Hlavní obsah

Když hvězdy vaří aneb Zkuste to podle Pawlowské či Zoufalky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co se jí v rodině Haliny Pawlowské, že se všichni dožívají stovky? Co doporučuje Gwyneth Paltrow věčně nestíhajícím. Známé osobnosti lezou profesionálním kuchařům do zelí a vaří s vášní. Kdo všechno vydal kuchařku?

Článek

Milujete dobré jídlo, vaření z kvalitních surovin, máte zálibu v pořadech o vaření, kuchařkách a blozích o jídle? Pak budete jistě znát mnohé výtečné kuchaře neboli chefy. U nás patří mezi největší hvězdy Zdeněk Pohlreich (Víte, jak se seznámil se svojí ženou Zdeňkou?) nebo Dita P., světově prosluli Jamie Oliver a Gordon Ramsay.

Ale vaření propadly i známé osobnosti, které proslavila původně jiná oblast, například umění nebo sport. A proč jsou recepty celebrit tak žádané? Tak jako fanoušky zajímá, s kým žijí, co si oblékají nebo kam jezdí na dovolenou, touží vědět, co vaří. Najdou se celebrity, které se pro kuchařku propojí s profíkem, nechají si připravit recepty a jen se u vaření nafotí. Ale nás zajímají ti, kteří vaří s láskou, recepty si sami vymýšlejí a jejich kuchařky jsou přínosem (a hitem).

Markéta Hrubešová (47)

V 17 letech se proslavila rolí ve filmu Oznamuje se láskám vašim (1988), kde si s Lukášem Vaculíkem střihla několik erotických scén. Kuchařek má Markéta Hrubešová na kontě několik. Začala s recepty pro vytížené ženy (Tak vařím já, 2011), pokračovala s pivními recepty pro muže (Rebelka, 2014), následně se zaměřila na modernější pojetí klasiky (Markéta vaří Rettigovou, 2015) a nakonec propojila vaření s příběhy pro děti (Pan Brambora a jeho kamarádi – Na cestě do Evropy a do vašich bříšek, 2017).

Foto: Profimedia.cz

Příběhy s panem Bramborou, panem Rajčetem, Rošťandou Slunečnicí nebo paní Kukuřicí jsou doplněné recepty a slaví úspěch u malých i velkýchFoto: Profimedia.cz

Anna Linhartová (25)

Umí vyčnívat z davu, říkali jí, že se podobá Anně Geislerové (43) a patří mezi největší herecké talenty mladé generace. Hrála ve filmech i seriálech, ale její pravou vášní je prý vaření, kterému se věnovala odmala. Když neměla úplně dobré období, navrhla jí maminka, herečka Jitka Asterová (60), ať si prostuduje „metabolic balance“. To Annu chytlo a recepty podle tohoto výživového programu jsou v její kuchařce Řešíš/Hřešíš (2017) v části Řešíš. Ale protože jíst jen správně není její styl, přidala i část Hřešíš, aby to byla celá ona.

Foto: Profimedia.cz

Napsat kuchařku byl jedním z jejích snů, dalším je vyrazit s foodtruckem, mít tedy vlastní restauraci na kolečkáchFoto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová (88)

Že dnes každý vydává kuchařku a s pořady o vaření se známými osobnostmi se roztrhl pytel? Na počátku stála populární herečka s nenapodobitelným hlasem a osobitým humorem Jiřina Bohdalová. Miluje jídlo, je výtečná kuchařka a má mezi celebritami spoustu přátel, kteří také rádi vaří. A nezůstalo jen u kuchařkové trilogie Hádej, kam půjdem na večeři/oběd/flám (1990–1992).

Foto: Profimedia.cz

Ráda propojuje vaření s povídáním, v televizi nyní běží pořad Hobby naší doby, kde se herečka věnuje i kuchyni (na snímku s Rudolfem Hrušínským ml., 73)Foto: Profimedia.cz

Halina Pawlowská (64)

Profesionální kuchaři se občas na známé osobnosti v kuchyni dívají s despektem. Ti více od rány jim neváhají vzkázat, že by vaření měli nechat odborníkům a živit se tím, co opravdu umí. Moderátorka a spisovatelka Halina Pawlowská o sobě rozhodně netvrdí, že je kuchařka. Prostě ráda jí a vaří pro své blízké. Na svém kontě má již tři kuchařky a v televizním pořadu U Haliny v kuchyni (2014) si domů zvala známé osobnosti, aby společně vařili a povídali si.

