Hlavní obsah

Hubnutí vs. cukr: Rady, jak se zbavit závislosti na sladkém za tři týdny

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Reklama

Kdy naposled jste si během dne nedali vůbec žádnou sladkost? Ani kousek čokolády, ani dortík ke kávě, sušenku po obědě. Nevzpomínáte si? Tak nejspíš máte co dělat se závislostí na cukru. Poradíme vám, jak se jí zbavit!

Článek

Pokud byste z běžně dostupných potravin měli vybrat tu, která zdraví lidstva škodí nejvíce, cukr by byl horký adept na vítězství. Z velké části právě kvůli němu jsou lidé obézní, trpí cukrovkou a rozvíjejí se u nich nemoci srdce a cév. Na ty jen tak mimochodem umírá polovina populace.

Cukr jako droga

Pro to, abyste začali cukr hodně omezovat, tedy nesporně důvody jsou. Překážkou může být, že na cukru skutečně vzniká závislost. „Cukr údajně v mozku spouští kaskádu stejných biochemických reakcí jako drogy typu nikotin či kokain,“ popisuje nutriční terapeutka a fytoterapeutka Eva Placáková.

Mezi drogami a cukrem ale ještě pořád rozdíl je. Cukr vaše tělo na pokrytí svých funkcí potřebuje, což se o drogách říct nedá. Každopádně potřebná denní dávka je výrazně nižší, než většina populace konzumuje.

Potřebnou dávku dodají obilniny a ovoce

„Lidské tělo, zejména mozek, potřebuje zhruba 25 gramů cukru denně, aby pokrylo své metabolické nároky. Toto množství byste ale měli převážně získávat z přirozených potravin, například z ovoce, ale i z kvalitních obilovin a luštěnin,“ popisuje Eva Placáková.

Celý problém spočívá v tom, že kromě přirozených zdrojů cukru, jakým je například zmíněné ovoce, lidé konzumují přespříliš průmyslově zpracovaných potravin. Sušenky, croissanty, konzervované omáčky a čokolády pro doplnění cukru ve skutečnosti vůbec nepotřebujete.

Jen pro představu. Spotřeba cukru na jedince v západních zemích běžně přesahuje 100 gramů na den. Například podle lokálních statistik navázaných na doporučení Světové zdravotnické organizace průměrný Američan sní každý den asi 125 gramů cukru, Brit 95 gramů, Němec 100 gramů a Čech něco málo přes 70 gramů.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

S cukrem opatrně, velmi snadno si na něj můžete vytvořit závislostFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Zbavte se závislosti krok za krokem

Pokud jste na cukru závislí, určitě to o sobě víte, možná se to jen těžko přiznává. Máme pro vás dvě zprávy, které vás trochu uklidní. Zaprvé, zdaleka v tom nejste sami, cukrových závisláků je více než kuřáků. Zadruhé, existuje postup, jak se závislosti zbavit. Celý proces se dá navíc celkem dobře zvládnout ve třech týdnech.

  1. Začněte s nápoji - Jako první přestaňte sladit kávu i čaj a nepijte sladké limonády a džusy. Právě z těchto zdrojů tělo zahlcujete cukrem více, než si myslíte. Až si zvyknete na neslazené pití, můžete pokračovat s potravinami.
  2. Nepomáhejte si sladidly - Pokud vás zláká dát si místo své oblíbené limonády s cukrem tutéž, ale bez cukru, ničemu nepomůžete. Zkonzumujete totiž umělé sladidlo, které v těle vyvolá sladký vjem. To se už připravilo na dávku cukru, kterou nedostalo, čímž dochází k cyklu, kdy se vydráždí centrum hladu. Výsledkem je ještě větší chuť na sladké, než jste měli předtím.
  3. Zkuste ovocnou terapii - Ovoce je někdy dost sladké, tudíž byste to s ním také neměli úplně přehánět. Minimálně ze začátku se ale stane dobrým pomocníkem. Začněte každou sladkost, kterou přes den jíte (včetně přeslazených müsli tyčinek a cereálií), nahrazovat kusem hodně sladkého ovoce, například banánem, mangem či hroznovým vínem.
  4. Najeďte na vyváženou stravu - „Chuť na sladké ovlivňuje hladina krevního cukru. Tu nejlépe stabilizujete tak, že v rámci každého jednoho jídla zkombinujete potraviny obsahující sacharidy a potraviny s alespoň malým obsahem bílkovin nebo tuku,“ radí výživová specialistka Lucie Dohnalová. Když už si tedy dáte něco sladkého – například banánový muffin – dejte si k němu ještě pár oříšků pro doplnění tuku a tři lžíce bílého jogurtu pro doplnění bílkovin. Vyvážená svačina je na světě a vy se nemusíte bát, že vás zase večer chytne mlsná!

Jak jste na tom se sladkým vy?

Reklama

Související témata:

Načítám