Hlavní obsah

Karanténa a teenageři. Pozor, je to pro ně extrémně těžké

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Omezení volného pohybu, téměř nulový sociální kontakt, žádná škola, žádné zájmové činnosti. Tohle je těžké pro všechny, ale odborníci se shodují, že nejhůře to nejspíš budou snášet teenageři. Jsou doslova psychicky nejohroženější skupinou. Proč? A jak jim to usnadnit?

Článek

Nemohou jít do kina, nevidí se s kamarády, nemají žádný pořádný režim, přišli o veškeré mimoškolní zájmové a sportovní vyžití. Sedí doma, společnosti jim dělají „jen“ rodiče, případně sourozenci. V kombinaci s rozbouřenými hormony je tohle tikající bomba. Připravte se na to, že váš puberťák (dnes je to asi od 11 let) bude současnou situaci snášet obzvlášť těžce.

Proč zrovna náctiletí?

Ačkoli je ohrožených skupin samozřejmě více, nezapomeňme na seniory, tak puberťáci to opravdu nemají jednoduché. Důvody, proč karanténu nesou hůře než jiní, jsou tři hlavní:

  • Rozbouřené hormony - I za normálních podmínek je období puberty těžké. Kvůli hormonům jsou „děti“ obecně citlivější, naštve je každá maličkost, jsou zpupní, mají potřebu oponovat, revoltovat, jsou vztahovační, mívají problém s autoritami. A nyní, když všude okolo slyší jen samé zákazy a příkazy, cítí tu všeobecnou nejistotu, všechny tyhle pocity se jen znásobí.
  • Chápou, ale přehání - Pětileté dítě se spokojí s větou „venku řádí ošklivý bacil, proto nemůžeme ven, ale neboj, brzy nad ním vyhrajeme“. Puberťáci už si zprávy shánějí sami. Googlí, čtou všemožné články, pouští si videa, sdílí ty informace mezi sebou, ale velmi snadno se mezi ně dostanou neověřené informace, zbytečně děsivé předpoklady a podobně. A i ty pravdivé zdroje mají právě teenageři tendence zveličovat, což v nich vyvolává strach, obavy a stres, s nímž si neumí poradit.
  • Nemají styk s vrstevníky - Právě v období puberty je pro teenagery styk s vrstevníky velmi důležitý, jejich kamarádi jsou jejich všechno. Zabavit předškoláka je snadné, pořád jste pro něj vzor a váš zájem a pozornost mu dělá radost. Pět minut pexesa nebo společného malování ho nabije energií. Jenže pro puberťáka už nejste parťák, jste ten „trapný rodič“. Nemáte šanci mu sociální kontakt plně vynahradit, vždycky bude strádat.

Ulehčete jim to

Buďte připraveni na to, že čas od času se objeví nějaká ta krizovka. „Počítejte s tím, že se u vás může v této době vyskytovat víc nedorozumění či konfliktů a dostavit se může i ponorka,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová. Pomoci vše zvládnout a teenagerům situaci ulehčit vám mohou následující rady.

1. Držte režim

Snažte se udržet v rodině nějaký řád a zaběhnuté rituály (10 pravidel, díky nimž vaše děti v karanténě nezvlčí). Vstávání, snídaně, oběd v daný čas a podobně. Ale neorganizujte puberťáky zase až moc, dopřejte jim i prostor pro svobodná rozhodnutí. O tom, jak vaše dny budou nyní vypadat, byste neměli rozhodovat sami, ale spolupracovat na tom i s vašimi dětmi.

2. Nenahrazujte pedagoga

V tomto věku mají mnohé děti obecný problém s přijímáním autorit, a pokud se sami stylizujete do role pedagoga a budete mu tak chtít nahradit chybějící školní docházku, nejspíš nepochodíte. „Naopak, tohle se spíš obrátí proti vám,“ varuje Lucie Mucalová.

Trvejte samozřejmě na tom, aby své školní povinnosti plnili, ale nemusíte jim diktovat od kolika do kolika mají sedět nad úkoly, kontrolovat jim každou větu a podobně. Dejte jim důvěru! „Přinášejte inspiraci z online světa, řada společností nyní otevírá vzdělávací i jiné aktivity zdarma. Když něco objevíte, dospívajícímu to předejte, třeba si v tom něco pro sebe najde. Ale vyhněte se tlaku a přehnané touze zachraňovat situaci,“ radí Lucie Mucalová.

Foto: Antonio Guillem

Nenuťte puberťáky do věcí, do kterých se jim nechce Foto: Antonio Guillem

3. Jen jejich místo

Vytvořte doma prostor, kde bude moci být vaše pubertální ratolest sama. Pokud má svůj pokoj, je to ideální, ale postačí i nějaký kout doma, který bude pro tuto krizovou situaci jen jeho. „Najděte pro něj i pro sebe místo, kde si budete každý dělat to své. Jde o nalezení klidného místa, které každý potřebuje,“ radí Lucie Mucalová.

4. Mluvte a diskutujte

Koronavirus by neměl být u vás doma tabu, naopak je to téma, o němž byste spolu mluvit měli. Nejen že vaše ochota o něm hovořit naznačuje, že to není takový strašák, ale je to i skvělý způsob, jak můžete nenápadně korigovat informace, ke kterým se vaše dítě samo dostane. „Je jasné, že se dospívající nevyhne nafouknutým zprávám, ale vy jako rodiče byste měli přinášet i tu druhou, reálnější formu,“ dodává Lucie Mucalová. Můžete si povídat o tom, kde kdo k jaké informaci přišel, nabízet teenagerovi ověřené zdroje, zmírňovat a vysvětlovat ty zprávy, s nimiž přijde sám. A hlavně, žádná otázka nesmí zůstat bez odpovědi!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Klíčová je komunikace mezi rodiči a puberťáky. Bavte se s nimi o koronaviru, může je to uklidnitFoto: George Rudy, Shutterstock.com

5. Jakýkoli kontakt je dobrý kontakt

Sedí váš puberťák už hodinu na mobilu a chatuje se spolužáky? Nechte ho! Přivřete oči nad časem, který tráví u výdobytků moderní doby. „Dovolte dospívajícímu kontakt s kamarády a netrapte se tím, že to probíhá online formou. Teď to jinak nejde a kontakty s vrstevníky jsou velmi důležité,“ tvrdí Lucie Mucalová.

6. Smějte se spolu

Smích je lékem na leccos a v těžkých chvílích je ho potřeba ještě víc. Nechte teenagera vybrat film, který by rád viděl, a opět nad jeho výběrem přivřete oči. I když nejste milovníci jednoduchých amerických komedií, možná vám i vašemu dítěti prospějí v danou chvíli víc než cokoli jiného.

A ještě jedno pravidlo pro všechny rodiče a hlavně maminky. Nezapomínejte na sebe! Tady máte cvičební plán na doma aneb Buďte fit i v karanténě.

Reklama

Související témata:

Načítám