Hlavní obsah

Karel Gott slaví 80: Co o něm ještě nevíte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Gott dosáhl úctyhodného věku 80 let a má být na co pyšný. Stovky písní, miliony prodaných nosičů, krásné dcery, davy fanoušků u nás i v zahraničí a spousta ocenění. Čím nás překvapil?

Článek

Legenda české populární hudby. Miláček národa a milovník žen. Tenor, který se chtěl původně stát malířem. Čtyřnásobný otec a dvojnásobný dědeček. Elegantní muž, kterého téměř nemáte šanci vidět v kraťasech. Mistr Karel Gott dnes slaví 80. narozeniny a my se připojujeme ke gratulantům!

Hvězda světového formátu

Jeho diskografie čítá ke třem stům alb a tisíce nahrávek. Od roku 1965 se prodalo 50 milionů nosičů jeho desek. V 60. letech byl v angažmá v divadle Semafor, s bratry Štaidlovými založili divadlo Apollo, půl roku vystupoval v Las Vegas. V roce 1968 začala letitá spolupráce se skladatelem Karlem Svobodou (†68), jejíž první výsledek, Lady Carneval, patří dodnes ke Gottovým největším hitům.

Kromě ní jsou jeho nejslavnější písničky Trezor (1964), Kávu si osladím (1972), Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (1973), Včelka Mája (1976), To musím zvládnout sám (1984), Když milenky pláčou (1982) nebo Když muž se ženou snídá (1992). A také letošní duet s dcerou Charlotte Srdce nehasnou (složil jej Richard Krajčo), který dosud na Youtube shlédlo téměř 9 miliónů lidí.

V 70. a 80. letech byl Karel Gott na české pěvecké scéně jedničkou a svoje postavení obhájil i začátkem 90. let, kdy musel obstát mezi zahraniční konkurencí. Stal se vlastně legendou a miláčkem jak u nás, tak za hranicemi (hlavně v Německu). Vydává desky, koncertuje a neváhá přijmout ani menší roli ve filmu (např. Hvězda padá vzhůru z roku 1974, Dědictví aneb Kurvahošigutntág z roku 1992, Když draka bolí hlava z roku 2018). Nevěnuje se ovšem jen zpěvu (a občasnému herectví), ale i malování, ke kterému ho to táhlo od mládí.

Foto: Profimedia.cz

S orchestrem Ladislava Štaidla na začátku 70. letFoto: Profimedia.cz

Slavíkem zas a znova

Legendární je hláška Karla Gotta při přebírání dalšího ze Slavíků: „Tak to jsem opravdu nečekal!“. Ale ono se to prostě neomrzí.

Sbírku ocenění má Karel Gott úctyhodnou. A nejedná se jen o Slavíky, kde zlatých získal celkem 41. Během své kariéry se stal vítězem mnoha diváckých anket, a i když není zrovna miláčkem hudebních kritiků, byl v roce 1991 první osobností uvedenou Akademií populární hudby do Síně slávy, jako osobnost s významným přínosem české populární hudbě.

Foto: Profimedia.cz

Sošek Slavíka získal Karel Gott přes čtyřicet, a přesto byl vždy překvapenFoto: Profimedia.cz

Mistrovy ženy

Že má Karel Gott slabost pro něžné pohlaví, není žádným tajemstvím. Neveřejně se hovoří o stovkách až tisících žen, na veřejnosti jich ukázal jen několik. Tanečnici Antonii Zacpalovou (83), s níž má dceru Dominiku (46), Ivetu Kolářovou (49), s níž má dceru Lucii (33). Po jeho boku se objevily také Marika Sörösová (44), Martina Formanová (53), Manuela Pechová (47) a několik dalších.

Jeho srdce nakonec získala bývalá zdravotní sestřička Ivana Macháčková (43), které neřekne jinak než Ivanka. Dlouho to vypadalo, že si své staromládenectví udrží, ale na začátku roku 2008 (ve věku 68 let) se z dovolené v USA vrátili s Ivanou jako manželé. Ač je dělí 36 let a mnozí jejich vztahu nedávali šanci, mají spolu dvě dcery, Charlotte Ellu (13) a Nellu Sofii (11) a zdá se, že jsou šťastní.

Foto: Profimedia.cz

Karel Gott s manželkou Ivanou a dcerami Charlotte a Nellou před školouFoto: Profimedia.cz

Osmdesát je člověku jen jednou

Rok 2019 pojal Karel Gott velkolepě a kromě velkých narozeninových oslav si plní i sny a trochu bilancuje. S režisérkou Olgou Špátovou (35) a kameramanem Janem Malířem (70) natáčí velký dokument a píše o svém životě knihu.

Ke konci června proběhla v Divadle Na Jezerce první oslava, která byla určena kolegům z branže. A že přišli skoro všichni! Karel Gott je milován nejen veřejností, ale s úctou a respektem se o něm vyjadřuje i většina kolegů. A pro fanoušky vystoupí na letním festivalu Benátská!.

Foto: Profimedia.cz

Osmdesátiny oslavil Karel Gott 21. 6. 2019 v pražském Divadle Na JezerceFoto: Profimedia.cz

Stále umí překvapit

Mnohé zarmoutil svou nemocí (v roce 2015 mu byl diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom) a pak překvapil, v jak báječné formě se po rekonvalescenci vrátil. Klasicky hladce oholenou tvář vystřídal fešácký plnovous a Karel Gott vypadal spíš jako po návratu z dovolené.

Zpěvák jde s dobou a ke komunikaci s fanoušky využívá i moderní možnosti. Na Facebooku jej sleduje čtvrt milionu lidí a Mistr zde sdílí novinky jak z pracovního, tak osobního života.

Foto: Profimedia.cz

Karel Gott vypadá po nemoci výborně a energie má stále dost (Plzeň, 2019)Foto: Profimedia.cz

Jak dobře znáte Karla Gotta? Zkuste si náš kvíz. Pokud by vás zajímalo více o tomto fenomenálním zpěvákovi, podívejte se na speciální díl Výletů do minulosti na Televizeseznam.cz. Zajímá vás, čím Mistr jezdil? Jeho garáž si můžete taky prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Načítám