Hlavní obsah

Kalhotková úskalí. Tanga noste výjimečně, vsaďte na bílou a spěte „naostro“

Foto: EUPA-IMAGES, Shutterstock.com

Foto: EUPA-IMAGES, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco celkový outfit před zrcadlem řešíte dlouhé minuty, spodnímu prádlu tolik péče nevěnujete. Jenže v tomto případě nejde jen o riziko módního trapasu, ale bohužel i o vaše zdraví.

Článek

Jaké kalhotky jsou z hlediska zdraví nejlepší volbou i jak s nimi správně zacházet, je možná větší věda, než jste vůbec tušily. Jistě vás překvapí i výčet faktorů, které se spodního prádla týkají a mohou mít významný vliv na vaše intimní zdraví.

Bavlněné kalhotky jsou nejlepší, ale…

Asi neslyšíte prvně, že nejlepší volbou je obyčejné bavlněné prádlo. Je příjemné na nošení, snadno se udržuje, ale především je prodyšné. Satén, krajka nebo hedvábí možná působí luxusněji či erotičtěji, na celodenní nošení se ale nehodí, právě pro svou zhoršenou prodyšnost. V takových kalhotkách si koledujete o vaginální infekce, ale i opruzeniny na pokožce.

Ovšem i s bavlnou můžete sáhnout vedle. Zejména, pokud se řídíte spíše cenou a kupujete levnější prádlo. V tom případě dejte přednost bílé barvě. Nikdy nevíte, jakými chemikáliemi je látka barvena a jaké potíže vám může způsobit. Pozor také na nažehlené potisky či ozdobné kovové aplikace. Koledujete si o alergické reakce, ekzém, ale i narušení vaginálního prostředí.

Jak prát spodní prádlo

  • Bavlněné prádlo má velkou výhodu v tom, že jej můžete prát na vysoké teploty. Díky tomu se zbaví všech bakterií, které se v něm přes den nasbírají. Spodní prádlo perte vždy ideálně na co nejvyšší teplotu, kterou prádlo snese.
  • Podprsenky se doporučuje prát ručně, aby se nepoškodil jejich tvar, ale kalhotky vyžadují intenzivnější očistu, přece jen se v nich za den nahromadí více než jen pot. Aby se mechanicky nepoškodily o různé zipy, háčky a suché zipy, perte je ideálně samostatně.
  • Spodní prádlo perte v jemnějších přípravcích, klidně volte přípravky pro miminka. Rozhodně pozor na parfemaci, agresivní bělidlo a další chemické látky, které mohou mít neblahý vliv na přirozené poševní prostředí. Pozor také na aviváž. Ta není vůbec vhodná na praní spodního prádla, ale třeba ani plavek. Ztrácejí tím rychleji svoji barvu a elasticitu a funkčnost.
  • Pokud se potýkáte s častými infekcemi, svěděním nebo zapáchajícím výtokem, může pomoci mimo jiné právě i změna pracího přípravku.

Krajky a tanga vedou k infekci

Nemusíte krásně vypadající prádlo hned vyhazovat, ale nenoste jej na denní bázi. „Například tanga, oblíbená pro svou nenápadnost, nejsou pro delší nošení zrovna nejvhodnější. Mechanicky dráždí intimní partie, které jsou pak náchylnější ke vzniku infekce, a také usnadňují přesun bakterií z oblasti konečníku a pochvy k močové trubici,“ vysvětluje lékařka Michaela Matoušková z Centra komplexní urologické péče Urocentrum Praha.

Svůdné krajky nechte do ložnice na milostné hrátky, tanga noste jen výjimečně pod oblečení, kde jsou normální kalhotky příliš vidět. Totéž platí i pro bezešvé prádlo, sice je příjemné, že pod oblečením není vidět, ale často je z méně prodyšných, syntetických materiálů. Při nákupu pak u podobného střihu kalhotek vybírejte rozhodně takové, které mají bavlněnou část alespoň v rozkroku.

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Krajky jsou z hlediska zdravotního ideální jen na chvilku do ložniceFoto: Imcsike, Shutterstock.com

Co škrtí, musí pryč

Nemilosrdně vyhoďte všechno prádlo, které už vám nesedí. A nejde ani tak o neesteticky vytahané prádlo, ale spíše o vše, co škrtí. Nejenže se v takovém prádle nemůžete cítit příjemně, ale jde skutečně o vaše zdraví. Pod těsným oblečením se potíte a kůže nedýchá, navíc nemůže správně proudit lymfa, takže v těle zůstávají zbytečné toxiny a zpomaluje se celkový metabolismus.

Především ale trpí vaše střeva a přiškrcený trávicí systém. Koledujete si o potíže při vyprazdňování, plynatost, pokud byste podobné prádlo nosily často, pak o vleklé trávicí obtíže. Z toho důvodu pozor i na stahovací prádlo, opět by ve vašem šatníku mělo být co nejméně a jen pro výjimečné situace.

Na sport řešte nejen podprsenku

Jestliže cvičíte, jistě jste investovaly do kvalitní podprsenky. Řešit byste ale měly i kvalitní kalhotky. Ty pomáhají odvádět pot a při pohybu by neměly mechanicky dráždit kůži. Vybírejte vždy dobře padnoucí a savé, kromě bavlny se klidně poohlédněte po speciálním funkčním prádle. Zapomeňte na tanga nebo nepadnoucí prádlo. Po cvičení si rozhodně vždy oblékněte čisté a suché prádlo, ve vlhku se totiž velmi dobře daří mykózám.

Spěte bez kalhotek

Na spaní se klidně svlékněte a spěte jen v košilce. Intimním partiím, ale i břichu přijde vhod, že ho na chvíli nic netlačí a neškrtí a že pokožka může dýchat. Pokud se stydíte nebo bojíte prochladnutí, volte dlouhou noční košilku nebo volné pyžamové kalhoty.

Naopak přes den odborníci vynechávání spodního prádla nedoporučují, ačkoli tento trend se již nějaký čas objevuje. Intimní partie jsou háklivější na infekci, proto by nebylo vhodné sedat si například v krátké sukni na sedačky v prostředcích hromadné dopravy nebo na židli v restauraci. Také drsná látka kalhot, které navíc neměníte tak často jako spodní prádlo, nesvědčí jak jemné pokožce, tak intimnímu prostředí. V zimě navíc riskujete prochladnutí.

Reklama

Načítám