v bocích nikyFoto: Archiv studia

Rekonstrukce od podlahy

Stávající dispoziční řešení bylo zcela nevyhovující, přistoupit tedy museli ke komplexní rekonstrukci včetně podlah, topení, odpadů a oken.

„Můj návrh uspořádání se investorovi zalíbil. Na místo, kde byla koupelna, jsem umístila spací kout, ale tím pádem vznikl problém s napojením odpadů z plánovaného kuchyňského koutu, který jsem navrhla ve větší vzdálenosti od šachty. Problém jsme vyřešili zvýšením podlahy v předsíni, kam jsme odpady zabudovali. Během rekonstrukce se pak objevil ještě jeden problém při výměně starých prvků, například toaletní mísy. Litinové odpadní potrubí v šachtě je totiž původní, staré asi 130 let, a kvůli ostatním partajím se s ním nesmělo hnout ani o milimetr,“ vzpomíná Hedvika Novotná.

Všechny spotřebiče a výrazný nábytek

Poprat se s velikostí garsonky, která má pouhých 33 metrů čtverečních, a vkusně do ní umístit vše, co si majitel přál, byl podle designérky velký oříšek. Měla v ní být velká šatní skříň, přiznaná manželská, nikoliv sklápěcí, postel, barové sezení pro dvě osoby, koutek s pracovním stolkem, větší sedačka v chesterfieldském stylu a plnohodnotný kuchyňský kout s varnou deskou a digestoří, mikrovlnnou a klasickou troubou, lednicí s mrazicí přihrádkou i myčkou. Vešlo se všechno, třeba i díky tomu, že mikrovlnku s troubou pořídili jako přístroj 2 v 1.

Foto: Archiv studia

Nábytek ve spacím koutě je podsvícen LED pásky, které se ovládají na dálkuFoto: Archiv studia

Schováno v nikách

Kombinovanou pračku se sušičkou spolu s kotlem postavili do vestavné niky v zádveří, kde jsou zavřené za nábytkovými dveřmi, a nijak tak nenarušují design koupelny. Niky byly při navrhování dispozičních úprav „tajnou zbraní“ designérky. Některé zůstaly zachované a využily se jako úložné prostory, jiné nově vytvořila – třeba tu, do níž zasadila psací koutek.

„Je představěná ze sádrokartonu a de facto ubírá místo, ale stolek je v ní pěkně skrytý a nevykukuje. Zároveň se díky ní prohloubila i nika, kde je schovaná postel. Líbí se mi, když v malých prostorách zbytečně netrčí rohy, kterým by se člověk musel neustále vyhýbat,“ vysvětluje autorka návrhu.

Foto: Archiv studia

V koupelně použili stejně výrazný obklad jako v kuchyniFoto: Archiv studia

Obklad s patinou a hra světel

Co se týká materiálů, použili v celém bytě běžné lamináty na dřevovláknité desce, a to i na kuchyňské lince. U barového pultu zaujme skleněná bočnice s podsvícením ovládaným dotykovým čidlem, dálkově se pak ovládají LED pásky, kterými je podsvícen nábytek ve spacím koutu. Pohledy přitahuje také obklad s historickým grafickým motivem s patinou, který zdobí zádveří, koupelnu i kuchyňskou linku.

Povedla se podle vás rekonstrukce? Jak se vám líbí dispoziční uspořádání?

Reklama

Související témata:

Načítám