Hlavní obsah

Kdo nefandí, není Čech: Největší fešáci mezi našimi olympioniky?

Foto: Barbora Reichová CNC , Profimedia.cz

Pět bobistů-olympioniků, zleva Jakub Nosek, Jan Šindelář, David Egydy, Jaroslav Kopřiva a Dominik DvořákFoto: Barbora Reichová CNC , Profimedia.cz

Reklama

Vrchol kariéry – to jsou pro většinu sportovců olympijské hry. Ty letošní se odehrávají v jihokorejském Pchjongčchangu a naše výprava čítá 92 sportovců. Důvodů, proč zimní olympiádu sledovat, je mnohem více než jen úspěchy v jednotlivých disciplínách.

Článek

Kromě nesmírných talentů se pod všemi těmi helmami, kombinézami a výstrojí skrývají i fešáci k pohledání! Nemusíme chodit ani za hranice naší země, abychom dokázali vybrat sportovce, na které je radost pohledět – a to nejen při jejich aktivitě. Držíme usilovně palce, aby se jim závody vydařily co nejlépe a třeba se i dostali na stupně vítězů – s potěšením se pak s nimi budeme radovat při slavnostním ceremoniálu.

Ondřej Moravec (33)

Pozornost sportovního publika se v posledních letech upnula zvláště na biatlon, ve kterém sklízíme nejeden úspěch. Navíc je to napínavý sport, který s pořadím dokáže zamíchat hned několikrát během závodu. Jedním z našich želízek v biatlonovém ohni je i třiatřicetiletý Ondřej Moravec. Na poslední olympiádě vybojoval stříbro ve stíhacím závodě, bronz v závodě s hromadným startem a stříbro ve smíšené štafetě.

Foto: Profimedia.cz

Ondřeji Moravci to nejen bezvadně střílí a běhá, ale také je to velký sympaťákFoto: Profimedia.cz

Milan Gulaš (32)

Jakmile dojde na hokej, jsme národ odborníků a trenérů. Přitom bychom ale klidně mohli být i porotci soutěže krásy – pod helmami a chrániči zubů se totiž zpravidla skrývají moc pěkní chlapi. Jedním z nich je také útočník Milan Gulaš. Potetovaný borec s neodmyslitelnými vousy hraje za Plzeň a patří k nejproduktivnějším hráčům těchto Západočechů. Tak snad bude produktivní i na olympiádě!

Foto: Profimedia.cz

Jako správný hokejista je i Milan Gulaš pořádně zarostlýFoto: Profimedia.cz

Pavel Francouz (27)

Nejen do útoku, ale i do hokejové brány se postaví sportovec, kterého byste si neměly nechat ujít i bez helmy a lapačky. Pavel Francouz v současné době chytá v KHL v týmu Traktor Čeljabinsk. Aktuálně má skvěle našlápnuto a chytá jednu nulu za druhou. Tak snad bude stejně úspěšný i v Pchjongčchangu.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Francouz by měl být brankářskou jedničkou našeho olympijského hokejového týmuFoto: Profimedia.cz

Miroslav Dvořák (30)

Nenajdete u nás příliš sportovců, kteří se věnují severské kombinaci neboli sdruženému závodu – tato náročná disciplína v sobě spojuje skoky a běh na lyžích. A jedním z těch, kdo si podmanili tento původem norský sport i u nás, je Miroslav Dvořák. Podle rozhovorů z konce roku má prý za sebou dobrou přípravu, která se bohužel zatím neprojevila na výsledcích. Tak budeme věřit, že se to v pravý čas zlomí. Kromě něj startuje ještě Tomáš Portyk (21), čerstvý juniorský mistr světa Ondřej Pažout (19) a Lukáš Daněk (20) – můžeme tedy doufat třeba v úspěšný závod družstev.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze zástupců severské kombinace je zkušený Miroslav DvořákFoto: Profimedia.cz

Bobový tým

V případě našich bobistů nelze vybrat pouze jednoho, ale rovnou pět z devítičlenné sestavy, viz hlavní fotka článku. Ti totiž společně vyrazili do tetovacího salonu nechat si svoji účast na olympijských hrách zvěčnit. Není to jen tak nějaký rozmar, ale tradice, kterou hoši od ledového koryta dodržují od roku 1994. Pro novou ozdobu se odvážně vydali Jakub Nosek (28), Jan Šindelář (24), David Egydy (34), Jaroslav Kopřiva (27) a Dominik Dvořák (25).

Foto: Barbora Reichová CNC , Profimedia.cz

Bobisté se nechali před olympiádou potetovat. Zleva Jakub Nosek, Jan Šindelář, Jaroslav Kopřiva, Dominik DvořákFoto: Barbora Reichová CNC , Profimedia.cz

Martin Jakš (31)

Mnohým lidem běh na lyžích připadá jako nezáživná disciplína, a to je škoda. Kromě sportovních výkonů se totiž divák u televizní obrazovky může pokochat krásnou krajinou, kterou lyžaři projíždějí. Jednou z našich mužských nadějí je i Martin Jakš. Je to mistr světa na 15 km do třiadvaceti let a z olympiády ve Vancouveru si za účast ve štafetě odvezl bronzovou medaili. V Soči to bohužel nevyšlo, tak budeme doufat, že Pchjongčchang bude pro tohoto lyžařského běžce úspěšnější.

Foto: Profimedia.cz

Martin Jakš doufá, že po neúspěchu na olympiádě v Soči si tentokrát nějaký cenný kov odvezeFoto: Profimedia.cz

Petr Horák (26)

O snowboardových nadějích se hovoří zejména v případě něžného pohlaví, nicméně máme své zastoupení i v případě mužů. A to konkrétně Petra Horáka, vítěze Evropského i Českého poháru a juniorského mistra ČR na U-rampě. Čeká ho první olympijský start, tak se budeme těšit, že jeho roztomilé kudrny deroucí se zpod čepice uvidíme třeba i ve finále.

Foto: Profimedia.cz

Petr Horák jede na olympijské hry poprvé. Přejeme mu, aby uspělFoto: Profimedia.cz

Zajímá vás dění na olympiádě a fandíte našim sportovcům?

Reklama

Související témata:

Načítám