Hlavní obsah

Kdy píchnout dceři ouška?

Foto: Thinkstock

Malé parádnice se bez náušnic neobejdouFoto: Thinkstock

Reklama

Máte doma malou princeznu a rozhodujete se, kdy jí dáte náušničky? Víte, kdy je k propíchnutí oušek nejvhodnější doba nebo zda jsou ohroženy akupunkturní body? Je lepší zákrok u lékaře či nastřelení v salonu a kolik to bude stát? Na všechny tyto otázky již dnes budete znát odpovědi. Zde jsou!

Článek

Většina maminek nechává svým holčičkám propíchnout ouška brzy po narození, ale doporučuje se počkat alespoň dva měsíce. Ani lékaři úplně jasno nemají, někteří pediatři doporučují píchnutí po prvním očkování hexavakcínou, jiní nevidí problém v aplikaci náušniček už v porodnici. U kojenců tak můžete dát náušničky dva dny po očkování, pokud se neobjeví reakce. Také si ohlídejte, abyste vy i děti byly tou dobou zdravé a nevyrážely jste hned na dovolenou nebo aby děti nepodstupovaly žádnou operaci.

Píchnout, nebo nastřelit?

Píchnutí kanylou se provádí vždy u pediatra a maminky ho často volí, protože je levnější. Vhodně jsou náušničky, které se nasouvají zezadu, aby se protáhly ouškem současně s vytažením jehly. Před zákrokem se doporučuje namočit náušničky minimálně na 48 hodin do lihu kvůli dezinfekci.

Nastřelování náušnic většinou dělají kosmetické salony pomocí speciální pistole, která nasadí rovnou i náušnici a uzavře ji. Náušnice tak nepřijde vůbec do kontaktu s rukou toho, kdo ji nastřeluje. Nastřelení je po předchozí dezinfekci pokožky rychlé a takřka bezbolestné. Je tedy naprosto ideální pro děti. Také si zapamatujte, že během prvního roku by dírky pro náušnice neměly být prázdné déle než několik hodin, protože by mohly rychle zarůst. To platí i pro dírky píchnuté kanylou.

Výhody propíchnutí:

  • je levnější a náušničky si rovnou vybíráte svoje (cena cca 100 až 400 korun za propíchnutí)
  • nemusíte náušničky po čase měnit za jiné

Výhody nastřelení:

  • je rychlejší, přesnější a méně bolestivé (cena cca 300–800 korun včetně nastřelovacích náušnic)
  • sterilní náušničky nepřijdou vůbec do kontaktu s rukou člověka, který je nastřeluje
  • dírky po nastřelení nekrvácejí a málokdy hnisají

Stříbro, zlato nebo bioplast?

Jaké si vyberete náušnice pro svou dceru, záleží čistě na vás. K nastřelování se používají speciální, které jsou vyrobené z chirurgické oceli nebo ze speciálního kovu, potaženého 24karátovým zlatem (žlutý kov) nebo palladiem (bílý kov). Novinkou v nastřelování je bioplast.Maminky, které se chtějí vyhnout reakci na nikl, mohou zvolit náušnice z lékařského plastu vyrobeného z bezpečných materiálů. Jsou však asi o 100 až 300 korun dražší než ty kovové. Stojí i s nastřelením kolem 600 až 800 korun.

Foto: Thinkstock

Propíchnout ouška se doporučuje nejdříve ve dvou měsícíchFoto: Thinkstock

U lékaře, nebo v salonu?

A kam zajít, pokud chcete mít jistotu, aby vaší holčičce ouška propíchli správně? Vyberte si zkušeného pediatra či speciální kosmetické salony, kde nastřelují „o sto šest“. „V píchání oušek kanylou nevidím problém, pokud jde o zkušeného pediatra. Ani pokud jde o akupunkturní body, které uchem vedou. Tam bych viděl problém spíše až u pubescentů, kteří si nechají propíchnout ucho odshora dolů celou řadou náušnic," domnívá se dětský lékař Tomáš Honzík.