Foto: Profimedia.cz

Co bylo motivací k sepsání kuchařek? Předat zkušenosti s vařením dceři a sepsat rodinné recepty, protože v rodině se všichni dožívají vysokého věku a jsou vyhlášení labužníciFoto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow (47)

Oscarová herečka se zdravému životnímu stylu věnuje dlouho. Začala před téměř dvaceti let, když jí zemřel otec na rakovinu úst. Brzy začala inspirovat ostatní, založila blog Goop, kde se věnuje nejen zdraví a vaření, ale i módě nebo výchově. A protože sama Gwyneth Paltrow dříve zažívala situace, kdy vystresovaná stála před ledničkou a přemýšlela, co rychle udělá k večeři, aby nakonec udělala těstoviny se sýrem, rozhodla se napsat kuchařku pro uspěchané. Najdete zde lehká a zdravá jídla, jejichž příprava nezabere mnoho času. Vyšla i v Česku a jmenuje se Je to tak snadné (2018).

Foto: Profimedia.cz

V roce 2015 vydala Gwyneth Paltrow první kuchařku Tátova dcera, kde popisuje mimo jiné i to, jak moc ráda připravuje jídlo svým blízkým a že se to naučila od otceFoto: Profimedia.cz

Eva Longoria (44)

V seriálu Zoufalé manželky (2004–2012), který herečku proslavil, jsme ji s vařečkou v ruce moc nevídali. Zato v soukromí si vaření užívá. Nejraději hostí rodinu a přátele, sama si ale moc dopřávat nemůže. Měří 157 cm a to je pak každé kilo navíc vidět. A co si budeme povídat, vzhled rodačku z Texasu živí. V kuchařce Evina kuchyně: Vaření s láskou pro rodinu a přátele najdete jak rodinné recepty, tak její vlastní nápady. A co bylo na dávání receptů dohromady nejtěžší? Eva Longoria je zvyklá vařit instinktivně a ne vždy se drží návodu.

Foto: Profimedia.cz

Co je zlatou ingrediencí, kterou dává do všeho? Citron! No, proč ne...Foto: Profimedia.cz

Stanley Tucci (59)

Uznávaný americký herec a režisér se proslavil charakterními vedlejšími rolemi ve filmech jako Ďábel nosí Pradu (2006), Julie a Julia (2009) nebo Hunger Games (2012), je autorem dvou kuchařek a spoluvlastní restauraci v New Yorku. Jak se k vaření dostal? Vařil vždycky rád, ale rozhodující bylo natáčení filmu Žranice (1996). Co pro něj jídlo a vaření znamená? Doslova prý vše. A je něm sympatické, že lpí na společných večeřích se ženou a dětmi.

Foto: Profimedia.cz

V první kuchařce se věnoval italským receptům, v druhé je patrný vliv jeho druhé ženy Felicity Blunt (37), která pochází z Velké BritánieFoto: Profimedia.cz

Freddie Prinze Jr. (43)

Na konci 90. let se proslavil filmem Tajemství loňského léta (1997) a plakáty s jeho obličejem zdobily dívčí pokojíčky. V dnešní době se hraní téměř nevěnuje, užívá si rodinnou pohodu s herečkou Sarah Michelle Gellar (42) a dětmi. A rád si přivstane, aby jim udělal snídani. Jídlo, a to zdravé především, je pro ně nejen vášeň, ale už i byznys. Jeho žena založila startup nabízející předplatné na organické produkty ke snadnému pečení a on vydal kuchařku Zpátky v kuchyni, kde je znát vliv maminky a mexické kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Láska prochází žaludkem a herec rád vzpomíná na první rande se svou ženou, kde ho mile překvapila, že jen neuždibovala salát, ale normálně jedlaFoto: Profimedia.cz

Podle které známé osobnosti byste si rádi uvařili? Jak udělat z české kuchyně sexy holku, poradí Roman Vaněk.

Reklama

Načítám