Hlavní obsah

Kde všude se skrývá riziko rakoviny aneb Na co si dát pozor?

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Na krabičce cigaret je varování velkými písmeny... Pravděpodobně i u vás doma se ale nachází řada předmětů a přípravků, které by možná také nějaký menší nápis potřebovaly. Víte, kde všude se může skrývat riziko rakoviny?

Článek

Řada věcí každodenní potřeby obsahuje látky, které nesou potenciální riziko – výzkumy stále častěji upozorňují na jejich možnou schopnost přispívat ke vzniku rakoviny. Nepropadejte panice, není pro to důvod. Raději sledujte složení výrobků, přemýšlejte, zda je nutné je používat tak často a v takovém množství, a hledejte přírodnější alternativy.

Hledejte v koupelně

Aby se kosmetické přípravky nekazily a dlouho vydržely, často obsahují antibakteriální parabeny. Jenže například závěry výzkumu Univerzity v Readingu varují před možnou spojitostí užívání kosmetiky s parabeny a vznikem rakoviny prsu. „Tyto látky jsou zdraví škodlivé i proto, že ovlivňují hormonální pochody v těle,“ varuje Monika Plachá z kosmetické společnosti Puls.

Nebezpečí se může skrývat i v antibakteriálních mýdlech – často obsahují triklosan, který byl dříve užíván jako herbicid. Je i v některých zubních pastách, plastových nádobách nebo hračkách. Výzkum univerzity Virginia Tech ho spojuje se zvýšeným rizikem vzniku nádorů močového měchýře či spontánních potratů.

Strašákem v zubní pastě je zas fluor. Zejména zámořské výzkumy hovoří o jeho možné karcinogenitě. Co s tím? Používáte-li zubní pastu fluoridovanou, nepolykejte ji a důkladně si vyplachujte ústa.

Foto: alekso94, Shutterstock.com

I produkty, které používáte každý den, mohou obsahovat nebezpečné látkyFoto: alekso94, Shutterstock.com

Najdete i v kuchyni

S nepřilnavými pánvemi se sice vaří jedna radost, právě teflon je ale další podezřelý. Může za to perfluorooktanová kyselina (PFOA), jež dle průzkumů může souviset s rakovinou jater. Teflonovou pánev používejte podle návodu, nepřehřívejte ji, a jakmile začne být opotřebovaná, nemilosrdně ji vyhoďte!

Hodně se mluví o plastových lahvích a krabičkách na jídlo, zejména v souvislosti s karcinogenními ftaláty. Neriskujte zejména s jednorázovými polystyrenovými menuboxy: jídlo v nich uchovávejte maximálně pár hodin a nikdy ho v těchto nádobách neohřívejte!

Dejte si pozor, z čeho jíte a pijete

Pozor na nákup lahví a hrnků na pití ze zahraničních, zejména asijských e-shopů. Mohou obsahovat v Evropě nepovolené hodnoty látek a nemusejí být vůbec vhodné pro horké nápoje. Rizikové jsou v nich především ftaláty a bisfenoly – mohou být karcinogenní, ovlivňovat hormonální systém i plodnost.

Bezpečnější budou lahve skleněné, kovové či se známým složením. Běžných PET lahví se ale bát nemusíte, jak ukázal nedávný tuzemský průzkum. „Zaměřili jsme se na látky, které v PET materiálu principiálně nemají co dělat. Jednalo se o mediálně probírané bisfenoly – zejména bisfenol A – a ftaláty – estery kyseliny ftalové. Žádná z nich se v PET lahvích nevyskytovala, tedy se ani nemohla uvolňovat do balených vod,“ komentuje Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu.

Foto: 532528375, Shutterstock.com

Pečlivě studujte, z čeho je vyrobeno nádobí, a dodržujte návody k použitíFoto: 532528375, Shutterstock.com

Zdravá čistota?

I vaše komora skrývá řadu rizik. Přípravky, které slibují intenzivní vyčištění, často obsahují například již zmíněný triklosan anebo fenol (dráždí oči a sliznice, ale může být i mutagenní). Problém těchto látek je především v jejich bioakumulativitě: organismus je nedokáže vyloučit, a když se do něj kůží čí vdechnutím dostanou, hromadí se a mohou ovlivňovat zdraví. Proto se chraňte rukavicemi a nedýchejte výpary, anebo si pořiďte méně drastické varianty, případně zkuste uklízet octem, sodou a citronem.

Rovněž prací přípravky jsou chemický koktejl, možnými karcinogenem jsou například fosfáty. Dnes jich smí být maximálně do 0,5 % celkové hmotnosti produktu, ovšem karcinogenní mohou být i parfemace, v podezření je triethanolamin.

Příjemná atmosféra... Ale za jakou cenu

Svíčky, vůně, nálada... Obyčejné parafínové svíčky při hoření uvolňují do vzduchu například karcinogen benzen a knot může obsahovat těžké kovy. Bezpečnější jsou voskové svíčky, ale zejména dostatečné větrání místností, kde je pálíte.

Ani populární osvěžovače vzduchu nejsou ničím jiným než koktejlem chemikálií, z karcinogenů v nich bývá například benzen, toluen nebo formaldehyd. Přitom s citronem nebo tea tree olejíčkem si hravě vyrobíte bezpečný domácí parfém. Kde můžete, dejte přednost jednoduchému složení a přírodním látkám.

Dáváte přednost přírodní kosmetice, nebo to neřešíte?

Reklama

Související témata:

Načítám