Hlavní obsah

Kam vyrazit o Vánocích za pohádkou?

Foto: Dumpohadek.cz

Vyražte s dětmi za pohádkou!Foto: Dumpohadek.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromeček, dárky i kapr se salátem… To všechno patří k Vánocům, ale dokážete si je představit bez pohádek? Abyste však se svými dětmi neseděli jen doma u televize, připravili jsme pro vás pár tipů, kam vyrazit za klasickou českou pohádkou na výstavu, do muzea nebo přímo do Perníkové chaloupky.

Článek

Za Krtečkem do Plzně

Mají vaše děti rády Krtečka, Křemílka s Vochomůrkou, Rákosníčka nebo Králíky z klobouku? Pak je o Vánocích vezměte do nového Domu pohádek, který se na začátku prosince otevřel v Plzni uprostřed Lochotínského parku, v těsné blízkosti Dinoparku.

Dům pohádek nabízí nejen expozici oblíbených postaviček z českých večerníčků, ale vaše děti v něm najdou rozlehlé hřiště se spoustou hracích prvků, prolézaček, skluzavek i s pískovištěm. Součástí je také školička Macha a Šebestové, kde si předškoláci mohou hrát na opravdovou školu, kreativní tvůrčí dílna a divadlo. A co víc, nechybí ani koutek, kde mohou děti svádět polštářové bitvy. Rodiče pak mají k dispozici prostornou nekuřáckou kavárnu s dětským koutkem pro nejmenší ratolesti.

  • Otevírací doba: 9 až 17 hodin (otevřeno každý den kromě pondělí)
  • Zaváděcí vstupné do konce roku 2010: (Út–Pá: dospělí 90 Kč, děti 2–15 let 70 Kč; So, Ne: dospělí 110 Kč, děti 2–15 let 90 Kč)
Foto: Dumpohadek.cz

Vstupte přímo do pohádkového rájeFoto: Dumpohadek.cz

Do Perníkové chaloupky na Pardubicko

Muzeum perníku s historií perníkářského řemesla a pardubického perníku, vyprávění pohádky O perníkové chaloupce i perníkářská dílna Ježibaby. To jsou lákadla, která čekají děti i rodiče při návštěvě Perníkové chaloupky u hradu Kunětická hora nedaleko Pardubic.

Pro děti je zde zvlášť atraktivní Ježíškovo nebe, kde uvidí i pomůcky a nástroje, které pomáhají Ježíškovi plnit dětská přání, a pohádkové peklo pod chaloupkou pro „zlobivce“. Určitě se vám zalíbí též strašidelný les, kde si každý návštěvník na vlastní kůži může vyzkoušet, jaké to bylo, když Jeníček s Mařenkou putovali k Perníkové chaloupce. A pokud byste toho ještě přeci jen neměli dost, můžete na místním perníku otestovat vaše chuťové, hmatové, čichové, zrakové a sluchové vjemy.

  • Otevírací doba: denně 9 až 16.30 hodin (kromě období zimního spánku od 1. 1. do konce února, kdy jsou instalovány nové expozice).
  • Vstupné (= perníkovné): 50 Kč za osobu jakéhokoli věku, za to však dostanete ochutnat medový perníček.
Foto: pernikova-chaloupka.cz

Budou se děti bát perníkové chaloupky?Foto: pernikova-chaloupka.cz

Za skřítky do Prahy

Kouzelnou výstavu loutek „Pohádkové země“ spisovatelky, grafičky a ilustrátorky Vítězslavy Klimtové můžete se svými dětmi zhlédnout v Dolních Chabrech v galerii Chaberského dvora po celý prosinec až do 30. ledna 2011.

Zimní království s Pumelicí Sněžnou, peklo s čertími karbaníky, louka s elfími skřítky nebo skřítci hospodáříčci uchvátí letos o Vánocích nejen vaše děti, ale uvidíte, že se přenesete do kouzleného světa skřítků, vodníků a víl také vy sami. Další vystavené skřítky Vítězslavy Klimtové můžete vidět také v Pičíně u Příbrami, v zámku Klášterec nad Ohří nebo v berounském muzeu.

  • Otevírací doba: Po–Pá: 10 až 12, 13 až 18 hodin
  • So, Ne: 14 až 18 hodin
  • Vstupné: dospělí 40 Kč, děti a důchodci 30 Kč

Tak už víte, kam se se svými dětmi vydáte?

Reklama

Načítám