Hlavní obsah

Jíst víc a hubnout? Dodržte 5 pravidel a kila poletí dolů!

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Máte hrůzu z hubnutí, protože nechcete trpět hlady a strádat? To už dávno neplatí. Když si fikaně poskládáte jídelníček, můžete jíst více než doposud a přitom shazovat přebytečná kila. Stačí dodržovat následující pravidla.

Článek

Ze všeho nejvíc záleží na tom, jaké potraviny a nápoje konzumujete. Když si dobře vyberete, můžete toho sníst za den opravdu hodně, a přesto svou váhu pomalu ale jistě redukovat. Myslíte, že by vám takový způsob diety vyhovoval? Pak si snažte vštípit následující zásady.

1. Zelenina je nejlepší parťák

Jakmile zařadíte do jídelníčku co nejvíc druhů zeleniny, budete překvapeni, o jaké výtečné chutě jste se ochuzovali. Taková dýňová polévka má jen minimum kalorií, přitom chutná senzačně, stejně tak pizza z květáku je oproti té z mouky neporovnatelně dietnější a je výtečná. Můžete ji sníst celou a dostanete do sebe méně energie než v třetince klasické pizzy.

Základní pravidlo zní: vměstnejte zeleninu všude, kam to jen trochu půjde. Do těstovinových salátů, rizota, jako součást přílohy k masu, do zapékaných pokrmů a tak dále. Porce se tak i zdvojnásobí, přičemž energetická hodnota poroste jen nepatrně.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Naučte se „vycpávat“ každé jídlo zeleninou – skvělou změnou budete překvapeniFoto: Alliance, Shutterstock.com

2. Vhod přijdou i luštěniny

Alespoň dvakrát týdně – tak zní pravidlo pro luštěniny, jako je hrách, cizrna, fazole nebo čočka. Pro redukční jídelníček budou velikým přínosem. Stojí jen pár korun, jsou dietní a zároveň napěchované řadou cenných živin.

Patří mezi potraviny bohaté na vlákninu – také díky ní jsou nízkokalorické, přitom dokážou nadlouho zasytit. Navíc obsahují poměrně málo tuků, zato jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a bílkovin. Proto mimo jiné pomáhají budovat a ochraňovat svalovou hmotu, což se při hubnutí velice hodí. Nevíte si rady s úpravou? Pomohou vám naše luštěninové tipy a triky.

3. Zaměstnejte trávení

Prostřednictvím stravy získáváte určité množství energie. Zkonzumované jídlo a pití musí organismus rozložit, což vyžaduje jisté úsilí – a na to zase energii spotřebovává. Obecně se uvádí, že přibližně desetina energie přijaté z potravy se spálí na její trávení. Pro představu: sníte-li sušenku, která má 200 kcal, můžete počítat s tím, že takových 20 kcal půjde jen na strávení.

Když se tělo potýká s potravinami bohatými na vlákninu, jako je již zmíněná zelenina a luštěniny a dále například celozrnné obilniny či sušené ovoce, je pro něj trávení náročnější – spotřebuje na to průměrně pětinu přijaté energie. Podobné je to i s potravinami, v nichž se nachází dost bílkovin (libové maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky).

Další zásada tedy zní, že při hubnutí má opravdu význam vybírat si kvalitní výživné potraviny. Můžete si jich dovolit sníst o něco více, neboť díky nim bude váš metabolismus pracovat efektivněji.

4. Pravidelnost má význam

Nepřejídejte se, ale jezte tak, ať nemáte velký hlad. Ačkoli existují výjimky, většina lidí přijde na to, že se nepříjemnému pocitu prázdného žaludku vyhne častou konzumací malých porcí. Tělo si na takový režim zpravidla rychle zvykne, pocity hladu odezní a metabolismus se rozpohybuje. Pak budete spalovat ostošest a i při častém stravování a bez strádání shazovat přebytečná kila.

5. Smažení se nepřipouští

Své oblíbené potraviny, jako například drůbeží maso, sýry, houby či mořské plody, určitě konzumovat můžete, ale dávejte pozor na způsob zpracování: raději se vyhýbejte smažení. Jedna z nejoblíbenějších forem tepelné úpravy je totiž při hubnutí opravdu nevhodná. Když jídlo osmažíte, jeho kalorická hodnota se výrazně zvedne. Vsaďte raději na úpravu v páře, dušení, popřípadě pečení nebo grilování na pánvi na pár kapkách oleje.

Jste se svou postavou spokojeni, nebo chcete něco zhubnout? Pokud ano, pak právě pro vás máme od pondělí 7. ledna připravený seriál, s jehož pomocí můžete shodit kila zdravě a napořád. 

Reklama

Načítám