„My nastřelujeme tak 10 až 20 náušniček za týden, takže už to člověk má ,v ruce'. Maminkám bych ale radila vyhnout se různým zlatnictvím, salonům i pediatrům, kde mají tyto služby pouze doplňkové,“ říká Lenka Marie Šperlová, specialistka na nastřelování náušnic.

Upozorňuje také, že by si rodiče měli ověřit, zda má pracovník v salonu příslušnou kvalifikaci a osvědčení: „Nastřelovat náušnice smí každý, kdo má Osvědčení o porušování kontinuity lidské kůže a má dostatek zkušeností. Bohužel v Česku je stále nešvarem, že jedinci, kteří se nebojí píchnutí či nastřelení, tuto činnost propagují a poskytují nejčastěji formou inzerátů typu: zdravotní sestra nabízí...  V takovém případě porušují Zákon o živnostenském podnikání a Hygienické vyhlášky.“

Jak pečovat o píchnuté ouško?

Jde o ránu, tedy dírka by se měla udržovat v suchu a čistotě. Sprchování nevadí, ale plavání raději o pár dnů odložte. Framykoinovou mast užívejte pouze tehdy, dojde-li k zanícení dírky, nikoliv preventivně.

„Po nastřelení se obvykle nedoporučuje ouška něčím mazat. Pouze kdybyste měli pocit suchosti v oblasti dírky, můžete okolí, nikoli dírku, namazat mastmi podporujícími hojení, jako je Infadolan nebo masti s pantenolem,“ radí Lenka Marie Šperlová a nedoporučuje dírky ošetřovat přípravky obsahujícími alkohol či líh. Tyto těkavé přísady pokožku akorát vysuší a mohou se vytvořit prasklinky, které jsou pak ideálním místem vstupu infekce. Nastřelenou náušnici můžete očistit vatovou tyčinkou namočenou v nasyceném solném roztoku, fyziologickém roztoku či takzvaném Jarischově roztoku. Kojící maminky mohou dírku ošetřovat mateřským mlékem.

Co je důležité vědět

  • Na náušnice i dírku zásadně sahejte jen po umytí rukou, nejlépe vůbec
  • Kojenecké plavání lze absolvovat druhý den po nastřelení. U běžného plavání by se měla doba koupání zkrátit na půl hodiny.
  • Sprchovat můžete děti od prvního dne po nastřelení
  • Mýt hlavu můžete dětem od druhého dne po nastřelení

Zkušenosti některých maminek:

Tereza z Prahy: „Nechala jsem Natálce píchnout ouška asi ve dvou měsících u známého z plastické chirurgie, který s tím má zkušenosti. Hodně krvácela, ale ouška se nám zahojila do týdne bez problémů.“

Klára z Kralup nad Vltavou: „Karolínce jsem chtěla dát náušničky co nejdříve, ale špatně se jí hojila jizvička po očkování z porodnice, tak mi doktorka doporučila počkat, až se ranka zcela zahojí. Náušničky jsme pak u ní nechali píchnout někdy až v sedmi měsících po prvním očkování hexavakcínou. Říkala jsem si, že když mám uši píchlé já, tak je dám Káje také píchnout. Krev jí moc netekla, ale jedno ouško jí hnisalo asi měsíc.“

Pavla (autorka článku): „Nele jsme nechali náušničky nastřelit u pediatričky v půl roce. Sestřička nejprve vyměřila místa na dírku a označila je fixou. Já jsem držela Nelu na klíně a bylo to raz dva hotové. Ona chvíli plakala, jak to štíplo, ale překvapilo mě, jak rychle se uklidnila. Asi po měsíci jsme vyměnili nastřelené pecičky za visací.“

Sabina (naše editorka): „Zatím jsem uši Alici (19 měsíců) nenechala propíchnout, nějak si říkám, že je na to dost času. Až ale na to přijde, jsem předběžně domluvená s manželem, že zvolíme variantu nastřelení. Zažila jsem totiž klasické propichování jehlou u první dcery, a to mi stačilo."

A jak jste se rozhodly vy, milé maminky? Rádi si přečteme vaše zkušenosti v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám