Hlavní obsah

Kam v Česku: Objevte české Benátky, Toskánsko i Stonehenge

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšlíte, že letos dáte během dovolené šanci České republice? Dobře děláte, i na našem území najdete atraktivní lokality, které se hravě vyrovnají světovým turistickým atrakcím.

Článek

Chcete se během chvíle přenést do unikátní krajiny Toskánska, na magický Island nebo navštívit mýty opředené Stonehenge? Klidně si originály nechte ujít, máme v Česku dokonalé kopie! Vyrazte se na ně podívat klidně během víkendového výletu.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Moravské Toskánsko

Zvlněná krajina, remízky, lány vinic. Takový obraz se vám naskytne nejen v italském Toskánsku, ale i na Moravě v okolí Kyjova. Láká především fotografy. Od jara, kdy příroda kypí šťavnatou zelení, přes léto, kdy pole zlátnou bohatou úrodou, až po podzim, kdy se prozáří všemi odstíny hnědé. Krajinu nenarušují žádné rozlehlé stavby, sem tam ji oživí kaplička, boží muka nebo několik vzrostlých osamocených stromů.

Foto: Creative Travel Projects, Shutterstock.com

Moravské Toskánsko láká fotografy i cyklisty.Foto: Creative Travel Projects, Shutterstock.com

Místo do Benátek do Prahy i Litovle

Krásu úzkých uliček a vodních kanálů můžete obdivovat v italských Benátkách, ale i doma v Česku. Srovnání si rozhodně zaslouží pražská Kampa, přízvisko „Moravské Benátky“ si ovšem vysloužilo město Litovel. Najdete tu nejstarší moravský most, voda protéká přímo pod hlavním náměstím a sestoupit k ní můžete třeba rovnou od městské radnice. Provázet vás ale bude i při toulkách starým městem, to totiž leží hned na šesti ramenech řeky Moravy.

Foto: miropink, Shutterstock.com

Moravské Benátky si užijete bez davů turistů.Foto: miropink, Shutterstock.com

Větrné mlýny, které by i Holanďané záviděli

Větrných mlýnů nemáme sice tolik jako Nizozemci, rozhodně ale upoutají. Můžete vypátrat dřevěné i kamenné, přestavěné na nezvyklé bydlení, ale i plně funkční a zvoucí k prohlídce. Na návštěvníky se těší například Bukovanský mlýn nedaleko Kyjova i s ukázkou dobového lidového života. Působivý dřevěný mlýn můžete obdivovat v Kloboukách u Brna, u Partutovic v okrese Přerov nebo ve vinařské obci Vrbice. Větrný mlýn, krásně zrestaurovaný, najdete dokonce i v Praze na Břevnově. Lákají ale i ty méně zachovalé, například zřícenina mlýna Příčovy na Příbramsku, od které se nabízí atraktivní rozhled.

Foto: Artur Bociarski, Shutterstock.com

Na Bukovanském mlýně si užijete autentickou výzdobu, kuchyni i rozhled do široké krajiny.Foto: Artur Bociarski, Shutterstock.com

Magické kameny lákají nejen do Anglie

Pravý význam vztyčených dolmenů a menhirů je do dnešních dnů předmětem dohadů, milovníky záhad ale jistě naláká nejen anglické Stonehenge. Na rozdíl od něj se od těch českých nemusíte držet tak daleko a můžete zkusit načerpat pověstnou energii těchto míst. Volně přístupné jsou třeba menhiry nad obcí Říčky v Orlických horách nebo kamenný kruh u jihočeské obce Nemějice na úpatí hory Tábor. K návštěvě zvou i moderně vybudované kamenné útvary, třeba Holašovické Stonehenge v jižních Čechách, menhirový kruh v obci Těšovice na Plzeňsku nebo Kamenný kruh druidů v Počátcích u Pelhřimova.

Foto: Kletr, Shutterstock.com

Vnímavější jedinci by měli v blízkosti menhirů pocítit mimořádnou energii.Foto: Kletr, Shutterstock.com

Čarovný železniční viadukt

Obří kamenný železniční viadukt Glenfinnan Viaduct láká zejména fanoušky Harryho Pottera k návštěvě Skotska. Ty české vás možná do školy čar a kouzel nedovezou, ale rozhodně vás očarují. Jako třeba železniční viadukt ve Smržovce vysoký 26,5 metru nebo železniční viadukt Žampach na trati Posázavského pacifiku, který se tyčí do výšky 41,73 metru.

Foto: Atacama, Shutterstock.com

Po viaduktu se můžete projet vlakem, zážitek je ale spočinout u jeho paty a obdivovat výšku zespoda.Foto: Atacama, Shutterstock.com

Coloradskou podkovu najdete i na Vltavě

Horseshoe Bend v americkém Coloradu je sice největší vodní meandr ve tvaru podkovy na světě, cestovat za takovou podívanou ale přes oceán nemusíte. Podobnou tvoří řeka Vltava v místě zvaném Solenická podkova, další najdete přímo v oblasti bývalých Svatojánských proudů. Nad ní se otevírá lákavý pohled z vyhlídky Máj, z Prahy sem dojedete za 40 minut.

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Vyhlídka na podkovu tvořenou řekou Vltavou je skvělé místo pro romantické dostaveníčko.Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Za islandskou krajinou na sever Čech

Skaliska, kaňony, vodopády a nekonečná zeleň, to je přírodní kouzlo islandské krajiny, která v posledních letech láká stále více Čechů. Za podobnými výjevy nemusíte ale až tak daleko na sever, stačí zamířit do Českého Švýcarska. S dětmi můžete bloudit skalním městem Tiské stěny, soutěskami Kamenice nedaleko Hřenska se projedete dokonce na lodičkách.

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Lví hlavu, Tuleně nebo Velrybu, to vše můžete s dětmi vypátrat ve skalním městě.Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Stonehenge

Načítám