Hlavní obsah

Kávová dieta: jak může pomoci zbavit se kil?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Káva vás probere z lenosti a ulehčí žaludku po těžkém obědě. Jestliže má takové účinky na trávení a rychlost metabolismu, proč ji nevyužít při dietě?

Článek

Pokud si dopřáváte více než jednu kávu denně, udržujete tím dokonce svůj vnitřní metabolismus lépe nastartovaný. Americký lékař Bob Arnot, autor knihy The Coffee Lover's Diet (Dieta pro milovníky kávy) na této myšlence dokonce postavil celý dietní koncept, který si našel příznivce po celém světě. Jeho dieta má svá pro, ale i proti.

Káva: nápoj dlouhověkosti

Hlavním benefitem této diety je podle Arnota její dopad na kvalitu a délku života. Káva totiž obsahuje množství antioxidantů, které posilují buňky v obraně před nemocemi, včetně obávané rakoviny (kde všude najdete antioxidanty). Nejenže působí protizánětlivě, ale mají pozitivní vliv také na délku života. Pití kávy zlepšuje v těle metabolické funkce, takže se lépe vypořádává s každou zátěží, včetně té plynoucí z nevhodného stravování.

Káva snižuje chuť k jídlu a také díky ní lépe spalujete tuky, což je při hubnutí základ. Arnotova dieta ale předpokládá splnění dvou podmínek. Zaprvé musíte vypít minimálně tři šálky kávy denně (dopřát si jich ale můžete až pět). Zadruhé je třeba pít kávu jen lehce praženou, která je na antioxidanty bohatší. Najdete ji pod označením světle pražená nebo Light Cinnamon.

Káva by také měla být vždy čerstvě umletá z kvalitních zrn (takže penězi za kávu nešetřete) a zalévat byste ji měli výhradně filtrovanou vodou. „Pokud zvolíte kávu z kvalitních zrn z vyšším obsahem fenolu, bude i černá chutnat mnohem lépe než nekvalitní káva, kterou je většina lidí zvyklá pít,“ popisuje Bob Arnot ve své knize. Nejvíce antioxidantů má podle něj káva z vysokohorské rovníkové oblasti, v obchodech sáhněte třeba po kolumbijské nebo ugandské. A samozřejmě je třeba ji pít bez mléka a cukru.

Foto: Ilja Generalov, Shutterstock.com

Nejlepší je káva jen lehce pražená, najdete ji pod označením Light CinnamonFoto: Ilja Generalov, Shutterstock.com

Kofein je když...

Kávová dieta nestojí jen na pití kávy (co byste měli vědět o kofeinu). Samozřejmě musíte také snížit objem nezdravých tuků, zvýšit příjem vlákniny, zeleniny a celozrnných potravin, zkrátka omezit kalorický příjem. Ale to, co zdravou stravou rozjedete, vám káva pomůže uspíšit.

Totéž platí i při cvičení. Kila z vás kafe nevypotí, ale dát si ho před tréninkem pomůže nastartovat metabolismus, nabudit vás, a dostat tak z hodiny ve fitku víc. Na kofeinu stojí i řada spalovačů tuků a fitness nápojů. „Tyto doplňky stravy jsou vhodné pro lidi cvičící pravidelně, kteří chtějí dosáhnout lepších výsledků a snadněji zhubnout. Ale samozřejmě bez kvalitní stravy a pohybu spalovače tuku příliš nezmůžou,“ vysvětluje fitness trenér Jiří Skála.

Kofein pomáhá zvednout hladinu adrenalinu, čímž se zintenzivňuje činnost srdce, podporuje se vylučování lipidů z tukové tkáně, tuky jsou navíc lépe použity při cvičení jako zdroj energie pro svaly. Kofein zároveň prodlužuje výkon a zvyšuje bdělost při tréninku.

Minusy kávové diety

Kávová dieta má však svá úskalí. Přemíra kofeinu je velkou zátěží pro srdce a zvyšuje krevní tlak (bylinky, které tlak snižují). Zároveň má močopudné účinky, a pokud ji pijete skutečně hodně, může zatížit ledviny, ale také ochudit tělo o potřebné minerály, především draslík.

Neměli byste ji pít na noc. Poslední kávu si dopřejte nejpozději tři hodiny před spaním, ale každopádně do osmi, později by vám kofein narušoval přirozený biorytmus a nemohli byste usnout.

Problematická je i káva vypitá nalačno. Dokáže sice zahnat hlad a snížit chutě, na druhou stranu řadu lidí pití kávy na prázdný žaludek dráždí, způsobuje pálení žáhy a může vést i ke vzniku žaludečních vředů. Na kofein a přemíru kávy by si obecně měli dávat pozor lidé s kardiovaskulárními potížemi a vysokým tlakem.

Foto: Dudits, Shutterstock.com

Tři až pět káv denně je v pořádku, ne ale pro kardiaky a lidi trpící vysokým tlakemFoto: Dudits, Shutterstock.com

Zkuste kafe nazeleno

Tmavá pražená zrna jistě znáte, méně známá je ale tzv. zelená káva. Nic pro opravdové milovníky silné kávy, chutná trochu jako čaj, ale i té se připisují léčivé účinky a pozitivní vliv na hubnutí (jaký druh čaje vybrat). „Zelená káva je označení pro zrna, která ještě neprošla pražením. Díky tomu obsahují mnoho látek prospěšných našemu zdraví. Jednou z těch nejzajímavějších je kyselina chlorigenová, která se při pražení téměř vytrácí. Tato látka spolu s kofeinem posiluje metabolismus v játrech, a napomáhá tak k rychlejšímu spalování tuků. Zároveň zpomaluje uvolňování cukru v krvi a následně snižuje ukládání tuku,“ vysvětluje výživová poradkyně Kristýna Ostratická.

Na kávu se smetanou a cukrem při dietě zapomeňte, zkuste raději kávu s máslem!

Reklama

Načítám