Hlavní obsah

Kam umístit truhlíky, aby vám rostliny kvetly celé léto?

Foto: vicspacewalker, shutterstock.com

Foto: vicspacewalker, shutterstock.com

Reklama

Rok co rok marně přemýšlíte, jak to sousedka dělá, že její okna i balkon hýří barevnými květy až do pozdního podzimu? Přesvědčíme vás, že to není nic složitého.

Článek

Nádherné pestrobarevné scenérie, které dokáže vytvořit jen příroda, nemusejí být pouze privilegiem velkých zahrad. Stačí znát pár jednoduchých fíglů a můžete se radovat z pěkných květů i svěží zeleně, dokud to jenom počasí dovolí. Ze všeho nejdřív je třeba si uvědomit, na kterou světovou stranu jsou orientovaná místa, kam jednotlivé truhlíky postavíte. Rostliny pak vybírejte podle toho, zda je jejich budoucí stanoviště zalité sluncem, nebo ve stínu.

Nepřízni severu odolají netýkavky

Nemusíte se bát, že okna směřující na sever jsou s ohledem na květenu nepoužitelná. Přestože tam sluneční paprsky dopadají jen krátce, pro begonie, fuchsie i netýkavky to zas takový problém není a pravděpodobně se jim tam bude celkem dařit.

Sázkou na jistotu rozhodně budou sazenice barvínku, díky němuž budete mít na oknech kromě záplavy modrých kvítků také dostatek zeleně. Krásně barevné listy má i nenáročný Plectranthus, který můžete pěstovat společně s begoniemi. Vděčnou rostlinou je rovněž břečťan. Nenechte se odradit tím, že ho asi znáte spíš jako popínavku. Zajímavý převis dokáže vytvořit i v závěsných květináčích na terase.

Foto: EQRoy, shutterstock.com

Foto: EQRoy, shutterstock.com

Jižní slunce milují slunečnice

Rostliny, které umístíte na jižní nebo jihovýchodní stranu, musíte co nejvíc zalévat, proto je nejvhodnější pro ně pořídit samozavlažovací nádoby. Většinou nezaškodí, když jim zajistíte alespoň částečné zastínění, například v podobě odolnějších popínavých druhů rostlin.

Hodně slunce ocení exotická kvetoucí kráska bugenvilea (Bougainvillea), stejně tak kosmatec, turan, vějířovka nebo některé odrůdy nízkých slunečnic. Do samozavlažovacích truhlíků můžete zasadit i muškáty, lobelky nebo petúnie. Pokud máte na jižní stranu orientovaný balkon, který se hodně přehřívá, nezklamou vás skromné, ale přitom velmi pěkné sukulenty, jako jsou netřesky, rozchodníky nebo tlustice.

Východní stranu ozdobí chmel

Rozkošné barevné převisy vytvoří na oknech směřujících na východ nejen muškáty, ale i petúnie, lobelky nebo dvouzubec s drobnými žlutými kvítky. Bude se zde dařit také popínavým rostlinám, jako jsou lichořeřišnice, hrachor a plamének.

Skvělou dekorací se může stát chmel japonský, a to díky svým zlatavým šišticím. Jelikož však roste hodně rychle, hodí se spíš na větší terasu. K dostatečnému ozvláštnění skutečně postačí jen jedna nebo dvě rostlinky.

Hortenziím svědčí západní stanoviště

Také rostliny umístěné na terasách a oknech orientovaných na západ je lepší mírně stínit. To ocení zvláště hortenzie, begonie, netýkavky, fuchsie, pařížská kopretina a mračňák. Bude se tady dobře dařit rovněž kejklířce, tařicovce, různým druhům aksamitníků a zvonků.

Ze stálezelených rostlin zde s klidným svědomím můžete zasadit například dřišťál, který balkon ozvláštní červenými bobulemi zvlášť na podzim, kdy už ostatní rostliny odkvétají.

Foto: Warisa K, shutterstock.com

Foto: Warisa K, shutterstock.com

Trojice osvědčených tipů

Když se vám nechce řešit světové strany, východy a západy slunce ani částečná zastínění a chcete si jen vytvořit příjemné místo pro relaxaci, můžete do květináčů na terase zasadit okrasné traviny. K dostání jsou v mnoha barevných odstínech, a navíc je můžete nápaditě zkombinovat s různými kvetoucími letničkami.

Na místa, kde je nedostatek slunce, můžete dát nádoby s menšími druhy zahradních kapradin nebo některý z kultivarů bohyšky, která občas i vykvete. A když se tak nestane, rozhodně nebudete zklamaní, neboť má nádherně zbarvené listy.

Toužíte pěstovat i užitkové rostliny, jenže je nemáte kam dát? Nesmutněte! Vyrobte si podle našeho návodu závěsnou bylinkovou zahrádku. Nezabere skoro žádné místo, čerstvé byliny budete mít neustále po ruce, a navíc provoní a zkrášlí každou domácnost.

Reklama

Načítám