Hlavní obsah

Jste unavení, i když jste spali? Známe 6 možných příčin!

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šli jste do postele včas, věnovali jste spánku svých šest až osm hodin, a přesto jste se probudili s únavou. Znáte to? Jestliže se s podobnou situací nesetkáváte jenom výjimečně, měli byste se zamyslet, proč se vám to děje. Není to totiž vůbec normální.

Článek

I když se vám ráno nemusí hned chtít z postele, poté, co se vám rozlepí oči a chvíli se rozkoukáte, byste se měli začít cítit vyspalí a svěží. Vy si ale říkáte, že byste si klidně šli lehnout na dalších osm hodin? Pak něco není v pořádku. Pojďte se podívat, o co by mohlo jít.

Když spíte, a přesto neodpočíváte

Opravdu jste spali spali celou noc, a přesto se ráno cítíte unavení? Z neurobiologického hlediska se to dá vysvětlit takto: velkou část vašeho spánku pravděpodobně tvořila REM fáze, tedy fáze, během níž sníte. Správně by měla představovat zhruba pětinu doby spánku, z různých důvodů však může být mnohem delší. Během snění je však mozek poměrně dost aktivní, což má za následek, že si pořádně neodpočinete. Čím si můžete slabé spaní způsobovat?

1. Jdete spát úplně vyhládlí

Zhruba dvě hodiny před spaním by se už jíst nemělo, ovšem když vás popadne hlad, je lepší si něco malého zakousnout. Bohatě postačí třeba kousek sýra a rajče nebo jakákoli minisvačinka, která zažene nepříjemný hladový pocit.

Mnoho lidí stále věří mýtu, že se po šesté hodině večerní nejí. Jestliže však chodíte spát mezi jedenáctou a půlnocí, je vcelku pochopitelné, že se od osmnácté hodiny můžete cítit vyhládlí. Sovy neboli ti, co rádi ponocují, mají tři možnosti: buď si tělo na půst několik hodin před spánkem navykne a pocit hladu se nedostaví, nebo mohou zavést druhé večeře, případně jíst později.

Každopádně hladoví spát nechoďte. Dojde k snížení hladiny cukru v krvi a spolu s tím se utlumí aktivita neuronů, jejichž práce je předpokladem kvalitního hlubokého spánku.

2. Krátce před ulehnutím si dáte těžké jídlo

Jídlo a spánek? To je velké téma. Problematická je konzumace těžkých jídel náročných na trávení těsně před spaním. Jedná se především o červené maso, hutné omáčky a obecně veliké porce. Organismus bude potravu trávit v průběhu noci a nebude to pro něj nijak snadné. Probudíte se jak s pocitem těžkosti, tak pravděpodobně i dost nevyspalí.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Nechoďte spát s pocitem hladu, ale ani to s druhou večeří nepřehánějteFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

3. Navečer si dopřejete kávu nebo černý čaj

Je to sice velice individuální, ale na organismus nemusí mít káva v pozdním odpoledni nebo večer dobrý vliv. Stejně tak černý čaj a další zdroje kofeinu. Možná se vám podaří zabrat, ale spánek bude jenom lehký a vy se pak i po několika hodinách odpočinku probudíte unavení.

4. Věříte alkoholu

Myslíte si, že alkohol navodí dobrý spánek? Není to tak úplně pravda. Platí, že se vám po sklence něčeho ostřejšího může začít chtít spát, a usnete proto rychleji než běžně. Často však alkohol narušuje spánek podobně jako káva.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Malá dávka alkoholu může usnadnit usínání, o něco větší sklenka však spánek narušíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

5. Chodíte spát pokaždé jindy

V ideálním případě byste měli každý den – včetně víkendů – usínat a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Pochopitelně plus minus jedna hodina není žádný problém. Je-li však pro vás normální, že jeden den jdete spát v devět a nazítří ve dvě ráno, může to mít na váš biorytmus opravdu neblahý vliv. Výsledkem je pak ranní únava.

6. Trápí vás vážnější zdravotní potíže

Je nutné zmínit, že za ranní únavou po spánku někdy bývají i zdravotní problémy. Objevuje se například ve spojitosti s běžnými infekčními nemocemi, jako je angína, chřipka a podobně. Může však být také důsledkem dlouhodobých psychických problémů, například depresí či závislosti na alkoholu. Někdy je ranní únava projevem chorob srdce a plic, které jsou pro organismus velkou zátěží, patří sem astma, ischemická choroba srdce, arytmie nebo zánět plic. Nezřídka se nevysvětlitelná únava objevuje také ve spojitosti s rakovinou.

Jak se běžně cítíte po probuzení vy?

Reklama

Související témata:

Načítám