Hlavní obsah

Jídlem proti smradu! Jaké potraviny zhoršují váš pach?

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Venku jsou tropické teploty a v městské dopravě nedýchatelno… Pokud máte strach zvednout v tramvaji ruku, máme pro vás pár rad. Pocení vědomě ovlivnit sice nejde, ale svůj tělesný odér zlepšit můžete. A řeč teď není o deodorantech, nýbrž o jídle. Některé potraviny mají totiž na tělesný pach výrazný vliv!

Článek

Pot jako takový je bez vůně. Toxiny, vitaminy, kyselina mléčná, sůl a další odpadní látky, které se spolu s ním z těla vylučují, však vytváří specifický pach každého člověka. Výrazněji je cítit pot obézních nebo nemocných lidí. A také záleží na skladbě jídelníčku! Víme, jakým potravinám byste se měli vyhnout, chcete-li svému okolí vonět o něco lépe.

(Nejen) aromatická zelenina

Jídlo, které má samo o sobě hodně výraznou vůni nebo chuť, ovlivní i pach, který pak vychází z vašich pórů. Patří mezi ně třeba česnek, zázvor, pálivá paprika nebo chilli. Tělesný odér ale ovlivňují i zdánlivě „neškodné“ suroviny jako třeba brokolice, růžičková kapusta nebo zelí. Tato brukvovitá zelenina totiž při rozkládání vylučuje síru, která se pak projeví na vůni těla.

„U osob, které pravidelně a ve velkém množství konzumují výrazně aromatické potraviny, jako je česnek nebo cibule, se může zesílit zápach jejich potu. To ovšem neznamená, že byste tyto potraviny měli ze stravy vyloučit. Naopak – pro jejich antibiotické a antiseptické účinky by se měly stát pravidelnou součástí vašich jídelníčků. Dle babských rad lze zápach eliminovat konzumací syrového jablka, žvýkáním máty nebo petrželové nati,“ radí Mgr. Alena Vídeňská, fitness trenérka a odborná výživová poradkyně.

Foto: tim08, Shutterstock.com

Potraviny s výraznou chutí a vůní silně ovlivňují pach potuFoto: tim08, Shutterstock.com

Alkohol a červené maso

Pach potu ovlivňuje i častá konzumace červeného masa. To je pro tělo těžko stravitelné, a navíc překyseluje organismus. „Všeobecně platí, že překyselené tělo je více cítit. Pokud nechcete, aby to byl váš problém, vyhýbejte se potravinám, které překyselují. Mezi takové potraviny patří například bílý cukr, sůl, alkohol, káva, ale také přemíra příjmu živočišných bílkovin či nadměrné užívání koření,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Nikoho asi nepřekvapí, že po prohýřené noci zrovna dvakrát vonět nebude. Tělo se totiž alkoholu chce rychle zbavit, takže ho metabolizuje a vylučuje nejen močí, ale hojně také potem.

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Při nadměrné konzumaci červeného masa hrozí překyselení organismu. To způsobuje výraznější tělesný odérFoto: hlphoto, Shutterstock.com

Koření a mléčné výrobky

Stejný problém jako u červeného masa nastává při nadměrné konzumaci mléčných výrobků. Důvodem je opět překyselení. Mezi kyselé potraviny patří také bílé pečivo a všechny produkty z pšeničné mouky, většina ořechů, nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru.

Také s kořením opatrně! „Po konzumaci kořeněných a aromatických jídel můžete být cítit sírou. Kapsaicin obsažený například ve feferonkách funguje v těle jako spouštěč nadměrného pocení. Při pozření ostrého jídla jsou v těle aktivovány receptory termoregulace a tělo se ochladí právě pomocí potu,“ říká Alena Vídeňská.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Také pečivo a sladkosti ovlivňují tělesnou vůniFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Pozor na diety i oblečení

Vůni i intenzitu pocení můžou ovlivnit i některé způsoby stravování. Štiplavý zápach často pozorují lidé, kteří drží nízkosacharidovou dietu. „Při této stravě začne tělo používat jako svůj hlavní zdroj energie tuk, čímž v těle vznikne spousta chemických reakcí, které se navenek projeví právě nepříjemným zápachem po čpavku či ovoci,“ vysvětluje Alena Vídeňská. Pozor také na oblečení. Neprodyšné materiály z umělých vláken neodvádí pot, což způsobuje větší pocení a nepříjemný zápach.

Bylinky pach neutralizují

Jaký je tedy návod na to, abyste sobě i svému okolí příjemně voněli? Jezte zdravě a všeho s mírou. Pravidelně se hýbejte, dbejte na svou váhu a noste prodyšné oblečení. Podle odbornic pomáhají pach neutralizovat bylinky a ovoce. „Je vhodné zařadit do svého jídelníčku sezonní ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny nebo brusinky, které produkci potu i pach snižují. V rámci pitného režimu doporučuji do obyčejné vody přidat pár snítek máty nebo meduňky. Již naše babičky využívaly příznivých účinků šalvěje,“ uzavírá Věra Burešová.

Jak proti pocení bojujete vy?

Reklama

Načítám